BMW 1-Serie: nagelnieuw

Foto: © www.vroom.be

BMW heeft onverwacht de nieuwe 1-Serie onthuld, een model dat van groot belang is voor het merk gezien het succes van de huidige generatie. De nieuwe 1-Serie treedt in de voetsporen van zijn voorganger en verkiest continuïteit boven revolutie.

Geen facelift

We geven het toe, de algemene lijnen werden niet overhoop gegooid. Het profiel is zeer gelijkend, het is met de voor- en achterkant dat de nieuwe 1-Serie het verschil maakt. Het silhouet oogt gedrongen en agressief, maar nog altijd klassevol. In het premiumsegment kan men zich het zelden veroorloven om alles in vraag te stellen. Aan het concept verandert er dus niet zo veel en de 1-Serie blijft de enige compacte middenklasser met achterwielaandrijving.

Vier cilinders onder de kap

Onder de motorkap liggen geen zescilinders-in-lijn, de grote specialiteit van het huis. In de plaats daarvan kiest BMW voor twee 1.6 benzinemotoren met 136 pk (116i) of 170 pk (118i). We verwachten later nog sterkere krachtbronnen. Bij de diesels maakt een tweeliter de dienst uit, beschikbaar in drie varianten: 116d (116 pk), 118d (143 pk) en 120d (184 pk).

BMW laat het daar niet bij en waarschijnlijk volgen er later nog motoren met meer pit (zeker in het benzinegamma) en een Efficient Dynamics-variant met een 1.6 diesel met 116 pk die maar 3,8 l/100 km verbruikt en 99 g CO2/km uitstoot.

Alle motoren zijn uitgerust met een start-stopfunctie, ook diegene met achttrapsautomaat, en een Eco Pro-modus die je aanmaant om de rechtervoet in te houden.

Vanbinnen

De grootste punten van kritiek op de huidige 1-Serie zijn de krappe interieurruimte en de kleine koffer. Voor de nieuwkomer heeft BMW niet getalmd om 8,5 centimeter lengte toe te voegen. Dat betekent 2,1 cm extra voor de benen van de passagiers achterin en 30 liter extra in de koffer.

De nieuwe 1-Serie zit boordevol uitrusting maar zoals de traditie het wil, moet je daar meestal voor bijbetalen. Hij beschikt onder meer over een actieve snelheidsregelaar, een systeem dat verkeersborden weergeeft (snelheid, inhaalverbod), een achteruitrijcamera, een ongevalpreventiesysteem en de mogelijkheid om de auto online te verbinden met een webradio of je Facebook- en Twitter-account.

BMW 328 Hommage: back to the future

BMW 3-Serie: striptease

BMW Z4 sDrive28i: heiligschennis

BMW M5 Concept: het beest is los

BMW M3 pick-up: grappige Duitsers

BMW 6-Serie Coupé: burgerlijk maar sportief

BMW i8: groene supercar

BMW i3: kleine contactdoos

BMW i: groen label

Nieuwe BMW 3-Serie op komst

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees