Surfen op de overnamegolven

Surfen op de overnamegolven

Foto: © MH Michiel Hendryckx

De Europese beurzen presteerden maandag meer dan behoorlijk. Ze trokken zich op aan een nieuwe golf van overnames, waaronder ook het zopas aangekondigde bod van Deutsche Börse op de New Yorkse optiebeurs ISE. Gisteren bleven de meeste aandelenmarkten gesloten om het feest van de arbeid te vieren.

Europa is dit jaar duidelijk dé markt voor fusies en overnames. Sinds 1januari werden al voor 862 miljard dollar (630 miljard euro) akkoorden afgesloten waarbij Europese bedrijven het doelwit waren. Dat bedrag houdt weliswaar al rekening met de overnamestrijd rond ABN Amro.

De beleggers putten ook kracht uit de meevallende inflatiecijfers voor de eurozone en uit de Duitse werkloosheidscijfers die voor het eerst in vijf jaar onder de 4miljoen zijn gezakt.

Euronext Brussel deelde niet in de feestvreugde. Verscheidene grote waarden noteerden ex-dividend en dat drukte vooral op de Bel-20. Die sloot uiteindelijk 0,6 procent lager op 4.614,76 punten.

De zwaarste klap bij de Bel-20-bedrijven was weggelegd voor KBC. De bankverzekeraar donderde 3procent omlaag na het knippen van de coupon. Farmagroep UCB was eenzelfde lot beschoren, maar hier bleef het verlies beperkt tot 1,2procent.

Fortis sloot 1procent lager. Volgens de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal zijn de drie banken die ABN AMRO samen willen overnemen, vergevorderd met het bijeenharken van de nodige budgetten. Een groot deel van de 72 miljard euro die zij op tafel willen leggen, zou al gevonden zijn.

Ook de derde grote financial in de index, Dexia, verloor terrein en sloot 1procent lager. Uit een rapport van de Nederlandse zakenbank Theodore Gilissen blijkt dat Dexia, naast veertien andere Europese banken, gevaar loopt om het doelwit te worden van een overnamepoging.

In de distributiehoek moest Delhaize 0,7 procent prijsgeven na een verlaging van het advies door de Zwitserse zakenbank UBS.

Het kamp van de stijgers werd aangevoerd door Suez. De Franse nutsgroep klom 1,2 procent hoger nadat Citigroup het advies optrok van 'houden' tot 'kopen'. Meer in het algemeen deed de hele energiegroep het goed in Europa.

De vastgoedbevak Cofinimmo steeg met 0,5 procent, ook al na een verbeterd advies. ING raadt zijn klanten nu aan te 'kopen' in plaats van te 'houden'. De analisten van de bank zien het aandeel tijdens de komende twaalf maanden ook klimmen tot 143 euro. Voordien hielden ze het op 141 euro.

Een eerder advies van ING, waarbij het koersdoel voor InBev fors opgetrokken werd van 51,3 tot 63,8 euro, kon niet beletten dat de biergroep maandag 0,2 procent moest prijsgeven en zakte tot 57,4 euro.

Op de brede markt ging Zenitel 0,9 procent lager. Het jaar staat in het teken van investeren, zei gedelegeerd bestuurder Erik Hoving op de algemene vergadering van aandeelhouders. De beheerder en ontwikkelaar van radiocommunicatienetwerken wil de opbrengst van de kapitaalverhoging grotendeels gebruiken voor investeringen in zijn Tetra-netwerken in België en Nederland.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees