Live voetbal

13/06Einde

Europees Kampioenschap > Groepsfase > Groep C / Speeldag 1

Oostenrijk - Noord-Macedonië

3 - 1
Stefan Lainer18'Michael Gregoritsch78'Marko Arnautovic89'
28'Goran Pandev

18' Doelpunt

1-0 Stefan Lainer
Assist: Marcel Sabitzer

46' Wissel

in: Philipp Lienhart
out: Aleksandar Dragovic

58' Wissel

in: Michael Gregoritsch
out: Christoph Baumgartner

59' Wissel

in: Marko Arnautovic
out: Saša Kalajdžic

78' Doelpunt

2-1 Michael Gregoritsch
Assist: David Alaba

85' Geel

Stefan Lainer

89' Doelpunt

3-1 Marko Arnautovic
Assist: Konrad Laimer

90'+3' Wissel

in: Julian Baumgartlinger
out: Konrad Laimer
in: Stefan Ilsanker
out: Xaver Schlager

28' Doelpunt

1-1 Goran Pandev
Assist: Aleksandar Trajkovski

42' Geel

Aleksandar Trajkovski

52' Geel

Ezgjan Alioski

63' Wissel

in: Tihomir Kostadinov
out: Aleksandar Trajkovski
in: Egzon Bejtulai
out: Boban Nikolov

82' Wissel

in: Ivan Trickovski
out: Enis Bardhi

86' Wissel

in: Milan Ristovski
out: Visar Musliu
Start wedstrijd 18:00 Plaats Boekarest Stadion Arena Nationala Toeschouwers 9 082 Scheidsrechter Andreas Ekberg

Oostenrijk boekt allereerste zege ooit op een EK tegen verdienstelijk Noord-Macedonië, waar Goran Pandev goaltje meepikt

Oostenrijk boekt allereerste zege ooit op een EK tegen verdienstelijk Noord-Macedonië, waar Goran Pandev goaltje meepikt

Foto: Pool via REUTERS

Oostenrijk heeft zijn allereerste zege ooit geboekt op een EK. Een verdienstelijk Noord-Macedonië kan terugkijken op een goed debuut op het EK, maar moest met 3-1 z’n meerdere erkennen in de Oostenrijkers. Lainer, Gregoritsch en Arnautovic maakten de Oostenrijkse doelpunten. Bij Macedonië profiteerde Goran Pandev van geblunder achterin bij Oostenrijk. Meer dan twintig jaar moest de 37-jarige aanvaller wachten op z’n eerste goal op een groot toernooi.

Het was niet aan Noord-Macedonië te zien dat het met de 62ste plaats op de FIFA-ranking de laagst gerangschikte ploeg op dit EK was. In de openingswedstrijd van groep C voetbalde de EK-debutant goed mee met Oostenrijk. De Macedoniërs lieten het initiatief aan de Oostenrijkers, maar groeven zich niet in en kregen zeker ook kansen.

De gretige Macedoniërs moesten bij de eerste Oostenrijkse kans echter wel meteen een tegengoal toestaan. Leipzig-aanvaller Sabitzer vond met een knappe lange bal Lainer aan de tweede paal. Lainer werkte met een volley het leer tegen de netten. De rechtsachter pakte tijdens zijn viering uit met een eerbetoon voor Christian Eriksen. Hij toonde een shirt met de tekst: Eriksen Stay Strong.

Lang konden de Oostenrijkers echter niet genieten van hun voorsprong. Niemand minder dan Goran Pandev, die eerder al met een technisch hoogstandje had uitgepakt op het middenveld, bracht Noord-Macedonië opnieuw langszij. Sabitzer kreeg net buiten de zestien de bal tegen het lichaam. Doelman Bachman pakte de onverwachte bal in eerste instantie, maar loste het leer alsnog. Ouderdomsdeken Pandev profiteerde van de flaters achterin en trapte de 1-1 binnen. De 37-jarige had lang moeten wachten op zijn eerste doelpunt op een groot toernooi, maar liefst 7312 dagen om precies te zijn. Pandev speelde zijn eerste interland immers al op 6 juni 2001. Tijdens zijn debuut op een groot toernooi meteen scoren, dat gaat de geschiedenisboeken in. De Noord-Macedonische fans in het stadion verkeerden in extase.

Oostenrijk boekt allereerste zege ooit op een EK tegen verdienstelijk Noord-Macedonië, waar Goran Pandev goaltje meepikt
Foto: Pool via REUTERS

Oostenrijk probeerde via veel positiewissels voorin de Macedoniërs te verrassen. In de tweede helft leverde dat wat kansen op, maar het bleef opletten voor de Oostenrijkers. Doelman Bachmann blunderde bijna opnieuw na een terugspeelpass en Macedonië bleef gretig en ging stevig in duel. Alioski kwam zo na een wilde ingreep goed weg met geel.

Oostenrijk boekt allereerste zege ooit op een EK tegen verdienstelijk Noord-Macedonië, waar Goran Pandev goaltje meepikt
De Oostenrijkers wilden een rode kaart voor Alioski. Foto: AP

Noord-Macedonië dreigde dus wel, maar het ontbrak de debutant aan wat geluk. Aan de overkant toonde Alaba zijn klasse. Hij pakte uit met een prachtige indraaiende voorzet. Gregoritsch kon er als eerste bij en werkte het leer in doel. Hij bezorgde Oostenrijk zo de allereerste zege ooit op een EK. Arnautovic maakte er in het slot nog 3-1 van. Noord-Macedonië leek even op weg naar een sprookje, maar moest toch z’n meerdere erkennen in Oostenrijk. Het kan wel tevreden terugkijken op het EK-debuut.

Corrigeer