De 25 beste champagnes

Doorheen het jaar ontkurken we cava, prosecco, crémant en sparkling, maar met de eindejaarsfeesten kiest de Belg resoluut voor champagne. Wij proefden, wikten en wogen en selecteerden voor u de 25 meest interessante exemplaren die u nu van het supermarktschap kunt plukken. Fijne feesten!

Geen feestdagen zonder champagne

Van de iets meer dan 9 miljoen verkochte flessen champagne per jaar wordt meer dan de helft tijdens de eindejaarsperiode gekraakt. En daar zijn de naar schatting 3 à 4 miljoen flessen die de Belg zelf in Champagne gaat halen niet eens bijgeteld. Peanuts vergeleken met de meer dan 70 miljoen flessen andere schuimwijnen – vooral cava, prosecco, crémant en sparkling – die we het hele jaar door soldaat maken. Maar wanneer kerst en oudejaar eraan komen, moet het voor de Belg champagne zijn. Bij Colruyt bevestigen ze die trends. De verkoop van champagne piekt tijdens de feesten, want “er gaat dan 10 keer meer champagne over de toonbank als gemiddeld.” En ook de andere supermarkten hebben het over een “recordverkoop”.

Wat drinkt de Belg?

¦ Bijna 82 % van alle verkochte flessen zijn “Brut” (droog of minder dan 15 gram/suiker per liter) en “non millésimé” of zonder oogstjaar op het etiket.

¦ De hype van rosé lijkt voorbij, want slechts 3,4 procent van alle verkochte flessen zijn rosé getint (-11 %).

¦ De “prestige cuvées” (1,7 %) en “millésimé” champagnes, gemaakt van één enkel oogstjaar, (0,4 %) scheren niet echt hoge toppen.

¦ 27 procent van alle verkochte flessen wordt thuis gekraakt (+4,1 %)

¦ Bijna de helft van alle verkochte flessen kost 18 euro of meer.

Aantrekkelijke kortingen

Net zoals tijdens de wijnfestivals is het geen overbodige luxe om de folders vooraf even grondig door te nemen. Aan promoties geen gebrek, maar die durven nogal eens te verschillen. Kortingen zijn er rechtstreeks per fles of bij aankoop van meerdere flessen (20, 25 tot 33 procent), of een gratis fles bij aankoop van meerdere flessen van hetzelfde huis (3 + 1 gratis, 2 + 1 tot zelfs 1 + 1). Bij sommige warenhuizen krijg je ook nog extra punten op je getrouwheidskaart.

Onze selectie, met flink wat nieuwigheden dit jaar, is gestoeld op twee criteria:

¦ Kwaliteit: champagne is in de eerste plaats een wijn. En net zoals in “stille” wijn (zonder bubbels) zoeken we naar aromatische expressiviteit en evenwicht. Champagne met enkel maar C02 en zuren lijkt ons die naam niet waardig.

¦ Promoties: met de feestdagen wordt er al snel een flesje meer ontkurkt. Reden te meer om op zoek te gaan naar de meest interessante koopjes.

Vijf champagnes zijn een coup de coeur: omdat ze kwalitatief net iets meer te bieden hebben en/of de prijs ons bijzonder interessant lijkt.

De kans op versleten exemplaren die ruiken en smaken naar overrijpe tot rotte appel lijkt ons dezer dagen bijzonder klein. Slechts één fles op de meer dan 100 ontvangen exemplaren vertoonde sporen van oxidatie, lees: een kurk die niet meer zijn oorspronkelijke vorm aannam maar er eerder uitzag als een champignon. Een geruststelling.

Welke champagne wanneer?

Lang niet elke champagne is geschikt voor het aperitief of als feestbubbel. Gelukkig vertelt het etiket vaak meer. Enkele tips:

¦ De Brut zonder jaargang, veelal een blend van de drie verschillende druivenrassen (chardonnay, pinot noir en meunier), is het visitekaartje van het huis of merk, de instapcuvée die breed inzetbaar is.

¦ Blanc de blancs of “witte wijn gemaakt van witte druiven”, kortweg 100 procent chardonnay, is vaak strakker, mineraal met een stevige dosis zuren. Perfect om de honger aan te scherpen.

¦ Blanc de noirs of “witte wijn gemaakt van blauwe druiven”, pinot noir en/of pinot meunier, zijn vaak ronder en fruitiger.

¦ Speciale cuvées en millésimés kregen meer rijping mee. Ze zijn dan vaak ook rijker, meer gevuld en complexer. Ideaal om bij een gerechtje te schenken.

¦ Rosé kan als aperitief- of feestbubbel, maar past ook voortreffelijk bij bepaalde gerechten. En vaak wordt een link met de kleur gelegd. Zo wordt goed droge rosé nogal eens gekoppeld aan een bordje gerookte zalm terwijl rosé met een tikkeltje meer restsuiker niet zal misstaan bij een dessert met vers fruit.

?

Rosé

Champagne Nicolas Feuillatte Grande Réserve Rosé Brut

Stuntprijs, deze knappe roséchampagne van een al even knap huis uit Chouilly. Uitstekende rosé voor deze prijs die weet te bekoren door zijn rijkelijke vulling. Zalmroze met rode tinten, neus en mond gedomineerd door zomers fruit, aardbei en kersenpit, veel structuur en evenwicht, prima lengte met minerale toetsen. Kan als aperitief, maar ook bij een sneetje gerookte zalm.

Prijs: 18,95 euro
Te koop bij: Carrefour, Hyper en Market

Champagne Comtesse de Gramont Rosé Brut

Uitstekend geprijsde rosé en het dient gezegd: qua prijs-kwaliteitsverhouding valt er geen speld tussen te krijgen. Eenvoudige maar goed frisse en frivole rosé, discrete neus, ietwat floraal en citrus, meer rood fruit in de mond maar vooral lichtvoetig, soepel en heel makkelijk wegdrinkend. Voor wie wil feesten met rosé.

Prijs: 19,49 euro
Te koop bij: Colruyt

Champagne Oudinot Rosé Brut

De huischampagne van Albert Heijn deze goed strakke en nerveuze rosé op basis van hoofdzakelijk pinot noir en meunier. Tintelend fris, stevige zuurgraad maar netjes toegedekt met krokante aardbei en framboos, best elegant en evenwichtig. “Se déguste toute la journée”, lezen we op het etiket. Ietwat veel, denken we, maar wel een leuke feestbubbel.

Prijs: 19,49 euro
Te koop bij: Albert Heijn

Champagne La Demoiselle de Vranken Grande Cuvée Rosé Brut

Deze keer niet wit maar wel de roséversie die onze selectie haalt. Omdat dit exemplaar ongetwijfeld de meest speelse en guitige roséchampagne is. Bekoort door zijn evenwicht, florale toetsen en knapperig (rood) fruit, vlot en soepel, makkelijk en een goede nervositeit. Perfecte aperitiefchampagne voor roséfanaten.

Prijs: 38,99 euro, tot 09/01 33% korting per fles
Te koop bij: Delhaize

Champagne Perrier-Jouët Blason Rosé Brut

Oké, wellicht niet om elke dag soldaat te maken, maar voor een speciaal moment – en dan liefst aan tafel – toch wel uitstekende, verfijnde lekkernij, deze rosé op basis van chardonnay waar rode pinot noir en pinot meunierwijn aan toegevoegd werd. Volle rosékleur, gedistingeerde neus, rijpe citrusvruchten net als rode bes, mooi fruitig in de mond, gedomineerd door rood fruit, prima vulling en frisheid.

Prijs: 49,99 euro
Te koop bij: Delhaize

Wit

Champagne Charles Lafitte Grande Cuvée Brut

Wat een superpromotie, deze no-nonsensechampagne die iedereen wel lust. Perfect gedoseerd, heel herkenbaar, mix van bloemen, fruit, toast, amandel en patisserieroom zonder aan frisheid te moeten inboeten. Best compleet voor deze prijs en breed inzetbaar. Aperitief- en feestchampagne, maar kan ook bij koude visgerechten.

Prijs: 16,99 euro
Te koop bij: Carrefour Market

Champagne Veuve Reuther Brut

Wie die weduwe dan wel mag zijn, weten we ook niet, maar deze huischampagne van Spar is zeker geen miskleun. Eenvoudig geconcipieerd, pinot noir en chardonnay, maar rond en licht verteerbaar. Fruitig in neus en mond, heel soepel van bij de start tot het einde, goed sappig, makkelijk wegdrinkend en aangenaam zuurtje in de staart. Aperitief- en partybubbel.

Prijs: 15,99 euro
Te koop bij: Spar Retail

Champagne Louis Daumont Réserve  Demi-Sec

De Belg zweert bij “Brut”. Slechts een handvol landgenoten waagt zich aan een “demi-sec” of halfdroge champagne, en toch staan er twee in ons lijstje, omdat we van mening zijn dat een beetje restsuiker best lekker kan zijn na de maaltijd of bij een dessertje. Deze eenvoudige huischampagne van Carrefour charmeert door zijn evenwicht tussen fruit, zuren en gematigd zoet. Simpel maar aangenaam bij een stukje gebak.

Prijs: 15,99 euro
Te koop bij: Carrefour, Hyper en Market

Champagne Veuve Heringer Cuvée Spéciale Brut

Koopje (4,60 euro korting), dit schoolvoorbeeld van een smakelijke aperitiefchampagne die iedereen wel lust. Overwegend chardonnay (70 procent), en die minerale frisheid geeft je meteen zin om aan tafel te gaan. Zonder een overdaad aan zuur, want zowel citrusfruit als wit fruit zorgen voor een egale en evenwichtige vulling met een best lange finale.

Prijs: 17,99 euro
Te koop bij: Corawine.be, t.e.m. 24/12

Champagne Bissinger & C° Grand Prestige Brut

Smakelijke en vlot toegankelijke champagne die zowel frisheid als voldoende materie in zijn mars heeft. Breed inzetbaar, mix van florale tonen, rijpe citrusvruchten, moerbei en gele pruim, goed gedoseerd, rond en egaal met voldoende frisheid in finale. Aperitiefchampagne die zelfs bij diverse hapjes niet weggedrukt wordt.

Prijs: 19,99 euro
Te koop bij: Lidl, t.e.m. 31/12

Champagne Clovis Forest Réserve Brut

Nieuw in onze selectie en meteen goedgekeurd, deze stijlvolle fles met flink wat karakter. Gelijke delen chardonnay, pinot noir en meunier, discreet geurend naar citrus en appel. Ietwat meer belegen in de mond, rijper fruit maar ook frangipane en amandel, blijft goed fris en prima lengte. Aperitiefchampagne die om een stevig hapje schreeuwt.

Prijs: 21,99 euro
Te koop bij: Makro

Champagne Claude Carré Blanc de Blancs Premier Cru Brut

Spar moet een van de weinige zijn die mikt op kleinere producenten én cépagewijnen, lees: champagne gemaakt van één druivenras. Zoals deze springlevende en pittige blanc de blancs (100 procent chardonnay) uit Trépail. Puntgaaf, frisse toetsen van bloesems, citrusvruchten en roze pompelmoes, veel smaak en vulling, mineraalfris op het einde. Aperitief, maar ook bij vis zoals een moot zalm.

Prijs: 24,59 euro
Te koop bij: Spar Retail

Champagne Montaudon Brut

Nieuw bij Colruyt en meteen in onze “top vijf”. Een entree met stijl heet zoiets, voor deze charmerende fruitbom op basis van hoofdzakelijk pinot noir en afkomstig uit de Côte des Bar, de meest zuidelijke champagneregio. Flatterende bubbels, mix van witte bloemen, perzik en abrikoos, rond en smakelijk in de mond, discrete zuren en toch goed fris over de hele lijn. Aperitief- en feestchampagne.

Prijs: 24,98 euro, t.e.m. 31/12
2 + 1 gratis
Te koop bij: Colruyt

Champagne De Castellane Brut

Superdeal – omgerekend 33 procent korting per fles bij aankoop van 3 stuks – en jaar in jaar uit niet alleen geselecteerd maar ook in onze “top vijf”. Champagne die niemand onberoerd laat, mooi gedoseerd, lees: niet té strak, citrus en wit fruit, ietwat banketroom, gewoon speels en makkelijk naar binnen lopend. Kan als aperitief- of feestbubbel.

Prijs: 25,99 euro, tot 9/1
2+1 gratis
Te koop bij: Delhaize

Champagne Heidsieck Monopole Blue Top Brut

Mooie promotie, deze ietwat commerciële maar vlot toegankelijke champagne die wel bij iedereen in de smaak valt. Fris maar niet té strak, netjes omkaderd door citrusfruit, abrikoos en mandarijn, rond en gevarieerd in de mond, frivool en plezierig in finale. Kan als aperitief maar ook om te klinken op het nieuwe jaar.

Prijs: 25,99 euro, t.e.m. 31/12,
2 + 1 gratis
Te koop bij: Makro

Champagne Laurent Lequart Blanc de Meunier  Brut Nature

Nieuw en meteen een buitenbeentje in onze selectie, want Brut Nature, of zonder toevoeging van suiker, én gemaakt van uitsluitend pinot meunierdruiven. Met 4 euro korting bovendien, een must voor avonturiers en wie van goed droog houdt. Aroma’s van witte bloemen en bosvruchten, pittig en nerveus, dominante zuurstructuur zonder echt zuur te zijn.

Prijs: 25,99 euro
Te koop bij: Corawine.be, t.e.m. 24/12

Champagne Marquis de Villon Blanc de Blancs Brut

Nog zo’n vaste klassieker in ons lijstje, dit “huismerk” van Colruyt, gevinifieerd door de uitstekende coöperatie van Avize. Dit jaar gaan we voor de blanc de blancs, lees: 100 procent chardonnay, omwille van zijn strakheid en persistente zuurstructuur. Mooi contrasterend met het rijpere fruit en de toetsen van gebrande amandel. Kan ook bij schaal- en schelpdieren.

