Live wielrennen

06/06Einde

Critérium du Dauphiné

Etappe 3: Le Chambon-sur-Lignon - Tullins

Renner Ploeg Tijd
1 Koen Bouwman LottoNL 4:06:06
2 Evaldas Šiškevicius Delko
3 Frederik Backaert Wanty
+ Toon de volledige uitslag
Le Chambon-sur-Lignon
Tullins
184 km
Start wedstrijd 12:08
11°
3bf

Frederik Backaert strandt op derde plaats

Bouwman rondt lange vlucht af in Dauphiné, sprintersploegen komen te laat

Koen Bouwman heeft de derde etappe in de Dauphiné gewonnen. De Nederlander was de snelste van zes leiders die al na twee kilometer in de aanval gingen. Onze landgenoot Frederik Backaert zat mee in de aanval en werd derde. Vooraf werd dit nochtans aangestipt als een etappe voor sprinters, maar die verkeken zich op de vluchters, schoten te laat in actie en kwamen te laat om te sprinten voor de zege. Thomas De Gendt blijft leider in het algemeen klassement.

De derde etappe van de Dauphiné bracht de renners in 184 kilometer van Le Chambon-sur-Lignon naar Tullins. Onderweg lagen vier klimmetjes, maar iedereen verwachtte desondanks een massaspurt. Dat vooruitzicht ontmoedigde zes dapperen echter niet, die er al na twee kilometer vandoor gingen. Het bleek meteen de juiste vlucht: het zestal – naast onze landgenoot Frederik Backaert (Wanty-Groupe Gobert) ook de eenzaat Bryan Nauleau van Direct Energie en de koppeltjes Koen Bouwman, Alexey Vermeulen (LottoNL-Jumbo), Quinten Pacher en Edvaldas Siskevicius (Delko Marseille) - kreeg een vrijgeleide van het peloton, zodat ze een voorsprong van maximaal zeven minuten konden opbouwen. Zo kon de 25-jarige Fransman Pacher zelfs virtueel de gele trui van Thomas De Gendt overnemen.

Het peloton was echter verre van ongerust, en liet de zes in de eerste twee koersuren alle vrijheid. Het gaf ons en Koen Bouwman de tijd om een oog te werpen op het bergklassement. De Nederlander kwam onderweg overal als eerste door, en naderde zo tot op vier punten van Thomas De Gendt, die ook in dat klassement aan de leiding staat.

Pas in het derde koersuur schakelde het peloton een versnelling hoger. Eerst Lotto-Soudal, om de gele trui van De Gendt te beschermen, maar naarmate de streep dichterbij kwam ook steeds meer sprintersploegen als FDJ (voor Démare) en Cofidis (voor Bouhanni). Op dat moment leek het kalf echter al verzopen, want voorin viel het niet stil.

Op tien kilometer van de meet hadden de zes leiders nog steeds twee minuten voorsprong, ondanks de plotse tempoversnelling in het peloton. Teken voor de meeste sprintersploegen om de jacht op te geven. De winnaar zat dus voorin: daar geen slepers, de zes bleven tot de slotkilometer voorbeeldig samenwerken. De vroege vluchters sprintten collectief voor de zege, en daar bleek Bouwman opnieuw de sterkste van de dag: na de bergpunten pakte hij vanop de kop ook de dagzege mee, goed voor de eerste profzege van de 23-jarige. Šiškevicius werd op een fietslengte tweede, Frederik Backaert strandde op de derde plaats.

Het peloton strandde op elf seconden, de Fransman Arnaud Démare won de groepssprint voor zijn landgenoot Bryan Coquard. Thomas De Gendt blijft bijgevolg uiteraard leider in het algemeen klassement met 48 seconden voorsprong op de Fransman Domont, de rest volgt op meer dan een minuut. Woensdag probeert hij zijn leiderstrui te verdedigen in een flinke individuele tijdrit van 28km.

Top 10:
1. Koen Bouwman (LottoNL)
2. Evaldas Šiškevicius (Delko) z.t.
3. Frederik Backaert (Wanty) z.t.
4. Bryan Nauleau (Direct Energie) z.t.
5. Alexey Vermeulen (LottoNL) z.t.
6. Quentin Pacher (Delko) z.t.
7. Arnaud Démare (FDJ) op 11"
8. Bryan Coquard (Direct Energie) op 11"
9. Pascal Ackermann (BORA) op 11"
10. Phil Bauhaus (Sunweb) op 11"

Bekijk hier de volledige rituitslag!

Corrigeer