Live voetbal

22/03Einde

Vriendschappelijk

Denemarken - Panama

1 - 0 Wed
Pione Sisto69'

65' Wissel

in: Lasse Schöne
out: Christian Eriksen
in: Lukas Lerager
out: William Kvist
in: Nicolai Boilesen
out: Simon Kjær

67' Wissel

in: Riza Durmisi
out: Jens Stryger Larsen

68' Geel

Henrik Dalsgaard

69' Doelpunt

1-0 Pione Sisto

72' Wissel

in: Nicklas Bendtner
out: Pione Sisto

37' Geel

Aníbal Godoy

64' Wissel

in: Gabriel Gómez
out: Valentín Pimentel
in: Armando Cooper
out: Alberto Quintero

66' Rood (direct)

Blas Pérez

68' Geel

Felipe Baloy

77' Wissel

in: Abdiel Arroyo
out: Édgar Yoel Bárcenas

78' Geel

Armando Cooper
Start wedstrijd 20:05 Plaats Brøndby Stadion Brøndby Stadion Toeschouwers 11.160 Scheidsrechter Neil Doyle

Stug Panama doet Denemarken zweten, maar rode kaart is fataal voor WK-tegenstander Rode Duivels

Stug Panama doet Denemarken zweten, maar rode kaart is fataal voor WK-tegenstander Rode Duivels

Sisto scoorde het enige doelpunt van de partij. Foto: Photo News

Als Roberto Martinez ook een livestream vond, zag hij dat je Panama niet zomaar opzij zet. In en tegen Denemarken hield het 70 minuten stand, een terechte rode kaart verpestte echter het feestje. Panama verloor uiteindelijk met het kleinste verschil zijn oefeninterland: Pione Sisto zorgde voor de 1-0 zege.

Lees ook:Panama bereidt zich voor op Rode Duivels met Europese stage: moeten we schrik hebben van ‘Los Canaleros’?

De Panama Papa’s, zo noemden we hen al. Ook gisteren stonden de drie oudste spelers uit de selectie in de basis. Felipe Baloy, centrale verdediger, 37 jaar. Blas Perez, aanvaller, 37 jaar. En Jaime Penedo, doelman, 36 jaar. Het kleintje uit de WK-groep van België – 53ste op de FIFA-ranglijst – rekent op zijn voetbalveteranen. Van de verjonging waar de voetbalbond enkele jaren geleden om vroeg, is niks in huis gekomen.

Aangezien Panama amper ervaring heeft met Europese landen, plande het oefeninterlands in tegen Wales (1-1 in november), Zwitserland (dinsdag), Noord-Ierland (mei) en Noorwegen (juni). Gisteren was Denemarken aan de beurt. 9 miljoen euro marktwaarde tegen 213 miljoen: van gelijke middelen was geen sprake. En dus focuste bondscoach Hernan Gomez, die met Colombia en Ecuador al WK-ervaring heeft, op de organisatie. Hij koos voor een vijfmansdefensie - met drie centrale verdedigers - in plaats van zijn vaste viermansdefensie en liet zijn ploeg loeren op de counter, al waren de scherpe tegenaanvallen op enkele vingers te tellen. 20 doelpogingen voor Denemarken, 3 voor Panama: dat was het eindverdict.

Stug Panama doet Denemarken zweten, maar rode kaart is fataal voor WK-tegenstander Rode Duivels
Eriksen kreeg veel tikken te verwerken. Foto: Photo News

Het plannetje leek ook goed te werken. De Denen, met Spurs-draaischijf Christian Eriksen als belangrijkste speler, beukten wel in op hun tegenstander maar beten hun tanden lang stuk op de stugge organisatie van Panama. Doelman Penedo moest al snel Yussuf Poulsen met een knappe save van de 1-0 houden, maar voor het overige had hij niet te veel werk. Spelmaker Eriksen werd van kortbij bewaakt en kreeg de nodige tikjes – De Bruyne en Hazard weten wat ze mogen verwachten.

Rode kaart beslissend

De wedstrijd leek af te stevenen op een gelijkspel, maar dan bracht de Panamese spits Blas Perez ongewild de redding. Hij ging net na het uur met gestrekt been zwaar door op de Deense doelman Kasper Schmeichel. De rode kaart was meer dan terecht, Panama nog een halfuur met een man minder.

En die uitsluiting bleek cruciaal, want al na enkele minuten na de rode kaart scoorde Denemarken. Sisto zette zelf de één-twee op, dribbelde twee man en legde de bal mooi in de verste hoek: 1-0 na een knap doelpunt. Het bleek te volstaan voor de zege, al had score nog hoger kunnen oplopen. Panama moest zo nipt de duimen leggen in zijn tweede test tegen een Europees land. Gent-belofte Avila bleef overigens heel de partij op de bank. Bij Denemarken kwamen Henrik Dalsgaard en Lukas Lerager (beiden ex-Zulte Waregem) wel in actie.

Bondscoach tevreden: “Trots op onze prestatie”

“Ik ben heel tevreden over deze partij. We speelden voor het eerst met vijf verdedigers en dat ging meteen heel goed”, aldus een goedgezinde bondscoach Gomez na de partij. “We hebben de goede spelers om in die opstelling resultaten te behalen. Tot aan de rode kaart speelden we ook goed in organisatie, dat maakte me trots. Misschien kunnen we zo iets forceren op het WK.”

Stug Panama doet Denemarken zweten, maar rode kaart is fataal voor WK-tegenstander Rode Duivels
Foto: REUTERS
Corrigeer