Kortrijk gaat met tien onderuit in toegevoegde tijd, scheidsrechter Vervecken is gebeten hond

AA Gent zet Club onder druk voor plaats twee

Tot twee minuten voor het einde sakkerde Michel Preud'homme, vijf minuten later wees Georges Leekens met de vinger naar scheidsrechter Vervecken. Slechts een trainer had echter recht van spreken.

Was de aftrap van Play-off 1 op Stayen nog een bedroevende bedoening, dan maakten KV Kortrijk, AA Gent en scheidsrechter Peter Vervecken er een zinderende cupmatch van in het Guldensporenstadion. Uiteindelijk klom niet Kortrijk naar plek drie maar naderden de Buffalo's tot op twee punten van Club Brugge.

Tot twee minuten voor het einde leek er nochtans geen vuiltje aan de lucht voor de thuisploeg. Vandenbroeck had een sterke eerste helft afgesloten met een verdiende 1-0, Verbauwhede kroonde zich de held van de tweede helft door een strafschop van Custovic te stoppen. Maar Michel Preud'homme had zoveel offensieve weelde - vier spitsen in de basis, Coulibaly en Custovic op de bank, De Smet zelfs naast de kern - dat het tij nog gekeerd werd met een portie powerplay.

De ontgoocheling bij Kortrijk was enorm en Georges Leekens verwees indirect naar de rol van scheidsrechter Peter Vervecken. ‘Soms is het lot niet met u en je begrijpt welk lot in bedoel. Maar ik ga zwijgen over de twaalfde man, je weet wel welke man ik bedoel. Wij zijn de kleine ploeg, zeker?', sakkerde hij. ‘Er zijn toch een aantal beslissingen dit seizoen die ik betreur. El Ghanassy laat zich een paar keer vallen, maar krijgt geen enkele keer geel. En voor die strafschop voor AA Gent was er een duwfout in de rechthoek op een speler van mij en dat werd niet gefloten.'

Preud'homme zwijgt

Het discours van de zwaar ontgoochelde Leekens was enigszins misplaatst. Michel Preud'homme kon een lach niet dan ook onderdrukken. Hij had meer reden tot klagen. De ‘fout' van Suler op Ibou die de vrijschop van de 1-0 inluidde was er geen. En AA Gent, dat ook een doelpunt van Pieroni zag afgekeurd worden, kreeg geen strafschop toen Pieroni over het been van Ciman tuimelde. Ook daar had Vervecken het niet bij het rechte eind. Maar Preud'homme, die dinsdag voor het Sportcomité moet verschijnen na zijn woede-uitbarsting tegen KV Mechelen, had gewonnen en zweeg enigszins.

‘Ik had een enorme frustratie bij de rust. Maar gezien mijn positie zal ik er niet meer over praten. Het is aan jullie om het te analyseren. Ik ben het moe. Mijn spelers hebben kracht geput uit de onrechtvaardigheid en hebben een schitterende mentaliteit getoond. Veel ploegen zouden na zo'n match dood zijn, zeker met die gemiste penalty. Ik heb geprobeerd rustig te blijven, al zou het menselijk zijn om dat bij sommige fases niet te zijn.'

Los van de scheidsrechterlijke dwalingen mocht Leekens natuurlijk wel klagen. Preud'homme had zijn elftal helemaal omgegooid - ‘Wils en Suler waren ziek maar als je na matchen tegen Standard en KV Mechelen en voor duels tegen Anderlecht en Zulte Waregem niet roteert, doe je het nooit' - maar toch hield Kortrijk tegen de ultraoffensieve Gentenaren makkelijk stand. Meer nog, de Buffalo's hadden voor een kwartier voor het einde al op de bus richting Gent moeten zitten. ‘Eerst vergeet Ibou Messoudi aan te spelen, en dan redt Jorgacevic zonder het te weten een schot van diezelfde Messoudi. Dat zijn misschien wel de twee meest cruciale fases want daar had de match kunnen beslist zijn', gaf Leekens toe. Voor de rust had Jorgacevic ook al een paar reddingen op pogingen van Ibou moeten verrichten. In de tweede helft raakte Ljubijankic wel het doelhout, maar een gelijkspel was billijker geweest.

Club Brugge voelt nu echter de hete adem van Gent dat een serieuze bres slaat met zijn achtervolgers. ‘Perfect. Daarom moesten we hier winnen. Dit was een leuke week. Als je blijft winnen, kom je vanzelf op plaats twee.'

Play-off 1 krijgt zo toch nog een fikse scheut spanning.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.