CAMPINGKOFFIEZETTERS

Getest door barista Valentine Wanders

Koffieliefhebbers die gaan kamperen: geen paniek. Er zijn vandaag koffiesystemen op de markt – het ene al makkelijker in gebruik dan het andere – die je ’s morgens een cafeïneboost geven op de camping. Valentine Wanders, beste barista van België in 2017 en eigenares van de Gentse koffie- en aperitiefbar Het Moment, testte er acht en proeft veel verschil. “Kies op voorhand hoe je op vakantie wakker wilt worden. Ga dan op zoek naar een toestel dat aanleunt bij die verwachtingen.”

Het verdict

GSI Outdoors Ultralight Java Drip

Omschrijving Diminutive Drip Coffee Maker.
Gekocht bij A.S.Adventure.
Prijs 13,95 euro.
Beoordeling “Oei. Het ‘netje’ is heel makkelijk mee te nemen, maar qua  gebruiksgemak stelt het zwaar teleur. Je krijgt maar één kopje per keer en je hebt veel geduld nodig. De koffie smaakt een beetje naar plastic. Daarnaast moet je erg goed doseren, anders loopt je kop over. Wat een gedoe. Schoonmaken gaat wel heel makkelijk – gewoon even afspoelen onder de kraan. Het accessoire is best wel stevig. Het klikt goed vast. Een super idee, maar jammer genoeg  minder goed uitgewerkt.”

The Coffee Brewer

Omschrijving Grower's Cup.
Gekocht bij A.S.Adventure.
Prijs 9,95 euro.
Beoordeling “Deze koffie is een jaar oud. Héél oud als je weet dat koffiebonen na een kwartier al smaak verliezen. De traceerbaarheid is top, maar het product heeft de halve wereld rondgereisd en werd vast blootgesteld aan verschillende temperaturen. Met een grote impact op het aroma. Dit is een zakje dode koffie. Smaakt naar niets. Niet goedkoop voor 5 zakjes. De andere zijn duurder in aankoop, maar de gemalen bonen die je erin doet, komen uit een zak van een paar honderd gram. Neen, dit is het niet. Pluspunt voor het gemak: warm water in het zakje, even wachten en klaar."

GSI Outdoors Commuter Java Press

Omschrijving The Perfected, French Press Coffee Mug.
Gekocht bij Bol.com.
Prijs 31,95 euro.
Beoordeling “Na zo’n vier minuten slurp je al koffie. In het systeem zit een drinkbeker. Die neem je beter niet mee in je tas: het item is niet honderd procent afsluitbaar. De makers hadden er goed aan gedaan om er een handvat aan  te bevestigen, dan kon je er makkelijker mee rondwandelen. De smaak bekoort niet. Er loopt te veel koffie ineens door de filter, met een waterachtig drankje als resultaat. De beker houdt de koffie lang warm. Als je die pas na een half uur opdrinkt, word je klaarwakker. Hoe langer de koffie trekt, hoe meer cafeïne de drank bevat. Ideaal als je op zoek bent naar een enorme shot.”

Cafflano  Klassic

Omschrijving All in One Coffee Maker.
Gekocht bij Bol.com.
Prijs 102,90 euro.
Beoordeling “Dit is alles in één. Er zit zelfs een stevige handmolen in verwerkt. Je kunt je bonen malen op de camping, charmant. Wanneer heb je daar anders tijd voor? Het spijtige is dat je de maalgraad niet goed kunt instellen. De koffiebonen worden niet superfijn en de koffie loopt vrijwel meteen door. Je drinkt koffiewater. Als je dit fletse drankje ’s morgens krijgt, word je gegarandeerd kwaad. Let wel: werk je met voorgemalen koffie, dan krijg je wél een verrassend lekkere smaak.  Je eindigt ook met veel koffie. Ideaal voor een sociaal moment op de camping.”

Bo-Camp percolator

Omschrijving Urban Outdoor Espresso Maker.
Gekocht bij A.S.Adventure.
Prijs 11,95 euro.
Beoordeling “Uit dit mooie apparaat haal je maximaal drie kopjes espresso met een sterk geconcentreerde smaak. Lekker. Dit is een goede basis om een bewerkte koffie te maken omdat je altijd koffiesmaak zal overhouden. Combineer bijvoorbeeld met gecondenseerde melk en ijsblokjes.Met warme melk wordt dit de ideale latte. Het toestelletje is zo goed als onbreekbaar en je neemt het overal makkelijk mee naartoe. Je moet het kannetje wel eerst helemaal schoonmaken voor hergebruik. Let er ook op dat je het tijdig van het vuur haalt. Anders kan de koffie verbranden.”

Handpresso Wild Hybrid

Omschrijving The portable espresso machine.
Gekocht bij Bol.com.
Prijs 99,95 euro.
Beoordeling “Lees heel goed de gebruiksaanwijzing voor je eraan begint, want er zijn heel veel do’ en don’ts. Als je het eenmaal kent, is het een toptoestel. Je perst er de koffie flink uit. Je kunt meer druk creëren dan met een espressomachine. Dit is uitstekende espresso – er komt zelfs een schuimpje op. Superhandig systeem als je met pads werkt, maar kan indien gewenst ook met gemalen koffie. Ideaal voor iedereen die zijn espressomachine niet wil meenemen op vakantie. Klein minpuntje: het pompen zelf. Alle handelingen vertragen het proces, maar de smaak maakt alles goed.”

Chemex Classic Coffeemaker

Omschrijving Filter-Drip Coffeemaker.
Gekocht bij Bol.com.
Prijs 37 euro (exclusief koffiefilters).
Beoordeling “Alle koffie moet door één punt. Daarom is het belangrijk dat je in fases opgiet. Als je dat goed doet, krijg je fantastische koffie waarmee het aangenaam opstaan is. Giet je alles ineens op, dan krijg je een droge smaak. Dit is koffiezetten op het gevoel. Deze manier is wel gezellig en sociaal: je krijgt veel koffie om samen op te drinken. Qua look is dit een knapperd. De kruik kan gerust ook als vaas of sangriakan dienen. Ideaal voor op de picknicktafel tijdens een familievakantie of glamping, minder geschikt op de festivalcamping omdat het toestel van glas is. Dat is riskant. Het neemt ook veel plaats in.”

Aerobie Aeropress Coffee Maker

Omschrijving Coffee & espresso maker.
Gekocht bij Bol.com.
Prijs 47,96 euro.
Beoordeling “Het bijgeleverde scheppertje is handig. Je kunt de hoeveelheid koffie er nauwkeurig mee afmeten. Op de transparante koker staat ook een praktische maatverdeling. Om de koffie te maken, moet je handmatig druk creëren. De smaak hangt volledig af van de manier waarop je duwt. Dit kan in je nadeel spelen als je er niets van kent, maar andersom geldt ook: je kunt hier heerlijke koffie uit krijgen. Je krijgt één volle kop, al is dat wat weinig. Het is geen sociaal toestel, maar wel snel en praktisch. Na gebruik druk je de bijgeleverde filter er gewoon uit en kan je het volgende kopje maken.”

Valentina’s tips

  • Een maatje helpt om lekkere koffie te zetten. Reken op 55 à 60 gram poeder voor een liter filterkoffie.
  • Kies voor witte filters. Bruine varianten kunnen je koffie een kartonachtige smaaktoets geven.
  • Maak een papieren filter eerst wat nat. Dan gaan de vezels uit elkaar en stroomt de koffie er makkelijker door. Hiermee creëer je een zoet accent in de drank.
  • Een papieren filter houdt olie en vetten tegen. Je hebt ook metalen filters (ecologischer) waarmee je meer verschillende smaken kunt realiseren, zelfs op de camping.
  • Als je het kraantjeswater op de camping niet lust, maak er dan ook geen koffie mee. Kies bij voorkeur voor Spa Blauw. Dat water is rijk aan magnesium, wat zoetheid toevoegt aan je kopje.
  • Maak voor je op vakantie vertrekt de keuze.  Wil je filterkoffie of espresso drinken? Kies aan de hand daarvan een systeem dat bij je past.
  • Verwacht niet veel koffie van een espresso- toestel. Een espresso is maximaal 30 ml.

Zo deden we de test

De expert
Valentine  Wanders is de eigenares van koffiebar Het Moment in Gent (Burgstraat 20). In  2017 werd ze verkozen tot  de beste barista van België  op de Venuez Awards.

DE SELECTIE
We kochten verschillende koffieapparaten, waarvan de meeste specifiek zijn ontwikkeld voor gebruik op de camping. Zowel hoogtechnologische als basisuitvoeringen kwamen aan bod. De enige uitzondering is een slow coffee- systeem uit glas.

De METHODE
De barista zette acht keer koffie en volgde de handleidingen bij de apparaten stap voor stap. Ze lette tijdens de test vooral op het gebruiksgemak en de structuur van de cafeïnedrank. Op één product na, dat koffie kant-en-klaar in een zakje bevat, gebruikte ze telkens de bonen of gemalen koffie van hetzelfde merk om een neutrale beoordeling te kunnen geven.

CONCLUSIE
“Aan mensen die gaan kamperen om gezellig samen te zijn zou ik meteen de Chemex (37 euro) aanraden. Je krijgt heerlijke koffie, de kruik oogt mooi en je kunt hem ook inzetten als kan voor gekoelde dranken zoals zelfgemaakte iced tea. De percolator van Bo-Camp (11,95 euro) is perfect voor de romanticus – denk: met z'n tweetjes kamperen – die een traditioneel kopje espresso wil maken. Wie naast espresso fan is van hightech zal in de wolken zijn met de Handpresso (99,95 euro). Om daarmee te werken heb je een  minimale hoeveelheid water nodig. Altijd handig. Echte koffienerds krijgen de beste smaak uit de Aeropress (47,96 euro). De verrassing  is de Cafflano (102,90 euro). Tenminste als je met voorgemalen koffie werkt. Maar als je kijkt naar de prijs, is het duurste apparaat van de test zijn geld toch niet waard.”

Meer grote testen lezen?
www.nieuwsblad.be/
degrotetest