Oost-Vlaamse trofee voor frituur De Kouter

Carine en Jan bakken de beste frietjes

Carine en Jan bakken de beste frietjes

Foto: jdv

DEINZE - Carine Blontia en haar man Jan Spiesschaert zijn uitgeroepen tot beste friturist van Oost-Vlaanderen in 2012. Het echtpaar kreeg de trofee overhandigd tijdens de horecabeurs in Gent.

De verkiezing is voor de eerste keer op het getouw gezet op initiatief van het culinaire jaarboek Foodprint, dat in maart 2012 verschijnt, met de steun van Valorfrit. Laatstgenoemde firma zamelt gebruikte frituurvetten en oliën in. De laureaten in Deinze zijn trots met hun bekroning.

'Na iets meer dan vijf en een half jaar is de trofee een stimulans om de lat blijvend hoog te leggen', zegt Carine. 'Ik volgde handel in het Sint-Vincentiusinstituut, maar het was mijn droom om met een restaurantje te beginnen. Afkomstig uit Deinze ging ik een handje helpen in een restaurant en leerde er de knepen van het vak. Zes jaar geleden heb ik dan samen met mijn man, die slager is van opleiding, besloten om aan de steenweg naar Tielt een uitgebrand pand te kopen. We hebben dit gesloopt en een nieuwe zaak opgetrokken waar we eventueel een restaurant, tearoom of frituur konden inrichten. Het is uiteindelijk een frituur geworden met een uitgebreid aanbod aan snacks, salades en vleesassortimenten. Wij ruimen hier meteen een misverstand weg. Iedereen dacht immers dat wij ook de eigenaars waren van de frituur op het kruispunt aan de school Ter Kouter was gevestigd. Die frituur is verkocht aan de school zelf. Belangrijk bij de opstart was dat we achteraan konden uitbreiden. Daar hebben we een andere woning gesloopt en legden een parking aan die uitgeeft op de steenweg naar Aalter. Op de binnenplaats plaatsten we een overdekte rokersruimte.'

'De trofee danken we aan onze dagverse frietjes. We hebben een speciale baktechniek ontwikkeld. We nemen dagelijks onze aardappelen af bij een landbouwer op de grens van Oost- en West-Vlaanderen. Voorts prijst de jury onze grote variatie aan snacks en de netheid in onze frituur. Een bijzonder vermelding kregen we voor de zuiverheid van onze toiletten. Positief was ook ons onthaal.En we hebben specialiteiten, de speciale lookworst gemaakt op grootmoeders wijze en onze bearnaisesaus. Die hebben we op aanraden van de jury een ietsje pittiger gemaakt', zegt Jan. 'Het zijn lange dagen die we kloppen maar het loont.'

Frituur De Kouter, Kouter 121 in Deinze, 09-328 86 40 www.frituurdekouter.be

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio