Succes is wereldfietser Helmut Riemenschneider boven hoofd gegroeid

Populaire fietsbeurs trekt weg uit Retie

Populaire fietsbeurs trekt weg uit Retie

Wereldfietser Helmut Riemenschneider verhuist zijn beurs met pijn in het hart naar Mechelen. Foto: © Eddy Meulemans

Retie - De jaarlijkse Fietsreisbeurs in Retie is te groot geworden voor Retie. Het populaire salon voor fietstoeristen verhuist daarom naar de Nekkerhal in Mechelen.

In De Linde in Retie vindt volgende maand de vijftiende editie van de Fietsreisbeurs plaats. Maar liefst vijfduizend bezoekers worden er verwacht. 'Het wordt onze laatste beurs in Retie', bevestigt wereldfietser Helmut Riemenschneider (72) uit Dessel, organisator van de beurs en stichter van vzw Vakantiefietser.

Volgens Helmut zijn er drie redenen waarom het fietssalon wegtrekt uit Retie. Eén ervan is dat hij het zelf niet meer aankan. 'Het is elk jaar een huzarenklus om deze beurs te organiseren, met amper vier mensen. Ik word zelf 73 jaar en krijg het nog maar moeilijk bolgewerkt', bekent de Duitse Desselaar.

Een andere reden is dat de Fietsreisbeurs een beetje het slachtoffer is geworden van zijn eigen succes. 'Elk jaar moeten we meer en meer exposanten weigeren, gewoon omdat we geen plaats hebben. Fietsen en fietsvakanties zitten al vele jaren in de lift. De mensen gaan vroeg met pensioen en zijn nog fit en gezond, waardoor iedereen massaal op de fiets kruipt.'

Fiets en Wandelbeurs

Toch belooft Helmut dat hij zijn beursklanten niet in de steek laat. Zo sloot hij een deal met de Nederlandse organisator van de Fiets en Wandelbeurs in Amsterdam, een massa-evenement dat vorig jaar maar liefst 18.000 bezoekers lokte. Samen willen ze nu een soortgelijk salon in Vlaanderen opstarten, in de Nekkerhal in Mechelen.

'De Nekkerhal is de ideale locatie, centraal gelegen en met veel ruimte. We hebben ook al een datum vastgelegd. De eerste editie van de Fiets en Wandelbeurs Vlaanderen zal plaatsvinden op 18 en 19 februari 2012', zegt Helmut, die zelf net terug is van een drie weken lange fietsvakantie in Indonesië. In een loden hitte van 35 graden fietste de 72-jarige Helmut op de eilanden Bali en Lombok nog gezwind omhoog op cols met een stijgingspercentage van 18 procent. 'Mijn conditie is nog prima.'

De 15de Fietsreisbeurs vindt plaats op 19 en 20 maart in vakantiecentrum De Linde in Retie.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio