De Jan Van Oudenaarde is blond en 8 graden sterk

Jan Van Gent viert 200ste verjaardag met nieuw bier

Jan Van Gent viert 200ste verjaardag met nieuw bier

Foto: © pdv

KERSELARE/LOCHRISTI - Nadat einde vorig jaar het snoepje 'Oudenaardse Babbelaar' en de 'Babbelaarsjenever' werden gelanceerd, stelt de ambachtelijke suikerbakkerij en brasserie Jan Van Gent in Kerselare nu het nieuwe bier 'Jan Van Oudenaarde' voor.

De artisanale confiserie, tearoom en brasserie Jan Van Gent viert dit jaar zijn tweehonderdste jaar. Oorspronkelijk was Jan Van Gent een rondreizend kraam dat op kermissen en bedevaarten peperkoek en snoepgoed te koop aanbood. Het kraam vestigde zich in 1932 definitief aan het bedevaartoord in Kerselare. Jan Van Gent geniet vooral bekendheid om de befaamde 'lekkies', een babbelaar die vandaag nog altijd volgens het oorspronkelijke recept wordt gemaakt.

'Twee eeuwen volksgeschiedenis mochten natuurlijk niet onopgemerkt voorbijgaan. Vandaar het idee om met een aantal primeurs uit te pakken', vertelt Max Consael, zaakvoerder van Jan Van Gent. 'De 'Oudenaardse Babbelaar', die we nu al enkele maanden op de markt brengen, is een succes. Het stadsbestuur gaf zelfs zijn goedkeuring om het snoepje in het representatieve assortiment van Oudenaardse specialiteiten op te nemen. Ik vond het wel passen om in ons verjaardagsjaar ook met een nieuw bier uit te pakken.'

Slaapmutske

'Aanvankelijk was het de bedoeling om onze 'Jan Van Gent' nieuw leven in te blazen. Dat bier werd in de loop van de vorige decennia door Brouwerij Liefmans gelanceerd. Maar overnemer Duvel Moortgat besloot een viertal jaren geleden om het bier niet meer te produceren. Uiteindelijk is geopteerd om met 'Jan Van Oudenaarde' een volledig nieuw bier te creëren.'

Voor de nieuwe telg in het Oudenaardse bierpatrimonium kon Max Consael rekenen op de medewerking van de kleinschalige brouwerij Slaapmutske uit Lochristi. Voor het recept liet brouwer Dany De Smet zich inspireren door de artisanale producten van Jan Van Gent.

'Jan Van Oudenaarde is een blond bier van hoge gisting en met een alcoholgehalte van acht procent', licht Dany De Smet toe. 'Het nieuwe bier is gemaakt van een traditionele Engelse natuurhop. Kenmerkend aan de Jan Van Oudenaarde zijn de volle, moutige smaak, een zachtbittere afdronk en een zeer rijk hoparoma. De nieuwkomer wordt voorlopig in Oudenaarde en omgeving verdeeld.'

Max Consael heeft intussen nog enkele verjaardagsactiviteiten op de planning staan. Binnenkort verschijnt het boek 'Een vleugje vanillesuiker' dat aan de geschiedenis van Jan Van Gent gewijd is en in de volkszaal van het Oudenaardse stadhuis opent volgende maand een tentoonstelling over de ambachtelijke zaak.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio