Live voetbal

22/06Einde

Europees Kampioenschap > Groepsfase > Groep F / Speeldag 3

IJsland - Oostenrijk

2 - 1 Wed
Jón Dadi Bödvarsson18'Arnór Ingvi Traustason90'+4'
60'Alessandro Schöpf

18' Doelpunt

1-0 Jón Dadi Bödvarsson
Assist: Kári Árnason

36' Geel

Ari Skúlason

51' Geel

Kolbeinn Sigthórsson

71' Wissel

in: Elmar Bjarnason
out: Jón Dadi Bödvarsson

78' Geel

Kári Árnason

80' Wissel

in: Arnór Ingvi Traustason
out: Kolbeinn Sigthórsson

82' Geel

Hannes Halldórsson

86' Wissel

in: Sverrir Ingi Ingason
out: Jóhann Berg Gudmundsson

90'+4' Doelpunt

2-1 Arnór Ingvi Traustason
Assist: Elmar Bjarnason

37' Strafschop gemist

Aleksandar Dragovic

46' Wissel

in: Marc Janko
out: Stefan Ilsanker
in: Alessandro Schöpf
out: Sebastian Prödl

60' Doelpunt

1-1 Alessandro Schöpf
Assist: David Alaba

70' Geel

Marc Janko

78' Wissel

in: Jakob Jantscher
out: Marcel Sabitzer
Start wedstrijd 18:00 Plaats Paris Saint-Denis Stadion Stade de France Toeschouwers 68.714 Scheidsrechter Szymon Marciniak

IJsland trapt zich in allerlaatste minuut naar tweede plaats in groep F

IJsland trapt zich in allerlaatste minuut naar tweede plaats in groep F

Foto: AFP

IJsland heeft zich geplaatst voor de volgende ronde van het EK na een 2-1 zege tegen Oostenrijk. De IJslanders scoorden in de allerlaatste minuut de winning goal en springen zo in extremis over Portugal naar de tweede plaats in de groep. IJsland treft in de achtste finales Engeland. Die wedstrijd wordt op 27 juni afgewerkt.

IJsland had genoeg aan een punt tegen het tegenvallende Oostenrijk om door te stoten, maar wilde duidelijk niet speculeren op een 0-0. De eilandnatie trok van bij de aftrap in de aanval en kreeg al na twee minuten spelen een huizenhoge kans. Gudmundsson knalde van buiten de zestien de bal tegen de bovenkant van de deklat.

IJslands overwicht

IJsland trapt zich in allerlaatste minuut naar tweede plaats in groep F
Foto: AFP

Oostenrijk kon nog geen enkele keer scoren op dit EK en na tien minuten bleek nogmaals waar het schoentje wrong. IJslands doelman Halldorsson blunderde bij een eenvoudige balcontrole en duwde de bal zomaar in de voeten van Arnautovic, maar die was op zijn beurt te verrast om af te drukken van dichtbij. Met een ultieme reflex tackelde de IJslandse goalie de bal uit de voeten van de Oostenrijkse spits.

Een eerste waarschuwingsschot voor Oostenrijk, maar echt veel deden Arnautovic en co daar niet mee. Het was daarentegen IJsland dat na 18 minuten op voorsprong klom dankzij Bodvarsson. Hij verlengde een hoekschop in doel en zorgde zo voor de IJslandse voorsprong: 1-0. Die tussenstand stond ook halfweg op het bord, al kreeg Oostenrijk iets na het halfuur een gouden kans om gelijk te maken. Na een penaltyfout van Skulason faalde Dragovic echter vanop de stip.

Interessante tweede helft

Oostenrijk dus met het schaamrood op de wangen naar binnen, maar na een donderpreek in de kleedkamer liep het plots heel wat beter in de tweede helft. Alaba liet al na twee minuten in de tweede helft de 1-1 liggen, maar op het uur was het dan toch prijs. De ingevallen Alessandro Schopf dribbelde zich knap voorbij twee statische IJslanders en schoof de bal fraai binnen: 1-1 en alles te herdoen voor IJsland.

IJsland trapt zich in allerlaatste minuut naar tweede plaats in groep F
Foto: REUTERS

Een gelijkspel was echter niet voldoende voor Oostenrijk om door te stoten. Oostenrijk viel met man en macht aan, maar liet daardoor veel ruimte voor de IJslandse counter. Het leverde een uiterst interessante laatste kwartier op met kansen aan beide kanten. Oostenrijk zette alles op alles om nog de winning goal te scoren, maar liep in de allerlaatste seconden van de toegevoegde tijd tegen een dodelijke IJslandse counter. Traustason werkte perfect af aan de tweede paal en trapte zo IJsland naar de volgende ronde. Door het gelijkspel in Hongarije - Portugal finisht IJsland zelfs als tweede in groep F. In de achtste finales wacht de tweede van groep D: Engeland.

Corrigeer