Eerste klasse blijft behouden in zijn huidige vorm, met 16 clubs dus. Ook aan het systeem van Play-off I - met de eerste zes clubs uit de reguliere competitie - wordt niet geraakt.

Aan Play-off II nemen 12 clubs deel: de nummers 7 tot en met 15 uit eerste klasse A en de nummers 2, 3 en 4 uit eerste klasse B. De winnaar van PO II neemt het - zoals nu al het geval is - op tegen de nummer 4 van PO I met als inzet een Europees ticket. In de nieuwe formule is er wel nog maar één daler uit eerste klasse A, namelijk de laatste uit de reguliere competitie. Dat betekent uiteraard ook dat Play-off III verdwijnt.

Tweede klasse werd opgesplitst in eerste klasse B enerzijds (met 8 professionele clubs), en de Nationale Amateurliga (met louter amateurploegen). Om vanuit het amateurgedeelte richting het professionele gedeelte van ons voetbal te promoveren, komen er strenge criteria. Clubs uit de nieuwe 'eerste klasse B' kunnen dus niet meer degraderen, tenzij er een amateurclub aan de strenge voorwaarden kan voldoen. In ruil daarvoor krijgen clubs uit eerste klasse B een aanzienlijk deel van de koek van het televisiegeld.

De vrijgekomen plaats in eerste klasse A wordt ingenomen door een club uit eerste klasse B. De acht clubs in de B-reeks spelen tijdens het reguliere seizoen twee speelrondes van telkens 14 wedstrijden. De winnaars van die speelrondes nemen het tegen elkaar op om de promotie naar eerste klasse A. In totaal komen er door het voorstel 24 clubs in het Belgische profvoetbal: 16 in eerste klasse A en 8 in eerste klasse B.