Live voetbal

01/10Einde

UEFA Europa League > Kwalificatie > Play-off ronde / Speeldag 1

Charleroi - Lech Poznan

1 - 2 Wed
Mamadou Fall56'
34'Daniel Ramírez41'Tymoteusz Puchacz

20' Geel

Kaveh Rezaei

51' Strafschop gemist

Kaveh Rezaei

56' Doelpunt

1-2 Mamadou Fall

57' Wissel

in: Modou Diagne
out: Maxime Busi

84' Wissel

in: David Henen
out: Steeven Willems

89' Wissel

in: Lucas Ribeiro Costa
out: Marco Ilaimaharitra

90' Geel

Shamar Nicholson

32' Geel

Daniel Ramírez

34' Doelpunt

0-1 Daniel Ramírez

41' Doelpunt

0-2 Tymoteusz Puchacz

50' Geel

Lubomír Šatka

71' Wissel

in: Michal Skóras
out: Vasyl Kravets

77' Rood (2x geel)

Lubomír Šatka

78' Wissel

in: Thomas Rogne
out: Daniel Ramírez

87' Wissel

in: Filip Marchwinski
out: Mikael Ishak
Start wedstrijd 19:00 Plaats Charleroi Stadion Stade du Pays de Charleroi Scheidsrechter Felix Zwayer

Charleroi mist afspraak met geschiedenis: Europees uitgeschakeld na resem gemiste kansen en gestopte penalty

Charleroi mist afspraak met geschiedenis: Europees uitgeschakeld na resem gemiste kansen en gestopte penalty

Foto: Photo News

Charleroi heeft (nog) geen geschiedenis geschreven. De Karolo’s verloren met 1-2 van Lech Poznan en gaan niet naar de poules van de Europa League. Toch een gemiste kans, want Rezaei miste een penalty en de Polen speelden het laatste kwartier met tien. Sporting Charleroi moet nu alles op de Belgische competitie zetten.

Het overvalt ons elke keer weer. In de perszaal van het Stade de Pays hangt een getekend portret van Jean Derycke, voetbaljournalist die in 2018 onverwacht overleed. Vader van 4 dochters, maar ook een erg gewaardeerde collega. Samen mooie stages beleefd, maar daar gaan we hier niet over uitweiden. Te weinig plaats. Jean was vooral een Karolo. Als het clublied van Charleroi speelde, zong hij uit volle borst mee. En zijn borst was nogal breed.

Wat had hij graag de hoogdagen van zijn Charleroi meegemaakt. Leider in de Jupiler Pro League en strijdend om de poules van de Europa League te halen. Voor het eerst in de clubgeschiedenis. Jean Derycke zou tijdens zo’n wedstrijd als die tegen Lech Poznan een pak sigaretten gerookt hebben. Zeker gezien het matchverloop, want de Polen waren technisch sterker en vinniger dan Partizan vorige week. We hoorden trainer Karim Belhocine zelfs meermaals roepen om Mama. Al bedoelde de coach bij nader inzien Mamadou Fall wiens roepnaam Mama is. De Senegalees had na één helft ongetwijfeld tinnitus, want het liep niet zoals verhoopt en hij miste een grote kans.

Bovendien kende de thuisploeg pech. Poznan duwde hen achteruit en bij een eerste schot van Martinez week de bal af. Zo was Penneteau bij de eerste doelpoging geklopt, terwijl niet veel later al de 0-2 viel. Een zoekende Ilaimaharitra leed balverlies en niemand verhinderde Puchasz om te trappen. Neen, de Puskas-award verdiende die goal niet, maar ze telde wel. Dat heet dan efficiëntie, zeker? Charleroi trof nog eens de paal, terwijl Lech Poznan afwerkte met meer koelbloedigheid. Waren het zenuwen?

Rezaei mist penalty

Feit is dat de Zebra’s al vaker niet thuisgaven op belangrijke dagen. Charleroi is een club die groeit, maar het mist een prijs/beloning. Op weg naar de Belgische bekerfinale draaide het altijd al in de soep en tegen Zorya Lugansk in de vorige Europese voorronde liep het ook faliekant af. Gelukkig herpakten de zwart-witten zich na de rust. Ze trokken meteen ten aanval en Fall dwong een penalty af. Rezaei zette zich achter de bal, maar miste. Er was meer geloof in eigen kunnen nodig

Dat kwam er even later wel. Maxime Busi viel geblesseerd uit, maar terwijl Charleroi met tien man speelde, verscheen Fall alleen voor doel. Dit keer mist hij niet: 1-2. Ondertussen leefden wij even hard mee. Bij elke poging steeg de spanning en de situatie werd rooskleuriger toen de Pool Satka rood kreeg. De tijd tikte wel genadeloos weg ondanks die man meer.

De Karolo’s versierden nu kans na kans, maar Desolleil trof de lat en Henen werd gestuit door de keeper. Bij het eindsignaal klonk het Waalse gevloek keihard. Dit had niet moeten zijn. Toch was Jean Derycke ongetwijfeld fier geweest op de strijdlust. Mogelijk zit het straks meer mee in de Belgische competitie.

Corrigeer