Prijs: 25,99 euro, tot 31/12
25% korting vanaf 3 flessen
Te koop bij: Colruyt

Champagne Duval-Leroy Réserve Brut

Vaste waarde in onze selectie, want jaar in jaar uit geselecteerd. Voor de vijfde keer op rij trouwens, niemand doet beter. Met dank aan de constante kwaliteit van onze landgenote die mikt op elegantie en spankracht. Complete champagne met mooi rijp fruit, speelse zuren en toetsen van toast in het verlengde. Als aperitief- of feestwijn.

Prijs: 27,99 euro, tot 9/1
2+1 gratis
Te koop bij: Delhaize

Champagne Piper-Heidsick Sublime Demi-Sec

Dat demi-sec niet echt in trek is, bewijst de naam op het etiket. Geen “demi-sec” maar “sublime”. En toch mag dit prestigieuze merk, nu met 3 euro korting, er meer dan zijn. Champagne met vulling en elegantie, rijp fruit, zelfs wat exotisch, toetsen van toast maar vooral een zinderend steekspel in de mond tussen zuur en ietwat zoet. Niet plakkerig maar goed fris. Voor bij de kerststronk.

Prijs: 27,99 euro
Te koop bij: Carrefour Hyper en Market

Champagne Louis Daumont Cuvée Classique Brut

Flink wat duurder dan de “instap”-Daumont, maar duidelijk completer, voller en verfijnder. Champagne die makkelijk bij de maaltijd kan, zowel vis als gebakken schaal- en schelpdieren, ietwat discrete neus met toetsen van witte bloemen en vers gebakken brood, volumineus in de mond, rijper fruit, ietwat meer belegen maar met onberispelijke frisheid.

Prijs: 28,99 euro
Te koop bij: Carrefour Market

Champagne Laurent-Perrier “La Cuvée” Brut

Is de stijl van dit befaamde huis een tikkeltje veranderd? Wij menen van wel, want minder commercieel en vooral aan elegantie gewonnen. Tijdens de feestdagen met 4 euro korting: interessant denken we, want dit is champagne met raffinement en complexiteit. Frisfruitige neus net als florale tonen, elegant en goed strak in de mond, rijpe citrusvruchten, fraai gedoseerd en excellente lengte.

Prijs: 29,99 euro
Te koop bij: Carrefour Hyper

Champagne Vranken Brut Nature

Voor de liefhebbers van “champagne in zijn pure naaktheid”. Brut Nature of beendroog, maar die strakheid wordt netjes omkaderd door aantrekkelijke toetsen van lelie, limoenzeste en rijpe pompelmoes. Karaktervol en met spankracht, tintelende zuren in de afdronk. Als je na deze fles nog geen zin hebt om aan tafel te gaan, dan weten we het ook niet meer ...

Prijs: 29,99 euro
Te koop bij: Delhaize

Champagne Moët & Chandon Impérial Brut

Oerklassiek, maar het bewijs dat een groot merk ook top kan zijn. Weet te charmeren door zijn zuiverheid, elegantie en frisheid, zowel floraal als rijp fruit, ietwat rechtlijniger qua structuur maar wel meer dan degelijk gevuld, evenwichtig en alle componenten naadloos in elkaar vloeiend. Champagne die je met veel smaak soldaat maakt, perfecte aperitiefchampagne.

Prijs: 31,99 euro
Te koop bij: Albert Heijn en Carrefour Hyper

Champagne Bollinger Special Cuvée Brut

5 euro korting op de normale prijs, het blijft natuurlijk niet goedkoop maar topklasse voor wie van kracht, verfijning en complexiteit houdt. Uitsluitend pinot noir en chardonnay waarvan meer dan 85 procent afkomstig is van premier en grand cru wijngaarden. Champagne die heel vaak aan wijn doet denken want rijp fruit, amandel en brioche maar met een schitterende zuurstructuur. Maaltijdchampagne.

Prijs: 40,39 euro
Te koop bij: Delhaize, tot 9/1

Champagne Laurent-Perrier Millésimé  2007 Brut

Twee keer in onze selectie, dit prestigieuze huis uit Tours sur Marne. Duurder maar ook complexer dan de “Cuvée” en gemaakt van uitsluitend de druiven van het oogstjaar 2007. Verrassend fris en gevuld met rijp fruit, banketroom en brioche, veel spankracht en variatie, rijp maar zonder aan frisheid te moeten inboeten. Champagne voor aan tafel, bij gebakken sint-jakobsvruchten bijvoorbeeld.

Prijs: 47,50 euro, tot 31/12 5 euro korting met Xtra-kaart
Te koop bij: Colruyt