Live voetbal

14/07Einde

UEFA Europa League > Kwalificatie > Kwalificatieronde 2 / Speeldag 1

Racing Genk - Buducnost Podgorica

2 - 0 Wed
Neeskens Kebano17'Mbwana Aly Samatta79'

17' Doelpunt

1-0 Neeskens Kebano

74' Wissel

in: Bryan Heynen
out: Yoni Buyens

76' Wissel

in: Nikos Karelis
out: Neeskens Kebano

79' Doelpunt

2-0 Mbwana Aly Samatta

88' Wissel

in: Leandro Trossard
out: Mbwana Aly Samatta

16' Geel

Milos Raickovic

60' Wissel

in: Velizar Janketic
out: Milos Raickovic

66' Geel

Nikola Vukcevic

75' Wissel

in: Ermin Seratlic
out: Ivan Pejakovic

85' Wissel

in: Driton Camaj
out: Milan Vusurovic

90'+3' Geel

Luka Mirkovic
Start wedstrijd 19:59 Plaats Genk Stadion Luminus Arena Toeschouwers 10 450 Scheidsrechter Vilhjálmur Thórarinsson

Genk start Europees avontuur met zege in eigen huis

Genk start Europees avontuur met zege in eigen huis

Foto: Photo News

Racing Genk is als eerste Belgische club dit seizoen in actie gekomen op het Europese toneel: in de heenwedstrijd in de tweede voorronde van de Europa League klopten de Limburgers het Montenegrijnse Buducnost Podgorica met 2-0. Ondanks een vroeg strafschopdoelpunt van Kebano bleken de bezoekers zeker voor rust echter een lastigere tegenstander dan verwacht, zo vroeg op het seizoen. In de tweede helft trof de thuisploeg tweemaal de lat, Samatta zorgde in de slotfase uiteindelijk voor het bevrijdende tweede doelpunt.

Racing Genk begon vanavond in de eigen Luminus Arena aan zijn Europees avontuur. Eerste horde in de tweede voorronde van de Europa League was het Montenegrijnse Buducnost Podgorica.  Peter Maes moest de Montenegrijnen opvangen zonder Christian Kabasele (vertrokken naar Watford), Bennard Kumordzi kreeg daarom zijn kans centraal achterin. Ook geen Pozuelo, de Spaanse middenvelder liep tijdens de laatste training een verrekking op in het bovenbeen en werd vervangen door Yoni Buyens. Voor offensieve impulsen was het uitkijken naar Neeskens Kebano in steun van diepe spits Samatta, die de voorkeur kreeg op Karelis.

Genk start Europees avontuur met zege in eigen huis
Foto: Photo News

Genk begon met het nodige zelfvertrouwen aan de wedstrijd, al was het wel even opschrikken toen Buducnost al in de beginfase tweemaal razendsnel probeerde uit te breken na balverlies van eerst Buyens en daarna Buffel. Het zou het recept van de bezoekers blijken voor de rest van de wedstrijd: terugplooien en uitbreken bij Genks balverlies.

Het eerste kansje was wel voor Genk, maar Dragojevic was sneller op de bal dan Buffel. De bezoekende doelman kon ook niet verontrust worden door een schotje van Bailey. Na een kwartier was het welprijs: Kebano dolde op de linkerflank met rechtsachter Raspopovic, die aan de noodrem moest trekken. Gevolg: een vrije trap van net buiten de 16 die hard werd voorgezet. Verdedigende middenvelder Raickovic trok Samatta tegen de grasmat, de IJslandse scheidsrechter wees terecht naar de strafschopstip. Kebano zette zich achter de bal en zette feilloos om: 1-0!

Genk start Europees avontuur met zege in eigen huis
Foto: BELGA

Het moeilijkste is achter de rug, denk je dan, maar dat was buiten de Montenegrijnse waard gerekend: diepe spits Dajlovic kreeg veel ruimte en kwam steeds meer in de wedstrijd. Eerst trapte hij nog knullig naast toen hij veel vrijheid kreeg in het halve maantje, vervolgens zag hij hoe een voorzet van Pejakovic aan alles en iedereen voorbijging en op de paal strandde. Genk speelde te slordig om grote kansen te versieren, al liet Kebano wel een grote kans op de 2-0 liggen toen hij de bal bij een afvallende hoekschop torenhoog over knalde.

Tweemaal lat

Het zal er ongetwijfeld gestoven hebben in de Genkse kleedkamer, want na de rust ging de thuisploeg plots wel vol overgave op zoek naar de bevrijdende tweede treffer. Samatta kopte echter staalhard op de lat en een volledig vrijstaande Bailey kopte onbegrijpelijk over. De bezoekers schreeuwden om een strafschop na vermeend handspel van Castagne, maar de ref gaf geen krimp. Terecht, want Castagne kreeg de bal pal in het aangezicht en moest voor verzorging naar de kant. De Limburgers bleven drukken, maar ook Bailey trof de lat met een vrije trap van net buiten het strafschopgebied.

Genk bouwde daarna wat meer zekerheid in. Bryan Heynen kwam in de plaats van Yoni Buyens en Karelis verving Kebano in de spits. In de 79ste minuut scoorde Samatta dan toch de bevrijdende 2-0 nadat Bailey snel inwierp tot bij de Tanzaniaan, die in de verste hoek binnenknalde.

Genk kwam nog enkele keren dicht bij een derde treffer maar Bailey, Samatta en Karelis lieten na om de terugwedstrijd helemaal overbodig te maken. In het slot drongen de bezoekers nog even aan maar gescoord werd er niet meer.

Volgende week donderdag om 20u45 volgt de terugwedstrijd in Montenegro.

Corrigeer