19 landen boycotten uitreiking Nobelprijs

Vrijdag zal de ceremonie voor de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede in Oslo in mineur verlopen. De stoel van winnaar Liu Xiaobo (foto) zal onbezet blijven: de man zit in China in de gevangenis omdat hij zich volgens de Chinese regering aan criminele feiten heeft schuldig gemaakt. Zijn vrouw of zijn broers zullen ook niet aanwezig zijn omdat zij geen toestemming hebben gekregen om China te verlaten.

Er zullen ook minder ambassadeurs dan gewoonlijk aan de plechtigheid deelnemen. Van de 65 ambassadeurs die zijn uitgenodigd, hebben tot nu toe 44 laten weten dat ze zullen komen. De Belgische ambassadeur heeft met zijn collega's van de andere EU-landen de invitatie aanvaard. China heeft alle landen gevraagd om de Nobelprijsuitreiking te boycotten omdat het van mening is dat het Nobelprijscomité zich met interne zaken van China bemoeit. Naast China geven achttien landen gehoor aan die oproep: Afghanistan, Colombia, Cuba, Egypte, Iran, Irak, Kazachstan, Marokko, Pakistan, de Filippijnen, Rusland, Saoedi-Arabië, Servië, Soedan, Tunesië, Oekraïne, Venezuela en Vietnam.

Veel van de landen die forfait geven, hebben belangrijke economische relaties met China. Voor landen als Venezuela, Cuba, Vietnam, Sudan, Iran en Saudi-Arabië behoort China tot de belangrijkste handelspartners.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S