Live voetbal

29/05Einde

Jupiler Pro League > Play-offs > Finale / Speeldag 2

KRC Genk - Charleroi

5 - 1 Wed Heenwedstrijd0-2
Nikos Karelis20'Mbwana Samatta27'Sandy Walsh45'+3'Nikos Karelis56'Nikos Karelis71'
40'Jérémy Perbet

20' Doelpunt

1-0 Nikos Karelis

27' Doelpunt

2-0 Mbwana Samatta

45'+3' Doelpunt

3-1 Sandy Walsh
Assist: Leon Bailey

49' Wissel

in: Brian Hamalainen
out: Jere Uronen

56' Doelpunt

4-1 Nikos Karelis
Assist: Mbwana Samatta

71' Doelpunt

5-1 Nikos Karelis
Assist: Alejandro Pozuelo

79' Wissel

in: Neeskens Kebano
out: Nikos Karelis

86' Geel

Wilfred Ndidi

89' Wissel

in: Bennard Kumordzi
out: Mbwana Samatta

17' Rood (direct)

Nicolas Penneteau

19' Wissel

in: Parfait Mandanda
out: Enes Saglik

40' Doelpunt

2-1 Jérémy Perbet
Assist: Christophe Diandy

66' Wissel

in: David Pollet
out: Francisco Martos

77' Wissel

in: Amara Baby
out: Clément Tainmont

90'+3' Rood (direct)

Amara Baby
Start wedstrijd 14:32 Plaats Genk Stadion Cristal Arena Toeschouwers 14 635 Scheidsrechter Wim Smet

GENK - CHARLEROI 5-1

Karelis schiet Genk met hattrick alsnog naar Europa League

Racing Genk heeft dan toch het laatste Europese ticket gepakt na een 5-1 overwinning tegen Charleroi. Genk ging meteen in de aanval na de 2-0 nederlaag uit de heenmatch en dat loonde. Charleroi viel snel met tien na rood voor doelman Penneteau, maar kreeg nog even hoop na een belangrijke uitgoal van Perbet. In de tweede helft trok Karelis Genk over de streep, hij scoorde uiteindelijk een hattrick. B

Peter Maes moest het zondag noodgedwongen doen zonder Sebastien Dewaest centraal in de defensie. De verdediger moest geblesseerd afhaken nadat hij een trap in de rug had gekregen in de heenmatch tegen Charleroi. De jonge Dries Wouters was zijn vervanger. Verder keerde Leon Bailey terug in de ploeg, Nikos Karelis én Mbwana Samatta begonnen in de spits. Bij Charleroi voerde ook Felice Mazzu wat wissels door, Marcq, Francois en Tainmont begonnen aan de match.

Genk meteen op juiste koers

Karelis schiet Genk met hattrick alsnog naar Europa League
Foto: JEFFREY GAENS

Niemand leek nog een stuiver te geven om de Europese kansen van Racing Genk na de 2-0 nederlaag in Charleroi van vorige donderdag, maar Genk begon bijzonder snedig aan de wedstrijd. De thuisploeg zette Charleroi meteen onder druk en al na twintig minuten loonde dat aanvallende werk. Karelis loodste Samatta door de buitenspelval, de uitgekomen Penneteau tackelde Tanzaniaanse spits van Genk onderuit. Logische penalty voor Genk en meteen rood voor Penneteau. Karelis zette zich achter de bal en stuurde de ongelukkige doublure Mandanda de verkeerde kant uit.

Zeven minuten later had Genk de 2-0 uit de heenmatch al helemaal uitgewist. Leon Bailey, die een sterke eerste helft speelde, krulde een vrije trap perfect over de muur en leek voor 2-0 te zorgen. Mandanda zat echter goed bij de bal met een ultieme snoekduik, maar duwde het leer ongelukkig in de voeten van Samatta. De spits bedankte en duwde de 2-0 in het lege doel.

Perbet geeft Zebra’s (even) hoop

Karelis schiet Genk met hattrick alsnog naar Europa League
Foto: Photo News

Toch kreeg Charleroi nog hernieuwde moed in de eerste helft, want de eerste kans was meteen ook raak voor de Zebra’s. Wie anders dan Jérémy Perbet pikte een voorzet van Tainmont op, draaide zich vrij en krulde de bal met één oogopslag binnen in de rechterhoek. 2-1 voor Charleroi met nog vijf minuten te gaan in de eerste helft, waardoor Genk dus nog tweemaal moest scoren om Europees te mogen spelen. Sandy Walsh gaf de Limburgers echter nog hernieuwde moed door de 3-1 op slag van rust binnen te volleyen.

Halfweg leek Genk dus op weg naar het Europese ticket, maar het moest toch blijven oppassen met een goaltjesdief als Perbet en een onberekenbare Ndongala bij Charleroi. Die laatste leek Uronen bijna een rode kaart aan te smeren nadat de Finse linksback zijn handjes ongelukkig niet thuis hield, maar ref Smet bluste het brandje met een stevige uitbrander. Peter Maes wilde geen enkel risico nemen en haalde Uronen prompt naar de kant voor Hamalainen.

Karelis de Verlosser

Karelis schiet Genk met hattrick alsnog naar Europa League
Foto: BELGA

Charleroi leek vertrouwen te putten uit de onzekerheid achterin, maar die hoop werd hen even snel weer ontnomen door een ijzersterke Nikos Karelis. Samatta stak makkelijk het middenveld van Charleroi over en bediende Karelis in de zestien. De Griek kapte Willems uit en duwde tien minuten ver in de tweede periode de 4-1 in doel. Het verlossende doelpunt voor Genk, dat er twintig minuten voor tijd nog eentje bij deed.

Opnieuw wist de verdediging van Charleroi geen raad met Karelis, hij dook in de ruimte na een één-twee met Pozuelo en maakte overhoeks zijn hattrick compleet: 5-1! Karelis kreeg twaalf minuten voor tijd een applauswissel en bekeek vanop de bank gretig hoe het Genkse publiek de Europese kwalificatie dankbaar vierde. Een tweede rode kaart voor Charleroi, voor invaller Baby, was slechts nog een kanttekening in de slotfase. Racing Genk komt volgend jaar uit in de tweede voorronde van de Europa League.

Corrigeer