Live voetbal

17/12Einde

Jupiler Pro League > Regulier / Speeldag 19

Club Brugge - Anderlecht

5 - 0 Wed
Abdoulay Diaby45'+1'Abdoulay Diaby45'+2'Ruud Vormer57'Jelle Vossen73'Hans Vanaken87'

45'+1' Doelpunt

1-0 Abdoulay Diaby
Assist: Ruud Vormer
2-0 Abdoulay Diaby

57' Doelpunt

3-0 Ruud Vormer

65' Wissel

in: Jelle Vossen
out: Wesley Moraes

73' Doelpunt

4-0 Jelle Vossen

74' Wissel

in: Dennis
out: Abdoulay Diaby

77' Wissel

in: Jordy Clasie
out: Ruud Vormer

87' Doelpunt

5-0 Hans Vanaken
Assist: Jelle Vossen

20' Geel

Dennis Appiah

56' Geel

Ivan Obradovic

57' Wissel

in: Massimo Bruno
out: Adrien Trebel

58' Wissel

in: Henry Onyekuru
out: Sofiane Hanni
Start wedstrijd 14:30 Plaats Brugge Stadion Jan Breydelstadion Toeschouwers 26.999 Scheidsrechter Sébastien Delferière

Wat een vernedering: Club Brugge pakt grootste zege ooit tegen Anderlecht

Club Brugge heeft een zwalpend Anderlecht getrakteerd op een afstraffing. Onder impuls van een sterke Abdoulay Diaby, die op slag van rust twee keer scoorde, werd het zowaar 5-0. Een forfaitscore en de grootste zege ooit van Club Brugge tegen Anderlecht. Blauw-zwart telt al dertien punten voorsprong in het klassement op de Brusselaars, die na afloop werden uitgefloten door de meegereisde supporters.

“Je kan verliezen, maar probeer het dan wel waardig te doen”, aldus een aangeslagen Hein Vanhaezebrouck. Lees hier alle reacties op de historische 5-0.

Anderlecht begon de topper met een kleine opsteker. Paars-wit recupereerde de lichtgeblesseerden Kara Mbodj, Sven Kums en Adrien Trebel. Trainer Hein Vanhaezebrouck moest wel nog steeds geschorsten Olivier Deschacht en Lukasz Teodorczyk missen. Voorin schudde hij daarom een verrassing uit de mouw: de Sloveense spits Robert Beric kreeg zijn eerste basisplaats in het Jan Breydelstadion. Bij Club Brugge verkoos Ivan Leko op het middenveld Marvelous Nakamba boven Jordy Clasie.

Anderlecht laat grote kans onbenut

Het erg slechte veld en twee ploegen die vooral hoog druk wilden zetten leverde aanvankelijk slecht voetbal en weinig uitgespeelde kansen op. Club Brugge had voorzichtig overwicht, maar kwam niet verder dan wat halve mogelijkheden. Leander Dendoncker zette een zwak schotje van Wesley na een scrimmage weg voor de doellijn, Ruud Vormer kon niet genoeg kracht zetten op een kopbal. Even later mocht Anderlecht-verdediger Uros Spajic van geluk spreken dat hij zelfs geen kaart kreeg voor een elleboog aan het adres van Wesley.

Wat een vernedering: Club Brugge pakt grootste zege ooit tegen Anderlecht
Foto: BELGA

Na een halfuur kwam Anderlecht meer opzetten en dat leverde meteen een grote kans op. Pieter Gerkens zette Sofiane Hanni helemaal alleen voor doel na een snel genomen vrije trap. De Profvoetballer van het Jaar 2016 verknoeide de kans echter met een doorzichtig afleggertje op Beric. In de rebound had Club Brugge-doelman Ludovic Butelle een uitstekende parade in huis op een trap van Leander Dendoncker.

Diaby scoort twee keer op minuut tijd

Een logische 0-0 bij de rust leek in de maak, maar dat was buiten Abdoulay Diaby gerekend. De Malinese spits van Club Brugge was attent toen Ruud Vormer een doorgang vond op rechts en de bal perfect voor doel gooide. Kara stond aan de verkeerde kant te verdedigen en Diaby kopte naast de grijphanden van Frank Boeckx in doel: 1-0, een goal die deed denken aan zijn openingsdoelpunt in de titelmatch tegen datzelfde Anderlecht in 2016. Voor Vormer was het al zijn veertiende (!) assist van het seizoen.

Wat een vernedering: Club Brugge pakt grootste zege ooit tegen Anderlecht
Foto: BELGA

We waren amper twintig seconden verder of Club Brugge was weer aan het feest. Diaby ging achter een diepe bal aan, de uitgekomen Frank Boeckx botste stomweg op zijn eigen verdediger Spajic en het leer dwarrelde voor de voeten van Diaby, die zomaar in het lege doel mocht trappen. Club Brugge op rozen bij de rust en blauw-zwart ging na rust gewoon door op zijn elan. Bij Anderlecht waren ze de weg kwijt en toen Kara in de eigen zestien aan het dribbelen ging, waren de Brusselaars bijna uitgeteld. Boeckx hield Anderlecht recht op het stiftertje van Hans Vanaken.

Twee penalty’s voor Club na rust

Tien minuten ver in de tweede helft kwam de 3-0 er toch. Diaby, alweer hij, pakte de bal mee en stoomde razendsnel door richting Anderlecht-doel. Ivan Obradovic gaf hem een duwtje, Spajic trok aan zijn arm en ref Sebastien Delferière wees naar de stip. Na wat gekibbel tussen Wesley en Ruud Vormer zette de Nederlander de penalty om. De fans van Club Brugge kirden van plezier en begeleidden elke pass van hun team met een sarrende ‘Olé!’, bij Anderlecht zagen ze alle kleuren van de regenboog. Trainer Ivan Leko genoot minder: hij haalde een boze Wesley naar de kant na het akkefietje over wie de penalty ging zetten en wond zich op toen Stefano Denswil even wat show wilde verkopen.

Wat een vernedering: Club Brugge pakt grootste zege ooit tegen Anderlecht
Foto: BELGA

De ruimtes die Anderlecht achterin weggaf bleven maar groter worden en twintig minuten voor tijd profiteerde kwelduivel Diaby nog eens om met de bal aan de haal te gaan. Hij gaf mee aan Hans Vanaken, die voorbij Boeckx ging en voor een leeg doel bleef haken achter het uitgestoken been van Spajic. De ingevallen Jelle Vossen zette vanop de stip de zware 4-0 op het bord.

Vernedering compleet in het slot

Voor Club hoefde het niet echt zo nodig meer. Anderlecht probeerde met enkele halfslachtige pogingen nog aan een eerredder te raken, maar in het slot werd de vernedering compleet. Jelle Vossen werd op rechts vrijgespeeld door Emmanuel Dennis en gaf uitstekend voor, aan de tweede paal kopte Hans Vanaken de forfaitscore tegen de netten. Meteen goed voor de grootste zege ooit van Club Brugge tegen Anderlecht, dat nooit voet aan grond kreeg in het Jan Breydelstadion. De meegereisde Anderlecht-fans trakteerden hun spelers op een fameus fluitconcert.

Club Brugge telt nu dertien punten voorsprong op Anderlecht in het klassement. Paars-wit loopt na de 1-3 thuisnederlaag tegen Charleroi tegen een tweede blamage op een week tijd aan.

Bekijk hier alle uitslagen, de kalender en het volledige klassement van de Jupiler Pro League.

Corrigeer