Saab herrijst als een feniks uit zijn as

Saab herrijst als een feniks uit zijn as

Foto: © www.vroom.be

Het failliete Saab heeft alsnog een nieuwe eigenaar gevonden. Een nieuw opgericht consortium neemt Saab over om vanaf 2013 of 2014 elektrische wagens te produceren.

De curatoren melden vandaag dat ze, na het faillissement eind 2011, een nieuwe eigenaar hebben  gevonden. Er waren een handvol kandidaten, maar uiteindelijk komt Saab in handen van National Electric Vehicle Sweden AB (NEVS), een nieuw bedrijf dat speciaal werd opgericht om Saab over te nemen. Achter NEVS schuilen de Japanse investeringsmaatschappij Sun Investment en National Modern Energy Holdings Ltd, een energieproducent uit Hong Kong.

Elektrische Saabs

De nieuwe eigenaars willen elektrische wagens bouwen in de Saab-fabriek in Trollhättan. Het eerste model wordt ontwikkeld op basis van de huidige Saab 9-3, die aangepast wordt voor elektrische aandrijving. Er zit ook een volledig nieuwe elektrische wagen in de pijplijn met Japanse EV-technologie.

Geen 9-5      

De Saab 9-5 en 9-4X vallen echter buiten de overeenkomst. Die werden ontwikkeld onder regie van General Motors, dat eigenaar blijft van de intellectuele eigendomsrechten. Wie nu met een Saab rijdt, moet overigens geen schrik hebben om zonder onderdelen te vallen: de onderdelendivisie blijft in handen van de Zweedse overheid.

Focus op China

De eerste nieuwe Saab moet klaar zijn tegen eind 2013 of begin 2014. Saab blijft een wereldwijd merk, maar in het begin zal de focus vooral op China liggen. “China investeert sterk in de markt van elektrische wagens, een belangrijke drijfveer voor de huidige technologieshift om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen”, zegt Kai Johan Jiang, de oprichter van National Modern Energy Holdings Ltd, de hoofdaandeelhouder van NEVS. “Steeds meer Chinezen kunnen zich een auto veroorloven, maar de globale olievoorraad zou niet volstaan mochten ze allemaal auto’s met een verbrandingsmotor kopen.”

Saab UrSaab: de geboorte van een atypische Zweed

Saab is failliet

Saab volledig in Chinese handen?

Saab breekt met Chinese partners

Saab: donkere wolken

Saab: nieuwe Chinese partner voor de Zweden

Saab hervat productie

Saab: back to business?

Opinie: Saab en het recht om anders te zijn

Saab zet expansie voort in China en Rusland

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees