Paul Huyck stelt verzameling tentoon tijdens jaarmarkt

350 Belgische bieren te kijk in heemmuseum

350 Belgische bieren te kijk in heemmuseum

Verzamelaar Paul Huyck en heemkring-voorzitter Henri De Bondt bij de kasten met 350 Belgische bierflesjes in het Schelse heemmuseum Bystervelt. Foto: Kristof Lauwers

SCHELLE - In het heemmuseum Bysterveld stelt Schellenaar Paul Huyck tijdens het jaarmarktweekend zijn verzameling Belgische bierflesjes en -gadgets tentoon.

Paul Huyck begon acht jaar geleden met het verzamelen van Belgische bierflesjes. 'Ik kreeg de smaak te pakken door vele verschillende streekbieren te proeven. Kwam ik ergens, dan proefde ik graag een plaatselijk streekbier. Van een onbekend bier hield ik het flesje bij. Mijn verzameling flesjes staat thuis uitgestald in een tot café omgebouwde kamer', vertelt Paul. 'Jaarmarkt en bier, dat hoort samen. Ik ben heel blij dat we 350 Belgische bieren kunnen tonen tijdens het jaarmarktweekend', zegt Henri De Bondt, voorzitter van de heemkring Scella.

Leuke namen

'Mijn verzameling omvat heel wat bieren met leuke namen als Lamme Goedzak, Zeezuiper, Dulle Griet, Zingende Blondine, Struise Witte en Kloeke Blonde. Ik verzamel ook bierglazen en bierkaartjes. De Trappist van Westvleteren, de Trippel Karmeliet en de Vaartlander, gebrouwen door de Nielse bierbrouwer De Troetsel, zijn de bieren die ik zelf heel graag drink', vertelt Paul. 'Ik ben ook heel trots op de flesjes Leffe Vieille Cuvée en een flesje bier speciaal gebrouwen voor voetbalclub Standard. Ook het flesje Westmalle trappist dat de paters zelf drinken, met een lager alcoholgehalte van maar 4 procent, is een uniek verzamelstuk. Net als het flesje Mont des Cats, de Franse 'trappist' die pas sinds dit jaar gebrouwen wordt, en het flesje Klinkaertbier, het streekbier van de steenbakkers in de Rupelstreek. Ik probeer nog de datum te achterhalen van een heel oud flesje Sint-Idesbald-bier', zegt Paul Huyck nog. Wie flesjes van unieke streekbieren heeft mag die bezorgen aan Paul Huyck (Stijn Streuvelsstraat 12, Schelle, 0497-76.29.77) om zijn verzameling nog aan te vullen. De tentoonstelling in het heemmuseum Bystervelt, Peperstraat 48 in Schelle, is op zaterdag 15 oktober van 10 tot 18 uur en op zondag 16 oktober van 14 tot 18 uur gratis te bezoeken.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio