Live wielrennen

26/08Einde

Vuelta a España

Etappe 7: Maceda - Puebla de Sanabria

Renner Ploeg Tijd
1 Jonas Van Genechten IAM Cycling 3:55:44
2 Daniele Bennati Tinkoff
3 Alejandro Valverde Movistar
+ Toon de volledige uitslag
Maceda
Puebla de Sanabria
155.5 km
Start wedstrijd 13:57 Gem. snelheid 39.579
26°
2bf

Nieuw Belgisch succes in Vuelta: Jonas van Genechten pakt prachtige ritzege!

Jonas van Genechten heeft de zevende rit in de Ronde van Spanje op zijn naam geschreven. De Belg van IAM-Cycling was na 158,5km tussen Maceda en Puebla de Sanabria de snelste van een omvangrijke groep op de hellende laatste strook voor de finish. Goed voor de derde Belgische ritzege in deze Vuelta.

Met 189 renners gingen ze van start in Maceda voor de zevende etappe. Al vroeg in de wedstrijd hield voormalig wereldkampioen Michal Kwiatkowski, één dag drager van de rode trui in deze Vuelta, het wegens rugproblemen voor bekeken. De Pool zou niet de enige renner zijn die er onderweg de brui aan gaf. Ook de Italiaan Niccolo Bonifazio en de Estlander Rein Taaramäe zouden het einde niet halen.

De zevende etappe was relatief kort (158,5 km), maar dat leidde niet tot vuurwerk: na een voorspelbare aanvangsfase mocht een kopgroep van zes renners voor het peloton uit rijden, onder hen onze landgenoten Sander Armée (Lotto Soudal) en Belgisch kampioen tijdrijden Victor Campenaerts (LottoNL-Jumbo). De sprintersploegen lieten echter niet begaan, zodat de vluchters op 40 kilometer van de meet al werden gegrepen.

Een lange aanloop naar de meet dus, en daarvan wilde Luis Leon Sanchez profiteren: de Spanjaard zette zijn Astana-ploegmaats op kop richting de Alto de Padornelo, het lastige klimmetje in de finale. Sanchez trok daar ook ten oorlog, en kreeg met Dario Cataldo, Luis Angel Maté, Simon Clarke en Gianluca Brambilla leuke gezellen mee. Het vijftal sprokkelde echter maximaal een halve minuut en werd in de slotkilometers tot de orde geroepen. Sanchez en Clarke bogen als laatsten, toen ze overdonderd werden door een sprintend peloton.

Daar zetten Gilbert en Valverde stevig aan, maar Jonas Van Genechten sprintte de tegenstand uit het wiel. De Italiaan Daniele Bennati werd tweede, de Spanjaard Alejandro Valverde werd derde en pakte nog vier seconden bonificatie. Met Philippe Gilbert (4de), Gianni Meersman (7de) en Tosh Van der Sande (10de) eindigden er nog drie Belgen in de top tien.

Leider Atapuma kwam in een achtergebleven groepje over de streep. De 28-jarige Colombiaan van BMC behoudt wel de rode leiderstrui, maar ziet Valverde naderen tot op 8 tellen. De Tsjech Leopold König is derde op 1:09, Ben Hermans is met een vijfde plaats op 2:17 beste Belg.

In de laatste kilometer kwam Alberto Contador na een manoeuvre van de Litouwer Bagdonas in contact met Tosh Van der Sande en viel. De Spanjaard kwam enkele minuten na Van Genechten over de streep met een gehavende schouder en linkerflank.

Zaterdag hebben de klassementsrijders een afspraak op La Camperona. Die col van eerste categorie vormt de finale van een voor het overige vlakke rit van 181,5 kilometer van Villalpando naar Valle de Sabero. La Camporena is 8,5 kilometer lang en gemiddeld 7,4 procent steil. In de laatste 2,5 kilometer komt het stijgingspercentage echter niet meer onder de 17 procent, met pieken tot 28 procent.

Van Genechten: "Deze rit was een van mijn doelen"

Jonas Van Genechten zorgde met zijn eerste overwinning van het seizoen voor de derde Belgische ritzege in deze Vuelta. Gianni Meersman won de tweede en de vijfde rit.  “Dit is zonder twijfel de mooiste zege uit mijn loopbaan”, stelde van Genechten. “Ik had me al een paar keer goed kunnen plaatsen in een sprint, maar had deze rit aangeduid als mijn favoriet. Hier heb ik altijd al van gedroomd.”

Van Genechten, die vijf van zijn zes andere profzeges ook in de tweede helft van het seizoen boekte, had de etappe met stip aangeduid. Nochtans ging het om een rit door het middengebergte, maar de laatste klim lag op 20 kilometer van het einde, dus was de kans op een sprint niet onrealistisch. "Ik heb er echt alles aan gedaan om de hele dag aan te klampen in het peloton. Toen Astana op het einde het tempo de hoogte in joeg, kreeg ik het even moeilijk, maar gelukkig bleef ik er bij. Ik had veel steun aan Dries Devenyns en Mathias Frank. Op het eind wist ik dat alles nog mogelijk was, zeker omdat het een finish was die me wel lag."

Van Genechten zag de valpartij niet in het slot. "Ik zat gelukkig net goed geplaatst. In de laatste twee kilometer was het wel gevaarlijk met een paar bochtjes, maar ik kwam niet ten val en kon mijn sprint doen. Alles verliep voor mij ideaal."
Van Genechten behaalde zijn eerste zege in een grote ronde. "Ieder jaar behaal ik enkele kleine overwinningen en ik hoop dat te blijven doen, maar uiteraard is is echt wel mijn grootste overwinning. Heis jammer dat de ploeg er mee ophoudt op het eind van het jaar, maar ik denk dat we wel voor een mooi afscheid hebben gezorgd met zeges in de drie grote Rondes (17e etappe in de Giro met Roger Klüge en de 15e rit de Tour de France met Jarlison Pantano)."

Over zijn toekomst bleef hij op de vlakte. "Het is nog te vroeg om te zeggen waar ik naar toe ga, dat is aan mijn toekomstige ploeg."

Top 10:

1. Jonas Van Genechten (Bel/IAM) 158,5 km in 3u55:44 (gem. 40,34 km/u)
2. Daniele Bennati (Ita/TNK) op 0:00
3. Alejandro Valverde (Spa/MOV) 0:00
4. Philippe Gilbert (Bel/BMC) 0:00
5. Kévin Reza (Fra/FDJ) 0:00
6. Gediminas Bagdonas (Lit/ALM) 0:00
7. Gianni Meersman (Bel/EQS) 0:00
8. Kristian Sbaragli (Ita/DDD) 0:00
9. Romain Hardy (Fra/COF) 0:00
10. Tosh Van der Sande (Bel/LTS) 0:00
...
14. Jan Bakelants (Bel/ALM) 0:09
16. Ben Hermans (Bel/BMC) 0:13

Bekijk hier de volledige rituitslag en de stand in het algemeen klassement!

Corrigeer