Tunnel in plaats van viaduct voor Dampoort?

GENT - De plannen om de Dampoort te overbruggen met een viaduct tussen Kasteellaan en Afrikalaan, ruimen plaats voor een voorstel om een tunnel te bouwen. Dat blijkt uit een nieuwe studie die de stad Gent heeft besteld. Vijf studiebureaus hadden zich kandidaat gesteld om een nieuwe Dampoort uit te tekenen, uiteindelijk kreeg het bureau Omgeving-Mint de opdracht om dat de komende maanden ook te doen.

Uit de ruwe visie die dat bureau al had uitgewerkt, blijkt de keuze voor een soort tunnel: er zou een open sleuf worden gegraven tussen Kasteellaan en Afrikalaan, die dan ter hoogte van het Dampoortkruispunt zou overgaan in een tunnel.

‘Op die manier zouden we het doorgaand verkeer op de stadsring kunnen scheiden van het kruisende verkeer dat de stad inrijdt', zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Tom Balthazar (SP.A). De schepen waarschuwt wel dat er nog geen knopen zijn doorgehakt. ‘Het studiebureau krijgt nu 9 maanden om een toekomstplan uit te werken voor de Dampoort.'

‘Nu zijn er rond de Dampoort te veel files en is het er te onveilig voor fietsers en voetgangers. Maar de studie gaat niet om de verkeersknoop alleen. De Dampoort is niet bepaald de mooiste plek van Gent, terwijl ze volgens ons toch mogelijkheden heeft. Bovendien is het station er nu onderbenut, terwijl het toch dicht bij het centrum ligt. En er ligt nog een enorm stuk grond dat onderbenut is langs de Kasteellaan.' (TOD)

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio