Grote Peirelinck-projecten op komst

Grote Peirelinck-projecten op komst
DIEST - De Seizoensarbeider in Rillaar, het Industriemonument en het beeld van schrijver Minus Van Looi in Tessenderlo, het dorpsbeeld in Schaffen, de twee laatste begijnen op het begijnhof in Diest, het dorpsbeeld in thuisbasis Molenstede, ... Beeldend kunstenaar Jan Peirelinck is van veel markten thuis.

Ook dit jaar staan er enkele grote projecten op het programma. "Maar daar mag ik jammer genoeg nog niets over verklappen", zegt de man.

Peirelinck is al jaren een gevestigde naam en waarde in de kunstenaarswereld. "Ik werk nu al dertig jaar op bestelling", vertelt de man. "Wat dat betreft mag ik niet klagen over het aantal aanbiedingen. Op professioneel gebied is het wel een pak moeilijker geworden om door te breken in vergelijking met vroeger. De kunstsector is nu in handen van een beperkt aantal organisaties die het hele landschap kleuren. Als je daar geen deel van uitmaakt, is het moeilijk om je te bewijzen. Gelukkig mag ik niet klagen. Ik heb nog steeds heel wat bestellingen."

Kink in de kabel

Dat de man de kunst in de vingers heeft om personen en gezichten heel waarheidsgetrouw weer te geven, draagt daar natuurlijk toe bij. Zo werkt hij (nog steeds) aan een reeks over de minister-presidenten van Vlaanderen. Al loopt hij wel een aantal presidenten achter omdat het de voorbije jaren zo snel is gegaan. Bovendien is er een kink in de kabel gekomen.

"Ik was aan het beeld van Patrick Dewael bezig toen hij besliste om zijn functie neer te leggen", zegt hij. "Daarna kwam Bart Somers, maar de mensen achter het project zagen die figuur niet zo zitten. Daarna kwam Yves Leterme, maar ook hij heeft snel voor de federale regering gekozen. Daardoor is het project wat stilgevallen. Toch wil ik, op eigen initiatief, de reeks nog verder afwerken."

Peirelinck is het meest fier op het dorpsbeeld van Molenstede, dat staat op enkele honderden meters van zijn deur. "Ik rijd er bijna dagelijks voorbij en dan kijk ik natuurlijk of alles in orde is", lacht hij. "Een beeld in mijn eigen dorp waarin ik me bovendien volledig heb kunnen uitleven, die combinatie maakt dat dit het beeld mij de meeste voldoening heeft geschonken."

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio