Niet doping, maar tandproblemen werden Bart Wellens bijna fataal

Wellens bijna dood door ontstoken tandwortel

Wellens bijna dood door ontstoken tandwortel

Foto: ISOSPORT/Claessen

Veldrijder Bart Wellens en zijn entourage kregen gisteren goed nieuws van de dokters die de oorzaak van zijn bijna-doodervaring net voor het Belgisch kampioenschap onderzochten. Een infectie van de tandwortels, en geen doping, zou aan de basis zou liggen van Wellens' acute hartproblemen. ‘Niet alledaags, maar perfect mogelijk', zeggen specialisten.

Is Bart Wellens een dopingzondaar die domweg met zijn leven heeft gespeeld? Of heeft de veldrijder een zuiver geweten en heeft hij gewoon brute pech gehad? Zijn persoonlijke dokter en goede vriend Peter T'Seyen, geruggensteund door de behandelende arts Philippe Jorens, stelde na Wellens' plotse ziekenhuisopname meteen dat er van doping geen sprake kon zijn. ‘Bart houdt zich daar niet mee bezig. Ik heb het hem op de man af gevraagd en hij heeft gezworen dat hij niet heeft zitten knoeien', reageerde T'Seyen. ‘Er is sprake van een vergiftiging door een bacterie of een virus dat verscheidene organen heeft aangetast. Alles wijst op een veralgemeende infectie, wat men in de volksmond een bloedvergiftiging noemt', vulde Jorens aan.

Maar hun uitleg bleek onvoldoende, het dopingspook bleef rond de entourage van Wellens dwalen. Toen speurders woensdagochtend zijn woning en die van de omstreden sportbegeleider Luc Van den Broeck doorzochten, werden die vermoedens alleen maar versterkt. Maar gisteren kreeg de clan-Wellens naar eigen zeggen eindelijk ‘zeer goed en bevestigend nieuws.' ‘Er volgt binnenkort een communiqué van de ploeg met goed nieuws.' Meer wou Bart Wellens gisteren niet kwijt.

Geen externe oorzaak

Uit goede bron werd vernomen dat de dokters van het Antwerpse Universiteitsziekenhuis na talrijke onderzoeken tot de conclusie zijn gekomen dat de oorzaak van de bloedvergiftiging in de mond van Bart Wellens moet worden gezocht. Meer bepaald een chronische tandwortelinfectie zou aan de basis liggen van alle miserie. Wellens zou daar al langer mee sukkelen.

De persoonlijke arts wou gisteren niet vooruitlopen op het nieuws. ‘De dokters analyseren nog enkele stomalogische onderzoeken. We moeten daarop wachten om 100 procent zeker te zijn van de oorzaak. Het klopt wel dat we nogmaals de bevestiging hebben gekregen dat de levensbedreigende ziekte van Bart niets, maar dan ook niets te maken heeft met doping. De miserie is niet te wijten aan externe producten, daar zijn we wel al 100 procent zeker van.' T'Seyen klinkt zelfzeker: ‘Bart zal snel zijn gelijk kunnen bewijzen en alle criticasters definitief de mond snoeren.'

Altijd naar tandarts

Geen griep, geen doping, maar ontstoken tandwortels dus zouden ervoor hebben gezorgd dat Wellens' hart nog voor amper 31 procent werkte, zijn lever en milt niet deftig functioneerden en hij ternauwernood aan de dood ontsnapte. Het klinkt vreemd, maar het kan, zeggen tandspecialisten. ‘Ik heb het medisch dossier van Wellens niet gezien, dus kan ik mij niet over zijn situatie uitspreken. Maar het gebeurt wel vaker dat patiënten met tandinfecties te kampen krijgen met hartproblemen', zegt Stefaan Hanson, woordvoerder van het Verbond der Vlaamse Tandartsen. ‘Daarom ook wordt iedereen die een ingreep aan het hart moet ondergaan eerst naar een tandarts gestuurd. Een infectie vreet energie weg die je juist nodig hebt om de bacteriën die het bloed besmetten te bestrijden. Chronische infecties kunnen snel overslaan op gewrichten én op de hartklep.'

Specialisten zijn het er wel over eens dat, als de berichten kloppen, een grondige analyse van Wellens' medische staf nodig is. ‘Tandinfecties moet je meteen behandelen. Zeker topsporters, die sowieso kampen met een lage weerstand, moeten meermaals per jaar naar de tandarts', klinkt het.

Corrigeer