François wordt achtste dan

François wordt achtste dan
Op zijn veertiende begon François Van Onckelen de judosport te beoefenen. Nu, bijna vijftig jaar later, is hij achtste dan geworden. Een graad waarmee hij kon toetreden tot een select groepje mensen binnen de judosport waartoe ook Robert Van de Walle behoort. François geeft nog altijd les in Willebroek.

François' leven was bijna helemaal gewijd aan judo. Hij beoefent de sport zelf al jarenlang. Met succes: François werd vijf keer Belgisch kampioen en acht keer provinciaal kampioen.

'Ik heb twintig jaar lang wedstrijden gevochten. Maar als je een zekere leeftijd krijgt, kan je simpelweg niet meer mee met de jonge generatie', vertelt François. 'Daarom ben ik beginnen lesgeven en ik ben zeer blij dat ik op die manier toch verbonden kon blijven met de judosport.'

Tot op vandaag is de man uit Willebroek regionaal en provinciaal trainer, en hij neemt ook zelf examens af. Als voormalig uistekend wedstrijdjudoka brengt hij nog steeds op een sobere maar doeltreffende manier zijn knowhow over op menige trainers en kampers.

'Gelukkig heb ik een vrouw die mij altijd gesteund heeft en mij ook nu blijft steunen, want ik steek zeer veel tijd in de sport en in het onderhouden van mijn conditie.'

Kers op de taart

Het behalen van deze achtste dan is dan ook de kers op de taart van zijn unieke judo-loopbaan. Om achtste dan te kunnen worden, moest François proeven afleggen waarbij zijn kennis van kata's getest werd. Maar hij moest ook bewijzen dat hij kan vechten met wapens zoals een stok of een dolk.

De graad van achtste dan is de achtste graad boven de zwarte gordel. Door het behalen van deze graad mag François nu een rood-witte band dragen. Hij is de tweede jongste en de tweede lichtste judoka die in België deze graad behaald heeft. Overigens zijn er slechts vijf mensen die zover geraakt zijn in de judosport. Eén van hen is Robert Van de Walle.

'Ik ben heel bij dat ik deze graad heb kunnen behalen in de sport waar ik van hou. Ik vind het een prachtige sport omdat ik mij er helemaal in kan uitleven. Natuurlijk gaat dat niet vanzelf en moet je zelf veel trainen. Maar die inspanningen worden beloond als je kan winnen. Dat is een fantastisch gevoel.'

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio