Live voetbal

28/07Einde

UEFA Europa League > Kwalificatie > Kwalificatieronde 3 / Speeldag 1

AA Gent - FC Viitorul Constanta

5 - 0 Wed
Stefan Mitrovic16'Kalifa Coulibaly37'Kalifa Coulibaly50'Laurent Depoitre56'Renato Neto66'

16' Doelpunt

1-0 Stefan Mitrovic

37' Doelpunt

2-0 Kalifa Coulibaly

50' Doelpunt

3-0 Kalifa Coulibaly

56' Doelpunt

4-0 Laurent Depoitre

65' Wissel

in: Danijel Milicevic
out: Thomas Matton

66' Doelpunt

5-0 Renato Neto

69' Wissel

in: Jérémy Perbet
out: Laurent Depoitre

76' Wissel

in: Rob Schoofs
out: Sven Kums

30' Geel

Ioan Filip

46' Wissel

in: Robert George Hodorogea
out: Ioan Filip
in: Dragos Ionut Nedelcu
out: Gabriel Iancu

70' Wissel

in: Carlos Casap
out: Catalin Carp
Start wedstrijd 20:30 Plaats Gent Stadion Ghelamco Arena Toeschouwers 12 332 Scheidsrechter Stephan Klossner

AA Gent begint als pletwals aan het seizoen: 5-0!

AA Gent begint als pletwals aan het seizoen: 5-0!

Foto: VDB

Het seizoen van AA Gent is mooi begonnen. Het verpletterde het Roemeense Viitorul Constanta met 5-0 in de heenmatch van de derde voorronde van de Europa League. De terugmatch volgende donderdag wordt slechts een formaliteit.

AA Gent begon in de eigen Ghelamco Arena aan zijn Europese seizoen. Om de poulefase te bereiken, moest het twee voorrondes overleven. Eerste tegenstander: het Roemeense Viitorul Constanta, de club van voetballegende Gheorghe Hagi, ex-Real Madrid en Barcelona. Coach Hein Vanhaezebrouck moest het wel doen zonder nieuwkomer Ndongala en de langdurig geblesseerden Asare en Dejaegere. Hij zette de nieuwe Zweedse doelman Rinne meteen in de basis, en koos met Depoitre én Coulibaly verrassend voor twee spitsen.

Coulibaly maakt indruk

Die nieuwigheid liep in de beginfase niet helemaal zo gewenst: enkele voorspelbare acties op de flanken werden makkelijk opgevangen door de massaal terugplooiende Roemenen. Kansjes kwamen er pas na een kwartier doordat een fysiek indrukwekkende Coulibaly het duel altijd won van zijn rechtstreekse tegenstrever. Een eerste kopballetje van de spits ging net over, en op het kwartier moest de bezoekende doelman Rimniceanu alles uit de kast halen om een hoog opbotsende kopbal van de Malinees over zijn lat te tikken.

AA Gent begint als pletwals aan het seizoen: 5-0!
Foto: VDB

Mitrovic breekt de ban

Op de daaropvolgende hoekschop was het echter wél raak: Mitrovic klom aan de tweede paal veel hoger dan zijn bewaker en had maar binnen te koppen. Bevrijd was de thuisploeg echter niet: de voetballend betere Buffalo’s maakten geen gebruik van de geboden ruimte. Gevolg: veel duels, en wat geknor toen de Zwitserse scheidsrechter niet echt een thuisfluiter bleek te zijn. Tien minuten voor rust bevrijdde Coulibaly de Ghelamco Arena dan toch: bij een zoveelste hoekschop klom hij veel hoger dan verdediger Tiru en kopte overhoeks binnen. Doelman Rimniceanu stond erbij en keek ernaar...

Oefenmatch

AA Gent had er zin in: ook in de tweede helft raasde het over de mannen van Hagi. Vijftigste minuut: Coulibaly hoeft maar binnen te leggen na een aflegger van Matton. Zesenvijftigste minuut: Depoitre, die ondanks wat gesukkel met de bal toch binnenlegt. Zevenenzestigste minuut: Neto die een voorzet van de pas ingevallen Milicevic staalhard binnenkopt.

Nog meer pech voor Hagi

En de Roemenen? Die waren nergens én moesten de match zelfs nog met tien uitspelen. In de 78ste minuut botste Neto hard met Tiru. Even leek het alsof die er erg aan toe was, de verdediger werd in allerijl het veld afgedragen. Omdat Hagi al drie keer gewisseld had, stond zijn ploeg plots nog maar tien. Geen lachertje, zeker niet als je weet dat goaltjesdief Perbet net was ingevallen en maar wat graag zijn eerste voor zijn nieuwe werkgever wilde maken.

AA Gent begint als pletwals aan het seizoen: 5-0!
Foto: ISOSPORT

Kums eruit

Tien minuten voor tijd verving Rob Schoofs Sven Kums. Speelde die tweede zijn laatste match voor de kampioen van 2015? Het zou best kunnen, want Napoli zou verregaande interesse hebben in de Gouden Schoen. Hij kreeg dan ook een warm applaus van het dankbare publiek.

Sfeervolle arena

Hoe dan ook, de sfeer in de Ghelamco Arena zat er door al die doelpunten goed in: er zijn slechtere manieren om aan het seizoen te beginnen. Zondag om acht uur werken de Buffalo’s in en tegen Kortrijk hun eerste match van het Jupiler Pro League-seizoen af, volgende donderdag om 20u15 wacht de terugmatch in Roemenië.

AA Gent begint als pletwals aan het seizoen: 5-0!
Foto: BELGA
Corrigeer