Live voetbal

01/08Einde

Jupiler Pro League > Regulier / Speeldag 2

Union - Club Brugge

0 - 1
84'Eduard Sobol

37' Geel

Felipe Avenatti

61' Wissel

in: Lazare Amani
out: Senne Lynen

62' Wissel

in: Bart Nieuwkoop
out: Guillaume François

75' Wissel

in: Felipe Avenatti
out: Deniz Undav

80' Geel

Siebe Van der Heyden

88' Wissel

in: Matthew Sorinola
out: Loic Lapoussin

88' Wissel

in: Damien Marcq
out: Jonas Bager

46' Wissel

in: Eduard Sobol
out: Bas Dost

61' Wissel

in: Hans Vanaken
out: Ruud Vormer

61' Wissel

in: Noah Mbamba
out: Federico Ricca

82' Geel

Stanley N'Soki

84' Doelpunt

0-1 Eduard Sobol

86' Wissel

in: Daniel Perez
out: Noa Lang

90' Geel

Daniel Perez
Start wedstrijd 13:30 Plaats Vorst Stadion Stade Joseph Marien Toeschouwers 3 200 Scheidsrechter Wim Smet

Sobol knalt Club Brugge naar felbevochten zege op het veld van Union

Sobol knalt Club Brugge naar felbevochten zege op het veld van Union

Foto: BELGA

Club Brugge heeft zijn eerste zege beet na een wedstrijd die het ook had kunnen verliezen. De kampioen was op de dool in de eerste helft maar een kanonskogel van Eduard “Eddy” Sobol” ging vijf kilometer per uur te snel voor Union-doelman Moris.

En of Union een aanwinst is voor de Jupiler Pro League. Een week na de 1-3-zege op Anderlecht begonnen de Brusselaars vrank en vrij aan hun eerste thuiswedstrijd op het hoogste niveau in 48 jaar. Onder de gutsende regen maakten de supporters op de onoverdekte tribunes er een volksfeest van. Undav en Dante Vanzeir, het vaak geroemde spitsenduo van Union, creëerden de eerste goeie kansen voor de thuisploeg. En Senne Lynen, een ex-jeugdproduct van Club, trapte een bal voorlangs het doel van Simon Mignolet.

“Big Si” had de afgelopen week niet alles meegetraind, maar Club mocht blij zijn dat het zijn vaste sluitstuk terug had. Hij had een straffe redding in huis op een kans van Undav. En toen hij eens geklopt werd door de Duitser werd diens doelpunt afgekeurd voor buitenspel.

Bij Club debuteerde de Franse verdediger Nsoki met wisselend succes. Hij liet af en toe zijn kwaliteiten aan de bal zien maar acteerde soms te traag en liet zich door Undav de bal uit de voeten futselen. Teuma mikte naast.

Sobol knalt Club Brugge naar felbevochten zege op het veld van Union
Foto: BELGA

Noa Lang en Charles De Ketelaere waren de bedrijvigste Bruggelingen maar kregen geen lijn in hun acties. Bas Dost liet zich net als tegen Eupen terugvallen om de bal te voelen maar kon niet overtuigen in het samenspel. Hij werd gewisseld aan de rust. Club was in de eerste helft maar één keer gevaarlijk geweest: een strak schot van Ruud Vormer en daarna een kopbal van Rits die telkens werd gered door Moris.

“We speelden een ongelofelijke eerste helft voor een ploeg die pas gepromoveerd is”, zei Union-trainer Felice Mazzu. “We creëerden veel beweging en hadden op voorsprong kunnen komen. Ook in de tweede ploeg hadden we nog een goeie kans. Maar het verschil tussen een ervaren ploeg en een ploeg die net komt kijken op dit niveau hangt af van details.”

In de tweede helft gingen De Ketelaere en Lang in de spits spelen en kwam Eduard Sobol op links terecht in een 3-5-2-opstelling. “De bedoeling was om meer druk te zetten want in de eerste helft was Union de betere ploeg geweest”, zei Club-trainer Philippe Clement. “Union was hongerig, positief agressief en dominant in de kansen. Wij kwamen goed weg. Gelukkig was de tweede helft voor ons.”

Sobol knalt Club Brugge naar felbevochten zege op het veld van Union
Foto: BELGA

Langzaam maar zeker herstelde Club het evenwicht. Lang bediende De Ketelaere die het zijnet trof. Ruud Vormer werd afgeblokt. Na de invalbeurt van Hans Vanaken – terug na het EK – ging Club Union nog meer versmachten. Maar doelpunten scoren lukte niet, tot Sobol met een volley kon uithalen. Zijn kanonsbal was net te hard voor Union-doelman Moris.

“De eerste helft was voor Union, de tweede voor ons, puur mathematisch moest het een gelijkspel zijn”, zei Club-trainer Philippe Clement. “Ik ben wel blij over de reactie in de tweede helft.”

Ook Union-coach Mazzu was tevreden. “In de tweede helft speelde Club hoger maar wij hadden ook nog een goeie kans (via Vanzeir, red.). Mijn spelers mogen fier zijn.”

Sobol knalt Club Brugge naar felbevochten zege op het veld van Union
Foto: BELGA

Matchwinnaar Sobol:“Die trap begint een handelsmerk te worden”

Hij deed het vorig seizoen al eens op Kortrijk, Eduard Sobol. Met zijn fantastische linker schoot de Oekraïner Club op Union naar de zege. Zijn volley belandde via de doelman in de winkelhaak. “Ik ben blij dat ik de ploeg heb kunnen helpen”, glimlachte Sobol. “Het was geen makkelijke wedstrijd, maar na de rust liep het beter. We hebben kunnen bijsturen.”

Sobol staat amper vijf dagen op het trainingsveld na het EK en speelde één helft. Maar dat belemmerde hem dus niet om de match te beslissen. “Ik moet beginnen op te letten: tegenstanders zullen weten dat ik graag vanaf de zestien trap. Het begint een handelsmerk te worden.” (lacht)

Meteen clean sheet voor Mignolet: “En dat met een halve knie”

Ietwat verrassend stond Mignolet aan de aftrap bij Club, zijn eerste match sinds zijn knieblessure die hij opliep tijdens het EK. Hij hield Club voor de rust overeind en mocht pronken met een clean sheet. “We zijn nog niet op ons best. Dat kan ook niet. We zijn nog aan het bouwen”, aldus Mignolet. “Zelf ben ik blij met wat ik nu al kunnen tonen heb. En dat met een halve knie. Al heb ik geen risico’s genomen: mochten die er geweest zijn, had ik niet gespeeld. Ik voel me dus goed, al moet het conditioneel wel nog beter. Tijdens de laatste twintig minuten kreeg ik het conditioneel moeilijk. Dat klinkt raar voor een doelman, maar het is zo.”

Vanzeir teleurgesteld: “We waren de betere ploeg”

Teleurstelling en frustratie overheersten bij Union na de 0-1-nederlaag, maar de goede prestatie geeft ook hoop: “We kunnen iets neerzetten met deze ploeg. Het is jammer dat we verliezen, want we voelden dat er veel meer inzat. Ze hebben geen echt grote kansen gehad, enkel door een knap schot van Sobol op het einde van de wedstrijd verloren we”, stelde Vanzeir, die zelf meerdere kansen onbenut liet.

“Ik had minstens één of twee keer moeten scoren, maar het lukte gewoon niet. Sommige dagen gaat de bal er makkelijk in, andere dagen niet. Vandaag is het gewoon echt jammer, want we waren de betere ploeg.”

Corrigeer