Inventaris van oude kersensoorten

Inventaris van oude kersensoorten

Clement Vanroy legde in de museumboomgaard rond het kasteel van Rijkel elke kersensoort en bijhorend blad vast op foto. vrs Foto: © Raf Vanmechelen

BORGLOON - Liefst 91 oude kersensoorten zijn te vinden in de museumboomgaard rond het kasteel van Rijkel, dat nu in privéhanden is. Clement Vanroy legde alle soorten op foto vast en voorzag ze allemaal van de juiste informatie en benaming.

Clement Vanroy(73) trok in juni de museumboomgaard rond het kasteel van Rijkel in en legde elke soort en bijhorend blad vast op foto. Ondertussen is het hele onderzoek afgelopen en presenteert Clement Vanroy uit Rijkel een mooi naslagwerk. De fototentoonstelling verhuist naar het fruitmuseum in Abdij Colen (Borgloon).

'Ik denk er ook aan een digitaal overzicht op cd uit te geven. Door de verkoop van het kasteel in 2003, is de boomgaard niet meer in de handen van de provincie en bestaat de kans altijd dat de plantage verdwijnt. De bomen worden er ook niet jonger op, natuurlijk', zegt Clement Vanroy.

'Nu ben ik zeker dat de geschiedenis van de - ondertussen verdwenen - kersensoorten niet verloren gaat. Tegenwoordig zijn het allemaal nieuwe variëteiten die je in de winkel vindt. Boomgaarden met enkel hoogstam zie je niet meer veel.'

De ex-docent in scheikunde aan de Katholieke Hogeschool Limburg is van opleiding landbouwingenieur en is al dertien jaar met pensioen. Hij zat in alle regionale fruitbesturen en is erevoorzitter van de Commanderie van Fruyteniers.

'Ik ben opgegroeid tussen de kersen. Al in 1936 had mijn vader een grote kersenplantage, daar bracht ik al mijn vrije tijd door. Later leerde ik wijlen Victor Sweldens kennen. Hij was voorzitter van het onderzoekscentrum in Gorsem (Sint-Truiden) en is verantwoordelijk voor veel benamingen van de oude kersensoorten', weet Clement.

Hoed van Napoleon

'De kennis die hij in huis had en het feit dat ik vijftien jaar geleden verantwoordelijk werd voor het fructuarium van Rijkel, maken dat ik nu over heel wat gegevens beschikte. De foto's zijn de kers op de taart.'

Sommige benamingen klinken erg vreemd in de oren. Zo zijn de variëteiten op de gekende Biggareau zeer uiteenlopend. Zo heb je de Hedelfinger maar ook de Napoleon, die zijn naam heeft te danken aan zijn grotere, maar platte vorm. De kers heeft wat weg van de hoed van Napoleon.

Ook de Butnner Yelow spreekt tot de verbeelding. De kers waaide destijds over uit Engeland en is geel van kleur en boterachtig van smaak.

Abdij Colen, Colenstraat 1, 3840 Borgloon www.vzw-fruitstreekmuseum.be

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio