Niemand weet nog of commissaris al dan niet krankzinnig is

WAASMUNSTER/DENDERMONDE - Al twee jaar bijt het Dendermondse gerecht zijn tanden stuk op de vraag of de Waasmunsterse commissaris François Achten nu wel of niet krankzinnig is.

Tegen commissaris François Achten loopt een proces voor gesjoemel met processen-verbaal, valse aangiftes, smaad aan korpschef Christaan De Rocker van Zele en zelfs doodsbedreigingen aan zijn eigen korpschef Jan Ketels van de zone Hamme-Waasmunster. Dat sleept nu al twee jaar aan. De rechtbank van Dendermonde had er goede hoop in dat een college van drie psychiaters gisteren eindelijk klaarheid zou scheppen, maar ook zij bleken het niet eens met elkaar.

Volgens twee van de drie deskundigen is Achten, die in de volksmond wegens zijn omstreden gedrag ook wel eens commissaris Hitler wordt genoemd, wel wat overgereageerd, verward, achterdochtig en impulsief, maar heeft hij geen waangedachten. ‘Want zo is hij al twintig jaar en hij kent zijn dossiers beter dan zijn advocaten. Hij is een vrij normaal man', getuigden ze. Maar dat bleek totaal in strijd met de conclusie van de derde psychiater. ‘Commissaris Achten verliest elke voeling met de realiteit', getuigde deze. ‘Zodra hij zich over iets een idee en een beeld heeft gevormd, ook al strookt dat later helemaal niet met de werkelijkheid, is dat voor hem onwrikbaar geworden. Hij heeft waanbeelden en is op momenten ontoerekeningsvatbaar.'

Opmerkelijk is dat deze laatste psychiater de neef is van de korpschef die François Achten met de dood bedreigde, en waarmee hij bovendien een conflict heeft.

De drie rechters vroegen zich gisteren af of iemand nu ook al half-krankzinnig kan zijn. Ze zullen er over nadenken en op 1oktober een vonnis vellen en oordelen of de commissaris nu wel of niet moet terecht staan of worden opgesloten in een psychiatrische instelling.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio