Julien beschrijft Bornem

Julien beschrijft Bornem
BORNEM - Julien Maerevoet is 77 jaar en schrijft al heel zijn leven boeken over de pracht en de geschiedenis van de gemeente Bornem. Daarnaast is hij actief in het gemeenschapsleven. Zo is hij nog steeds lid van de kerkfabriek en zit hij in de raad van beheer van het cultureel centrum Ter Dilft.

"Ik begon met schrijven in 1963. Eerst waren het losse artikels, maar dat was al voorbereidend werk voor het maken van een boek. Ik volgde ook drie jaar een cursus geschiedenis en leerde hoe je oude middeleeuwse teksten moet lezen", zegt Maerevoet.

Daarnaast leerde hij ook op een correcte manier bronnen opzoeken. "Dat is zeer belangrijk, want vaak vindt je nieuwe, interessante dingen doordat je iets hebt opgezocht." Bij het schrijven van zijn boeken komt veel opzoekingwerk kijken. "Vaak is de zoektocht naar een verhaal in archieven en dergelijke even interessant als het verhaal zelf."

Zijn eerste boek verscheen in 1978 en ging over de Krochtkapel in de kerk van Bornem. "Ik wou de erbarmelijke toestand van deze kapel aanklagen." Daarom gaf hij ook verschillende voordrachten. Hij is in ieder geval in zijn opzet geslaagd, want tien jaar later werd de kapel gerestaureerd. Wat meer is, voor de restauratie van de tekeningen werd gebruikgemaakt van foto's die Julien had teruggevonden.

Zijn tweede boek was 'Met Lupo van de bron naar Bornem'. "Daarvoor zocht ik alle oude namen van Bornem op en zocht er de verklaring voor." In '87 schreef Julien dan weer een boek over 500 jaar Bornem. "Het laatste dat ik geschreven heb is het boek 'Twintig eeuwen Bornem, dorp in Vlaanderen'. Dat behandelt de geschiedenis van Bornem in alle aspecten vanaf iets na Christus. Hij maakte ook nog een fotoboek over het dorpsleven in Bornem tussen 1900 en 2000.

Zelfs nu is hij nog aan het werken aan een boek. Dat zal gaan over de geschiedenis van de Cultuurkring, die hij mee heeft gesticht in 1963 en waarvan hij lid bleef tot in 1988.Van 1971 tot 1983 was hij zelfs voorzitter van de cultuurraad. Nu zit Julien nog altijd in de raad van beheer van het cultureel centrum en is hij al 10 jaar lang voorzitter van de kerkfabriek van Bornem.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio