Minister Bourgeois kent vier premies toe aan Limburg

3,5 miljoen voor restauratie mijnsites

3,5 miljoen voor restauratie mijnsites

Een schachtbok in Winterslag.Ralph Gregoor Foto: © Ralph Gregoor

GENK / BERINGEN - Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois (N-VA), kent vier restauratiepremies toe voor het mijnerfgoed in Limburg.

Het schachtgebouw en de paardenstallen in Genk en de kolenwasserij en het badzalencomplex op de mijnsite in Beringen kunnen samen op een steun rekenen van 3,48miljoen euro. 'Deze restauratiedossiers maken deel uit van het masterplan en de gefaseerde restauratie van de mijnsites van Beringen en Genk', zegt minister Bourgeois.

'Vandaag zijn de sites stille getuigen van wat ooit een industriële grootheid was. Het is een soort eerbetoon aan deze harde werkers die van over heel Europa naar hier kwamen op zoek naar een nieuw leven.'

De kolenwasserij in Beringen krijgt een premie van 1,39miljoen euro voor de restauratie van onder andere het dak, een aantal stabiliteitswerken en het herstellen van raam- en buitenschrijnwerk. Het badzalengebouw is, op de kolenwasserij na, het grootste complex op de mijnsite en daar gaat het om de eerste fase van de restauratie en herbestemming van het badzalencomplex (ruim 213.000euro).

De slechte toestand van het schachtgebouw in Winterslag heeft geleid tot een gedeeltelijke instorting ervan, maar nu wordt er geopteerd voor een conserverende restauratie (ruim 388.000euro), waarbij het gebouw zal geïntegreerd worden in het ondergronds belevingstraject dat momenteel in uitvoering is en waarbij de ondergrondse ventilatiekanalen toegankelijk worden gemaakt.

Voor de restauratie van de paardenstallen trekt minister Bourgeois een premie van 1,5miljoen euro uit. Die worden herbestemd tot onder meer ateliers, kantoren, vergaderzalen en lofts.

Mijnmuseum

'De bescherming van het complex in Beringen is er gekomen met het oog op het realiseren van een Mijnmuseum, een herbestemming waarbij onroerend erfgoed en toerisme hand in hand gaan. Ook in Genk krijgen de gebouwen een mooie nieuwe bestemming. Herbestemming is de garantie op het behoud van ons waardevol erfgoed', besluit minister Bourgeois.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio