Live voetbal

21/01Einde

Jupiler Pro League > Regulier / Speeldag 22

Racing Genk - Anderlecht

0 - 1 Wed
45'Sofiane Hanni

32' Geel

Ruslan Malinovskiy

46' Wissel

in: Jere Uronen
out: Bojan Nastic

54' Rood (2x geel)

Ruslan Malinovskiy

71' Wissel

in: Edon Zhegrova
out: Thomas Buffel

77' Wissel

in: Manuel Benson
out: Dante Vanzeir

89' Geel

Sébastien Dewaest

29' Geel

Leander Dendoncker

37' Geel

Sven Kums

45' Doelpunt

0-1 Sofiane Hanni
Assist: Dennis Appiah

58' Geel

Sofiane Hanni

64' Wissel

in: Francis Amuzu
out: Pieter Gerkens

74' Geel

Adrien Trebel

76' Geel

Silvère Ganvoula

77' Wissel

in: Lukasz Teodorczyk
out: Silvère Ganvoula
Start wedstrijd 18:02 Plaats Genk Stadion Luminus Arena Toeschouwers 19.955 Scheidsrechter Erik Lambrechts

Anderlecht imponeert niet, maar wint wel tegen tien Genkenaars


Voor meer video’s en samenvattingen, ga naar www.playsports.be/videozone

Anderlecht heeft orde op zaken gesteld op het veld van Racing Genk. Het werd 0-1 na een doelpunt van Sofiane Hanni vlak voor de rust, Genk kon na een rode kaart van Malinovskiy geen vuist meer maken in de tweede helft. Anderlecht sluipt zo dichter bij leider Club Brugge. Bekijk de beelden vanaf 23u op Sportwereld.be!

Voor Anderlecht lonkte een mogelijk unieke kans om het gat met competitieleider Club Brugge te doen slinken. Club kon eerder op de dag immers pas op de valreep een gelijkspel uit de brand slepen bij Antwerp en dus kon paarswit twee punten inlopen. Daarvoor moest wel gewonnen worden op het veld van Racing Genk, dat bij winst de top zes zou binnenkomen. Anderlecht leek er alvast zin in te hebben, want al na enkele seconden volgde een reuzenkans op de 0-1. Appiah legde de bal perfect klaar voor ex-Genkenaar Pieter Gerkens, die onbegrijpelijk naast het lege doel knalde. Een stevige waarschuwing voor de thuisploeg, die meteen een stevige wake up-call kreeg. Via Alejandro Pozuelo en de jonge Dante Vanzeir konden de Genkies een aantal keer dreigen, maar Matz Sels hield zijn netten schoon.

Anderlecht imponeert niet, maar wint wel tegen tien Genkenaars
Pieter Gerkens miste al in de eerste minuut een dot van een kans. Foto: BELGA

Aan de overzijde kreeg Gerkens een tweede enorme kans, maar deze keer vond hij het doelhout op zijn weg. Ook Genk raakte namens Vanzeir de paal, terwijl even later Anderlecht-nieuweling Kenny Saief een stevige kans kreeg maar hoog over besloot. Sven Kums ontsnapte intussen aan rood na een al dan niet bewuste elleboog aan het adres van Ruslan Malinovskiy. Vlak voor de rust kopte Dendoncker net naast terwijl een prima krul van Vanzeir gered werd door Sels. 0-0 leek zo de verrassende ruststand te worden, tot Sofiane Hanni heerlijk afwerkte na een voorzet van Appiah en op slag van rust de 0-1 op het bord zette.

Rood voor Malinovskiy

Een koude douche dus voor Racing Genk, zo vlak voor de rust, maar de thuisploeg kwam met hernieuwde moed uit de kleedkamer en zette Anderlecht meteen onder druk. In afwezigheid van Karelis, Samatta en Ingvartsen ontbrak het Genk echter aan doeltreffendheid in de zone van de waarheid. De taak van de Limburgers werd er niet gemakkelijker op toen Malinovskiy na 53 minuten een tweede geel karton en dus rood onder de neus geschoven kreeg na een fout op Saief.

Anderlecht imponeert niet, maar wint wel tegen tien Genkenaars
Foto: BELGA

Het zou een klap blijken waar Genk niet meer van kon herstellen. De spankracht verdween uit de wedstrijd, al verzaakte Anderlecht om de wedstrijd definitief in een beslissende plooi te leggen. Paarswit zag wel Pieter Gerkens nog uitvallen met een blessure. In het laatste halfuur kon Genk door hun numerieke minderheid amper nog dreigen terwijl Anderlecht de wedstrijd onder controle hield. Bij paarswit kon ook Lukasz Teodorczyk, die een bleke Ganvoula verving, Genk-doelman Vukovic niet passeren. Een klein slotoffensief van Genk mocht niet meer baten: het zou uiteindelijk 0-1 blijven.

Vanhaezebrouck tevreden: “Zelf zo veel mogelijk punten pakken is de boodschap”

Anderlechttrainer Hein Vanhaezebrouck begon de tweede helft van het seizoen met een driepunter op het veld van een ex-club. “We begonnen goed, he?” lachte hij na afloop. “Het was nog mooier geweest als die kans van Gerkens in de eerste minuut meteen was binnengegaan. Dat toont eigenlijk het grote minpunt van vandaag: we waren niet efficiënt genoeg en moesten tot minuut 44 wachten om te scoren. Ook nadien moesten we altijd meer doelpunten gemaakt hebben. Verder ben ik zeer tevreden. Ook Genk was niet efficient genoeg, in de eerste 25 minuten ging het spel goed heen en weer maar hadden wij wel meeste balbezit. Een paar van die kansen hadden we kunnen vermijden. Als we daar op achterstand komen weet je nooit hoe het zal aflopen. Het deed wel deugd om met die voorsprong de rust in te gaan.”

Anderlecht imponeert niet, maar wint wel tegen tien Genkenaars
Vanhaezebrouck met Francis Amuzu. Foto: BELGA

Vanhaezebrouck zorgde voor een verrassing door Silvère Ganvoula, die vervroegd terugkeerde na een uitleenbeurt bij KV Mechelen, in de basis te droppen. Nochtans had de 21-jarige Ganvoula al een tijd niet meer gespeeld. “Ik denk dat hij zijn best gedaan heeft. Het was lang geleden sinds hij heeft gespeeld, dus voor de eerste keer was het best goed. Ik ben ervan overtuigd dat hij beter kan, maar als je ziet van waar hij komt ben ik best tevreden over zijn prestatie. En nu? We moeten vooral naar onszelf kijken, Charleroi proberen bijbenen, en dan zien wat er met Club Brugge gebeurt. Vandaag lopen we twee punten in op hen, maar volgende week kan die bonus weer weg zijn. Zelf zo veel mogelijk punten pakken is dus de boodschap!”

In de tussenstand komt Anderlecht tot op 11 punten van leider Club Brugge en 2 punten van nummer twee Charleroi. Genk blijft achter op een negende plek, maar blijft wel uitzicht houden op Play-off I.

Bekijk hier de volledige stand in de Jupiler Pro League!

Corrigeer