Horeca vraagt BTW-verlaging

ANTWERPEN - Nergens ter wereld is de keuken zo gevarieerd. Wij zijn trots op ons Bourgondisch leven. De restaurant- en caféhouders zijn minder tevreden. Hun sector heeft het moeilijk.

Als één van de weinige landen in Europa hanteert België voor de horeca een BTW-tarief van 21 procent. Enkel in Zweden en Denemarken ligt de BTW nog hoger (25 procent). Luxemburg (3 procent), Nederland (6 procent) en Frankrijk (5,5 procent) kiezen voor een lager tarief. Onlangs betoogde de horecasector nog voor een lager BTW-tarief. Maar die komt er voorlopig niet. "Bij een verlaging van de BTW is de grootste verliezer zonder twijfel de Belgische schatkist", zegt Bart Haeck in De Tijd. "Verlaag het tarief van 21 naar 6 procent en je slaat een extra gat van 1 miljard euro in de al belabberde federale begroting." De horecazaken zullen met een BTW-verlaging wel meer klanten trekken, maar het terugverdieneffect voor de staat is op zijn vroegst zeven jaar later voelbaar. "Voor wie naar een job zoekt, is er wel een effect", stelt de auteur. Vooral het 'grijswerk' kan dan worden aangepakt. Het blijft zoeken naar een evenwichtige oplossing.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio