Voortaan betalen op containerpark

Voortaan betalen op containerpark

Foto: © Eric Vanthournout

WERVIK - De containerparken van Wervik en Geluwe zijn de eerste Mirom-parken die werken volgens het principe 'de vervuiler betaalt'. Nadien volgen die van Menen en Wevelgem.

Het systeem heet officieel Diftar: gedifferentieerd tariferen. Wie een containerpark binnenrijdt, moet eerst zijn identiteitskaart laten zien. Daarna wordt alle afval gewogen. Een deel van het afval blijft gratis, onder meer papier, glas, pmd en batterijen. Elk gezin zal bovendien per jaar een aantal kilo's betalend afval gratis mogen aanvoeren. 'Gezinnen die goed sorteren, zullen nooit moeten betalen', zegt Michel Werbrouck, voorzitter van de intercommunale Mirom. 'Alleen brandbaar afval, de duurste categorie, zal vanaf de eerste kilo belast worden.'

De aanpassingswerken aan de containerparken starten in Wervik. Het park zal gesloten zijn van 9januari tot rond Pasen, 8april. Ondertussen kan u gebruik maken van de containerparken in Geluwe of Menen.

Geluwe komt als tweede park aan de beurt, tegelijkertijd met de wegenwerken in de buurt.

Proefperiode

Nadat alle parken in Wervik, Menen en Wevelgem zijn aangepast, volgt nog een maandenlange proefperiode. De gebruikers krijgen zo de tijd om te wennen aan het nieuwe systeem.

Het Mirom-bestuur is ervan overtuigd dat er dankzij Diftar 30procent minder aanvoer zal zijn en dat 80procent gratis zal blijven. Die cijfers zijn gebaseerd op de resultaten van het park in Wingene, waar al langer met het systeem wordt gewerkt.

WERVIK

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio