Hildegard van Ostaden bouwt microbrouwerij

Iedereen kan eigen bier brouwen bij Urthel

Iedereen kan eigen bier brouwen bij Urthel

Hildegard van Ostaden en haar man Bas ontwikkelden samen Urthel, zij het bier, hij de etiketten.ica Foto: © Ingrid Castelein

RUISELEDE - Hildegard van Ostaden is brouwer en bedenker van de Urthelbieren. Ze opende haar eigen microbrouweij Urthel, waar groepen terecht kunnen om hun eigen uniek bier te brouwen.

In een hoeve aan de Krommekeerstraat bedacht Hildegard van Ostaden samen met haar echtgenoot, de kunstenaar Bas van Ostaden, tien jaar geleden een eigen bier, de Urthel.

'Ik ontwierp het bier, Bas de leuke etiketten. Na tien jaar en drie verschillende Urthelbieren die goed gelanceerd zijn - er rollen elk jaar één miljoen flesjes van de band - had ik nood aan een nieuwe uitdaging', vertelt Hildegard. Ze is industrieel ingenieur met een specialiteit in bierbrouwen en gaf les aan brouwers in spe.

'Dat educatieve aspect van het bierbrouwen wil ik graag vertalen naar een groter publiek', zegt ze. 'Daarom ga ik nu thuis workshops brouwen organiseren.'

Experimenteren

Hildegard en Bas investeerden in een proeflokaal en kochten een mini-installatie die toelaat om naar believen te experimenteren.

'Per keer wordt er 150liter gebrouwen, ideaal dus voor mijzelf om aan de slag te gaan en nieuwe Urthelvarianten uit te proberen. Deze installatie is voor mij als een schetsboek van een kunstenaar. Maar het kleinschalige ervan biedt ook de kans om groepen uit te nodigen. Zo is 'Trouwerij in de brouwerij' een mogelijkheid: koppels die voor hun trouwdag een eigen biertje komen brouwen. Ook kunnen bedrijven workshops boeken als teambuildingactiviteit. Een vrouwenvereniging heeft al een afspraak gemaakt: zij zullen hier ter plaatse aan de slag gaan en een biertje brouwen compleet naar hun eigen smaak.'

Hop, koriander, sinaasappelschillen of vers fruit zoals kersen zijn ingrediënten waarmee je de smaak van een bier kunt beïnvloeden. Als je gebrande mout toevoegt, krijg je een toets van chocoladesmaak in het bier. 'Ook kunnen bezoekers elk weekend en feestdag in ons proeflokaal of op ons terras terecht om een Urthelbier van het vat te proeven. We zorgen voor aangepast hapjes zoals Urthelpaté.'

In een volgende fase is de bouw van een eethuisje gepland. 'Dat zal in november open gaan. Naast bier brouwen heb ik ook een passie voor koken, op de kaart zullen gerechten staan die op Urthelbier gebaseerd zijn. We zullen zo deel uitmaken van het plattelandstoerisme, we zitten op een ideale locatie daarvoor.'

Het koppel vond zijn inspiratie voor deze onderneming in de Verenigde Staten. 'Daar worden veel microbrouwerijen gecombineerd met pub's en bistro's.'

Microbrouwerij Urthel en Eet- en brouwhuis De Hoppeschuur, Krommekeerstraat 21, Ruiselede, open op zaterdag, zondag en feestdagen en na reservatie. www.urthel.com 051-68.89.99

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio