Live voetbal

26/09Einde

Jupiler Pro League > Regulier / Speeldag 9

KV Oostende - Anderlecht

2 - 2
Makhtar Gueye7'Makhtar Gueye29'
64'Joshua Zirkzee82'Benito Raman

7' Doelpunt

1-0 Makhtar Gueye
Assist: Thierry Ambrose

29' Doelpunt

2-0 Makhtar Gueye

36' Geel

Théo Ndicka Matam

78' Wissel

in: Zech Medley
out: Brecht Capon

78' Wissel

in: Manuel Osifo
out: Kenny Rocha Santos

90'+1' Wissel

in: Marko Kvasina
out: Makhtar Gueye
in: Vincent Koziello
out: Nick Batzner

90'+3' Geel

Anton Tanghe

35' Geel

Francis Amuzu

47' Rood (direct)

Christian Kouamé

59' Wissel

in: Benito Raman
out: Lior Refaelov

64' Doelpunt

2-1 Joshua Zirkzee
Assist: Taylor Harwood Bellis

79' Wissel

in: Yari Verschaeren
out: Francis Amuzu

79' Wissel

in: Majeed Ashimeru
out: Kristoffer Olsson

82' Doelpunt

2-2 Benito Raman
Assist: Sergio Gómez

89' Wissel

in: Lisandro Magallán
out: Joshua Zirkzee
Start wedstrijd 18:30 Plaats Oostende Stadion Diaz Arena Toeschouwers 5 008 Scheidsrechter Lothar D'Hondt

Anderlecht morst met de kansen, maar sleept met tien man alsnog verdiend punt uit de brand tegen KV Oostende

Anderlecht morst met de kansen, maar sleept met tien man alsnog verdiend punt uit de brand tegen KV Oostende

Foto: BELGA

KV Oostende en Anderlecht hebben zondagavond 2-2 gelijkgespeeld, en daar mag vooral de kustploeg uiteindelijk blij mee zijn. Anderlecht speelde een prima partij, maar liet veel kansen liggen en stond halfweg 2-0 achter tegen een efficiënt Oostende. Toen paars-wit meteen na rust met een man minder verder moest na een wel heel lichte rode kaart, leek het einde verhaal. Maar Anderlecht knokte terug en sleept nog een verdiend punt uit de brand.

LEES OOK (+).ONZE PUNTEN. Drie sterkhouders en één buis bij Anderlecht na verdiend punt, Makhtar Gueye van goudwaarde voor KV Oostende

Aan het typen. Zowat het meest frustrerende zinnetje op Whatsapp. Je stuurt een belangrijke vraag door, ziet dat het bericht gelezen wordt én de bevraagde begint een antwoord te tikken. Om zich dan te bedenken, alles te wissen en stil te blijven. Grrr.

Zo is ook het voetbal van Anderlecht. De aanzet is dikwijls goed en hoopvol. Er is een strak idee, de spelers bewegen in de ruimtes, maar als puntje bij paaltje komt, blijft het doodstil. Paars-wit kon op Oostende een reeks neerzetten van 10 op 12 waardoor het de top drie zou bestormen. Aan zee koos Kompany voor veel offensief geweld met het duo Kouamé-Zirkzee en daarachter Amuzu. Opvallend: voor Yari Verschaeren - de man die de ploeg vaak liet draaien - was er geen plaats. De RSCA-coach wou snelheid en diepgang.

Bijna leverde dat meteen resultaat op. Refaelov ontfutselde D’Arpino een bal en zette voor. Ciske Amuzu had het leer maar binnen te tikken, maar hij leert o zo moeilijk scoren. De Neerpede-boy stootte op Guillaume Hubert die een topmatch speelde. De misser zou in het gezicht van RSCA exploderen.

Geen 3D-techniek

Het was interessant om te zien hoe de stijlen van beide ploegen zouden clashen. Paars-wit is een team dat mogelijkheden wil creëren door te combineren, Oostende is een ploeg die keihard jaagt op de bal en wil profiteren van de omschakelingsmomenten. KVO speelde als bloedhonden. Bij hun eerste uitbraak was het al raak. Makthar Gueye sneed vanop links naar binnen en knalde naar de korte hoek. Van Crombrugge dekte die niet goed af en het was: 1-0.

Anderlecht morst met de kansen, maar sleept met tien man alsnog verdiend punt uit de brand tegen KV Oostende
Foto: BELGA

Op de rechtsback beleeft Murillo toch niet zijn beste dagen. Hij zit gewoon niet lekker in zijn vel en dat gevoel verspreidde zich enigszins over de hele defensie. Hoedt ging meer dan eens de mist in, Gomez dacht net iets te vaak aan aanvallen. Als de offensieve spelers dan de vele kansen laten liggen, bijt je je tanden stuk. Zirkzee liet wel zijn heerlijke techniek bewonderen, maar voor de goal toonde hij zich soms te nonchalant en vond hij ook de paal en de lat op zijn weg. Het zat ook niet altijd mee. Toen Refaelov door de defensie werd gegidst scoorde de Israëli, maar de goal werd afgekeurd voor vier tenen offside. Als de lijn was getrokken op de knie van Jäkel was het wellicht geen buitenspel, maar ja in België is er geen budget om de 3D-techniek toe te passen. Dat is toch godgeklaagd.

Zeker voor Anderlecht als daarna meteen de 2-0 valt. Gueye zette zich weer door en op de corner die volgde, kopte Freddie Jäkel op de lat. De Senegalees was goed gevolgd om de 2-0 binnen te tikken. Zijn 12 goal in zijn jongste 14 competitiematchen. KVO zat op rozen en het werd nog beter toen Christian Kouamé net na de rust rood kreeg. Tegen tien man zou Oostende dit toch niet meer weggeven.

Meer venijn bij RSCA

Het voordeel van met tien man te spelen en tegen een dubbele achterstand aan te kijken, is dat je werkelijk niets meer te verliezen hebt. Paars-wit begon minder na te denken en speelde pompen of verzuipen. Looplijnen en ruimtes waren iets minder prioritair. Olsson en co vochten opeens voor elke morzel grond en plots bleek dat Oostende niet zoveel kwaliteit heeft. Het is Blessin die hen gewoon klaarstoomt, maar zelfs met 1o man kregen ze het niet belopen. Hubert hield zijn team nog even recht, maar toen Zirkzee een zoveelste keer voor hem opdook was het 2-1. KVO bleef ook wel aanvallen, maar het was straf dat ze zo in de problemen kwamen met een man meer. Kompany gooide Raman en Verschaeren in de strijd en zo’n luxueuse bank heeft de kustploeg niet. Het was Raman die overhoeks de verdiende 2-2 binnenkopte op voorzet van Sergio Gomez.

Om het in Whatsapp-termen te zeggen. Kompany en co typten uiteindelijk een antwoord. Het is nu afwachten of ze volgende week in de topper tegen Club Brugge ook een goeie repliek zullen hebben.

Anderlecht morst met de kansen, maar sleept met tien man alsnog verdiend punt uit de brand tegen KV Oostende
Foto: BELGA

Zirkzee: “Zonder rode kaart winnen we zeker”

Hoeveel doelpunten hij had kunnen maken? “Als ik wat scherper was toch wel drie”, gaf Joshua Zirkzee toe. De Bayern-huurling speelde een goede wedstrijd, maar kende pech bij de afwerking. Hij trof de paal én de lat. “Ik denk dat we de punten vandaag hebben weggegeven. Al is het wel knap hoe we met tien nog een punt uit de brand hebben kunnen slepen. Maar als we met elf blijven staan, winnen we zeker volgens mij. In dat opzicht is het jammer.”

Zirkzee bleef achter met een dubbel gevoel. “Natuurlijk ben ik wel een beetje ontgoocheld. Mijn ploegmaats bleven zeggen dat ik moest doordoen na die gemiste kansen. Het is belangrijk dat we in scoringspositie komen, de ballen vliegen er dan ooit wel in.” Volgende week tegen Club Brugge al? “Dan zal onze afwerking wel beter moeten. Laat ons nu een goede trainingsweek hebben, en dan volgend weekend de punten proberen thuis te houden.”

Corrigeer