Live wielrennen

11/05Einde

Giro d'Italia

Etappe 6: Reggio Calabria - Terme Luigiane

Renner Ploeg Tijd
1 Silvan Dillier BMC Racing 4:58:01
2 Jasper Stuyven Trek
3 Lukas Pöstlberger BORA +12
+ Toon de volledige uitslag
Reggio Calabria
Terme Luigiane
217 km
Start wedstrijd 11:45 Gem. snelheid 43.689
23°
4bf

Dillier houdt Stuyven op de meet van eerste ritzege en puntentrui in de Giro

Silvan Dillier heeft de zesde etappe van de Ronde van Italië gewonnen. Dillier was op het slotklimmetje naar Terme Luigiane de snelste van een kopgroep die het afwachtende peloton in de luren legde. De Zwitser van BMC klopte onze landgenoot Jasper Stuyven op de meet.

De zesde etappe van de Giro was er vooraf eentje die de Belgen hadden aangestipt. De 217 kilometer tussen Reggio Calabria en Terme Luigiane boden onderweg genoeg hindernissen om een massasprint uit te sluiten en een kans te bieden aan de punchers van het peloton. Jasper Stuyven had vooraf een dubbele motivatie om mee te gaan in de vroege vlucht: punten pakken in de tussensprints om de kloof met Gaviria te verkleinen en met een voorsprong op de betere klimmers aan de pittige finale beginnen.

Dillier houdt Stuyven op de meet van eerste ritzege en puntentrui in de Giro

Het hoefde dan ook niet te verbazen dat Stuyven (Trek-Segafredo) deel uitmaakte van de vroege vlucht. De 25-jarige Leuvenaar kreeg Silvan Dillier (BMC), Simone Andreetta (Bardiani), Lukas Pöstlberger (Bohra-Hansgrohe) en ploegmakker Mads Pedersen mee.

Quick Step Floors van leider Bob Jungels had vooraf al aangegeven geen interesse te hebben om onderweg het werk op te knappen in het peloton en dus was het aan Cannondale (Michael Woods) en Willier Triestina (Filippo Pozzato) om de kastanjes uit het vuur te halen. Zij deden dat met de glimlach op het gezicht en lieten het vijftal acht minuten wegrijden. Een ideaal scenario voor Jasper Stuyven die van zijn metgezellen de twintig punten aan de twee tussensprinten cadeau kreeg. Zo naderde hij onderweg tot op 36 punten van puntenkonining Gaviria.

Mads Pedersen reed zich de ziel uit het lijf voor Stuyven en zorgde ervoor dat de kopgroep met een voorsprong van drie minuten de top van de Fuscaldo (vierde categorie) op 24 kilometer van de streep rondde. In het peloton dacht men de hele dag de vluchters makkelijk te kunnen terugpakken, maar dat bleek toch een flinke misrekening.

Want Stuyven en co hadden nog wat energie gespaard voor de slotfase en verloren amper een halve minuut van die bonus voor het ingaan van de laatste tien kilometer. Die finale was pittig: een korte helling, een spectaculaire afdaling met enkele haarspeldbochten en tot slot een klimmetje van twee kilometer met stijgingspercentages tot 10%. Pittig, maar niet lastig genoeg voor het peloton om de koplopers nog terug te grijpen.

Stuyven vermoedde dat hij op de slothelling niet zou opkunnen tegen de krachtige benen van zijn concurrenten en probeerde het tevergeefs met een demarrage vlak voor het ingaan van de haarspeldbochten. Pöstlberger en Dillier losten Stuyven van geen vin en met zijn drieën trokken ze naar de voet van het klimmetje naar Terme Luigiane. Dat bleek minder steil dan voorspeld. Dillier ging als eerste van de koplopers de sprint aan. Stuyven leek de Zwitser te remonteren, maar werd geklopt op de meet.

Voor Silvan Dillier is het grootste overwinning in zijn carrière. De 26-jarige Zwitser rijdt in het voorjaar vooral in dienst van Greg Van Avermaet, maar heeft zelf ook klasse te koop. Jasper Stuyven bleef na afloop met handen in het haar extreem ontgoocheld hoofdschuddend op het asfalt zitten. Logisch: onze landgenoot mist zijn eerste ritzege de Giro met een half wiel en strandt op één puntje van Fernando Gaviria in het puntenklassement.

Het peloton kwam uiteindelijk 39 seconden later binnen. Bob Jungels behoudt zijn roze trui.

De rit van vrijdag in de Giro: spurters opnieuw aan zet

Vrijdag krijgen in de zevende etappe van de Giro de sprinters nog eens een kans. Een kans die ze best met twee handen grijpen want nadien trekt het parcours de Italiaanse bergen in (lees meer).

Rituitslag

1. Silvan Dillier (Zwi/BMC)
3. Lukas Postlberger (Oos/BOH) 0:12
4. Simone Andreetta (Ita/BRD) 0:26
5. Michael Woods (Can/CDT) 0:39
6. Adam Yates (GBr/ORS) 0:39
7. Wilco Kelderman (Ned/SUN) 0:39
8. Bob Jungels (Lux/QST) 0:39
9. Bauke Mollema (Ned/TFS) 0:39
10. Geraint Thomas (GBr/SKY) 0:39

Stand

1. Bob Jungels (Lux/QST) 
2. Geraint Thomas (GBr/SKY) op 0:06
3. Adam Yates (GBr/ORS) 0:10
4. Vincenzo Nibali (Ita/TBM) 0:10
5. Domenico Pozzovivo (Ita/ALM) 0:10
6. Nairo Quintana (Col/MOV) 0:10
7. Tom Dumoulin (Ned/SUN) 0:10
8. Bauke Mollema (Ned/TFS) 0:10
9. Tejay van Garderen (VSt/BMC) 0:10
10. Andrey Amador (CRi/MOV) 0:10

 

Corrigeer