ZWEMMEN

Fanny Lecluyse

Foto: © Julien Crosnier

SPIERE-HELKIJN - Fanny Lecluyse werd afgelopen zomer voor het eerst geselecteerd voor het WK zwemmen en zorgde in Rome meteen voor één van de beste Belgische prestaties. Vooraf hoopte ze alleen om haar eigen record te kunnen verbeteren.

Lecluyse zwom haar eerste zwemwedstrijd op haar achtste, maar het begon pas echt toen ze zich op 11-jarige leeftijd aansloot bij de Royal Dauphins uit Moeskroen. Eind juli nam de 17-jarige voor het eerst deel aan het wereldkampioenschap en kwam er met bescheiden ambities aan de start.

'Ik wou eigenlijk gewoon mijn eigen tijd verbeteren. Ik wist ook wel dat ik niet mocht dromen van een medaille of zelfs een finale. Dat was gewoon onmogelijk', aldus de zwemster uit Spiere-Helkijn. 'Ik ben het meest trots op mijn prestatie op de 200 meter wisselslag. Daar klokte ik af op 2'15,88. Jammer genoeg was dat net niet voldoende om het Belgisch record van Kimberly Buys te kunnen breken.' Met deze tijd pakte Lecluyse wel reekswinst, maar het bleek achteraf niet genoeg voor een plaats in de halve finale.

Begin september begint Lecluyse aan haar zesde jaar Sportwetenschappen aan het Atheneum Pottelberg in Kortrijk. Omdat ze over een topsportstatuut beschikt, lukt de combinatie met haar sport vrij goed. 'De school helpt ook goed mee', aldus de zwemster. 'Ik train 's morgens en 's avonds en mijn school probeert er ook voor te zorgen dat er 's morgens zo weinig mogelijk lessen geprogrammeerd staan voor mij. En als dat echt niet lukt, dan moet ik 's morgens gewoon nog vroeger opstaan.'

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio