ULTRALOPEN

Gert Mertens beste master in Torhout

SCHOTEN - De 44-jarige Gert Mertens uit Schoten is in de Nacht van Vlaanderen, die dit jaar gold als BK, EK én WK 100 kilometer, tweede Belg en eerste 40-plusser geworden.

Vorig jaar liep Mertens, die net niet onder de grens van de 8 uur dook, zich in de kijker met een tweede plaats in de Marathon- en Ultracup. Het tweede hoogtepunt in zijn carrière kwam er zaterdagnacht met zijn knalprestatie in Torhout.

'In Torhout mocht ik voor de eerste keer op een WK aantreden voor de nationale ploeg. Het Belgisch goud bij de 40-plussers was de kers op de taart', zegt Mertens.

'In december werd ik nochtans geopereerd aan de lies. Ik kon de trainingen pas half februari hervatten en haalde pas in mei weer weekgemiddelden van 90 kilometer. Om het gebrek aan kilometers te compenseren, heb ik wél heel veel gefietst.'

In Torhout kwam Gert Mertens er in de tweede wedstrijdhelft goed door.

'Ik bleef de hele race lang soepel draaien en haalde door een domme inschattingsfout de grens van acht uur net niet. Ik was te gerust in mijn eindspurt en kon mijn topsnelheid door het geaccidenteerde parcours in de laatste kilometer niet ontwikkelen.'

Na een rustperiode trekt Mertens in juli met zijn leerlingen van COHE Herentals naar Zwitserland. 'Daar loop ik in Davos een wedstrijd. In september volgen de 50 kilometer van Winschoten en trainingsmarathons. In 2010 wil ik scoren in de 6 uren van Stein, Torhout en het WK 100 kilometer in Gibraltar', besluit Mertens, wiens vader tijdens de Nacht van Vlaanderen overleed. (lhw)

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio