Bevoegde ministers ondertekenen overlegmodel

Gewesten in de bres voor Zoniënwoud

Gewesten in de bres voor Zoniënwoud

De drie ministers engageren zich tot een gemeenschappelijke visie op het Zoniënwoud.mvm Foto: © mvm

HOEILAART - De drie gewesten willen van het Zoniënwoud een robuust en natuurlijk bos maken. De drie gewestministers - Joke Schauvliege, Evelyne Huytebroeck en Carlo de Antonio - kwamen samen om een overlegmodel over het woud te ondertekenen. en Dieter De Beus

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V), haar Brusselse collega Evelyne Huytebroeck (Ecolo) en Carlo di Antonio (CDH), Waals minister van Natuur en Bos, ondertekenden maandag een overlegmodel over het Zoniënwoud. Daarin stippelen ze uit de drie gewesten het Zoniënwoud over de grenzen heen versterken. 'Ons doel is duidelijk', klinkt het eensgezind bij de drie ministers. 'Wij willen een robuust Zoniënwoud, waar uitzonderlijke natuur en erfgoed beschermd worden en waar mensen tot rust kunnen komen.'

Het Zoniënwoud is een eeuwenoud woud aan de rand van de hoofdstad, met een verbazingwekkend rijke fauna en flora en een uitzonderlijke historische waarde. Maar het woud strekt zich ook uit over het grondgebied van het Vlaamse, Waalse en Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Ieder gewest hield er de afgelopen jaren een eigen bosbeheer op na. Bovendien dreigden sommige diersoorten, zoals de vleermuis, uit het woud te verdwijnen omdat het bos bedreigd werd door te veel recreanten en door drukke omliggende wegen, zoals de E411, de Brusselse ring en een spoorlijn.

Toegangspoorten beperken

Het overlegmodel moet de plannen van de drie gewesten voor het woud de volgende jaren meer samenhang geven. Zo willen ze het aantal toegangspoorten tot het Zoniënwoud beperken en de bezoekers langs een paar hoofdassen kanaliseren. Een paar wegen worden afgesloten en er komen ecoducten voor dieren. Goed nieuws is er voor de wandelaars en fietsers in het woud want de voetgangers- en fietsersbruggen worden verbeterd. Tenslotte komen er ook eenvormige pictogrammen en informatieborden over de drie gewesten heen.

De uitwerking van dit overlegmodel is er eentje van lange adem geweest. Vier jaar geleden ondertekenden de drie bevoegde ministers al een intentieverklaring over de structuurvisie voor het Zoniënwoud. 'Nu is er dus een overlegmodel met concrete afspraken over de timing en frequentie van vergaderingen over de uitvoering ervan', zegt minister Schauvliege.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio