WIELRENNEN Druivenkoers in Overijse Frederik Veuchelen kleurt mee de koers maar komt op het einde net iets te kort

'Ik koerste hier op revanche'

'Ik koerste hier op revanche'

Frederik Veuchelen maakte de koers in Overijse, maar eindigde pas zesde. Luk Verbruggen Foto: © Luc Verbruggen (Vel)

OVERIJSE/WERCHTER - Een ontgoochelde Frederik Veuchelen baalde aan de eindstreep in Overijse. Nadat hij na 90km de koers in handen genomen had, bleek acht keer over de Schaveiberg net te veel. Hij werd vijfde na de verrassend sterke Let Saramotis.

De voor het grote publiek eerder onbekende Aleksejs Saramotis van Team Designa Kokken heeft zijn naam bijgezet op de erelijst van de Druivenkoers in Overijse. De Letse renner liet zich niet verrassen door de terugkerende tandem van Landbouwkrediet Bert De Waele en Bert Scheirlinckx en boekte zijn grootste zege tot dusver.

'Ik maakte het verschil op de laatste beklimming. Ik voelde mij de hele dag goed. Bovendien koers ik heel graag op Belgische wegen', zegt Saramotis.

De 49ste editie van de Druivenkoers kende een nerveuze eerste koershelft. Zo ging Niels Albert al na amper zeven kilometer mee in de ontsnapping. Na kilometerpaal negentig zette Frederik Veuchelen uit Werchter de ontsnapping van de dag op poten.

Hij kreeg drie Vacansoleil-ploegmaats mee in een kopgroep van 26. Bij aanvang van de plaatselijke ronde maakte opnieuw Niels Albert in één ruk de sprong naar voren. De wereldkampioen veldrijden zou later opgeven.

Schavei

De 26renners zagen af vanwege de opeenvolging van de beklimming van de Schavei. Enkel Frederik Veuchelen, ploeggenoot Rob Ruygh, Maarten Neyens en de Let Saramotis bleven na een tempoversnelling vooraan over.

Uit het peloton maakten enkel Bert Dewaele en Bert Scheirlinckx nog de sprong. Net voor de laatste keer over de Schavei stormde Saramotis weg. De Waele en Scheirlinckx volgden, Veuchelen en co moesten passen.

De snelle De Waele probeerde Saramotis te verschalken door van ver de spurt aan te trekken, maar de Let kon De Waele nog remonteren. 'We misten net die extra krachtexplosie om het helemaal af te maken. Wie is die man trouwens?'

'We moesten ons fameus haasten om hem bergop te volgen', zei Bert De Waele. Die sterke Saramotis won eerder dit jaar een rit in de Ronde van de l'Oise en de GP van Lillers.

Streekrenner Frederik Veuchelen baalde als een stekker, maar was zoals altijd eerlijk in de analyse. 'We namen met Vacansoleil de koers helemaal in handen. De wind stond goed en alles zat op een lint. Ik overtuigde de ploegmaats om door te trekken.'

'Ik voelde mij zeer goed, al hield ik er rekening mee dat er nog volk uit de achtergrond kon terugkeren. De laatste beklimming was er te veel aan. Daar moest ik passen. Ik ben niet slecht, maar die Let was gewoon sterker.'

Veuchelen, die volgende week 31 wordt, was maar wat gebrand op een sterke prestatie. 'Ergens koers ik hier op revanche. Ik kreeg deze week te horen dat ik de Vuelta niet mag rijden en daar ben ik zwaar ontgoocheld over.'

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio