Twintigstippelige kevers vreten bomen kaal

Twintigstippelige kevers vreten bomen kaal

De twintigstippelige wilgenhaantjes vreten wilgen kaal.if Foto: © Dieter De Beus

OVERIJSE - De wilgen in Overijse worden dezer dagen kaal gevreten door bladkevers. Bestrijding is mogelijk met middelen op basis van pyrethrum.

De voorbije week kreeg de Milieudienst van de gemeente Overijse enkele meldingen binnen van een keverplaag.

Uit de Lanevallei

De meldingen, die voornamelijk uit de Lanevallei kwamen, betroffen insecten die leken op lieveheersbeestjes. Na een bezoek ter plaatse bleek het te gaan om twintigstippelige wilgenhaantjes, die erg lijken op lieveheersbeestjes. Deze insecten troepen met honderden samen op wilgenbomen en vreten de bomen kaal. Vermoedelijk is de uitzonderlijk mooie en droge lente verantwoordelijk voor deze enorme aantallen.

In jonge wilgen

'Deze bladkevers groeien steeds verder in aantal en tonen grote vraatzucht', zegt Klaas Geers van de Milieudienst van Overijse.

'Bast, blad en knop van jonge twijgen kunnen door het wilgenhaantje opgegeten worden. De larve vreet het blad aan en de volgroeide kever maakt het werk af. De vraatschade kan leiden tot vertraagde groei, en zodoende werkt dit vertakking in de hand. Vooral jonge boompjes worden aangetast en bij ernstige schade kan het boompje zelf tot aan de stam afsterven. De kevers zijn echter onschadelijk voor de mens. Er is dus zeker geen reden tot paniek.'

Je kan de beestjes het best bestrijden met middelen op basis van pyrethrum.

'Op volwassen wilgen lijkt bestrijding, gezien de omvang van de bomen, zo goed als onmogelijk. Men kan dan alleen maar hopen dat de bladschade beperkt blijft en dat de lente volgend jaar weer wat vochtiger is.'

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio