Live wielrennen

07/10Einde

Ronde van Lombardije

Renner Ploeg Tijd
1 Vincenzo Nibali Bahrain - Merida 6:15:29
2 Julian Alaphilippe Quick-Step Floors +28
3 Gianni Moscon Team Sky +38
+ Toon de volledige uitslag
Bergamo
Como
245 km
Start wedstrijd 10:34
13°
2bf

Nibali doet bijnaam alle eer aan: Haai van Messina peuzelt tegenstand in Lombardije op na magistrale afdaling

Nibali doet bijnaam alle eer aan: Haai van Messina peuzelt tegenstand in Lombardije op na magistrale afdaling

Foto: AFP

Vincenzo Nibali heeft de Ronde van Lombardije voor de tweede keer in zijn carrière op zijn naam geschreven. De Haai van Messina toonde zich andermaal een meesterdaler en vergaarde in een magistrale afdaling zo een mooie voorsprong op de Fransman Thibaut Pinot. Hij behield die tot aan de finish. Het laatste van de vijf Monumenten in de koers werd wel ontsierd door een horrorcrash van Laurens De Plus. De jonge Belg ging bij de afdaling na de Muro uit de bocht en vloog het ravijn in. De Belg kwam er gelukkig met de schrik van af, bleek achteraf.

De Ronde van Lombardije ging dit jaar van Bergamo naar Como, met onderweg zes stevige beklimmingen over 247 kilometer. De renners begonnen er dan ook rustig aan. Een kopgroep van zes renners kreeg al snel een maximale voorsprong van 12 minuten. Bij de vluchters geen Belgen, wel drie Italianen, Lorenzo Rota, Pierpaolo De Negri en Davide Ballerini, een Zuid-Afrikaan Jacques Janse van Rensburg, een Nederlander Lennard Hofstede en een Fransman Mathias Le Turnier.

Pas na een kleine honderd kilometer schoten de troepen van favoriet en ex-winnaar Vincenzo Nibali in gang. Ook Cannondale-Drapac met Rigoberto Uran – man in vorm – zette een mannetje bij om mee tempo te maken. De voorsprong werd meteen gehalveerd. In de laatste honderd kilometer nam Team Sky langzaam maar zeker het roer over. Chris Froome zat niet in de selectie, maar ze hadden wel favorieten Wout Poels en Michal Kwiatkowski bij. Reden genoeg om mee de achtervolging in te zetten op de zes koplopers.

Koers barst open

Op de mythische klim van de Madonna del Ghisallo waren de leiders er bijna aan voor de moeite. Slechts één minuut scheidde zich van de zes vooraan en het peloton. Voor de mannen met zin voor aanvallen het signaal om eens iets te proberen. Jesus Herrada en Egan Bernal trokken stevig door op de Madonna. Op de stevige kuitenbijter barstte de koers helemaal open. Ook Laurens De Plus schoof handig mee en kreeg Primoz Roglic mee in zijn zog.

Vooraan was de kopgroep ook in stukken gebarsten. Le Turnier hield de eer hoog en reed nog als enige op kop. Niet veel later kwam het duo De Plus en Chérel aansluiten bij de enige koploper. Roglic moest het trio laten rijden. Daarachter ontstond een achtervolgende groep met vijf renners: Rota, Roglic, Winner Anacona, Valerio Conti en Jan Polanc. Ze volgden al op een halve minuut, het peloton volgde op 50 seconden. Het peloton brokkelde geleidelijk aan uit elkaar, zo ging Philippe Gilbert vooraan het peloton postvatten en sloeg hij een kloofje met enkele kompanen.

Horrorcrash De Plus

Vooraan plaatste Chérel een versnelling, de andere twee moesten een gaatje laten. Laurens De Plus ging in zijn eentje in achtervolging op de Fransman. Maar in die achtervolging ging het voor de jonge Belg grondig mis. In een bocht ging zijn achterwiel slippen, waardoor hij zijn bocht mist, over de balustrade vliegt en in het ravijn duikt. Ondanks die doodsmak lijkt het uiteindelijk allemaal mee te vallen met de Quick Step-renner.

Ondertussen ging de koers onverbiddelijk verder, Philippe Gilbert, ploegmaat van De Plus, ging in de tegenaanval en kreeg de Italiaan Alessandro De Marchi met zich mee. Chérel reed nog steeds solo op kop van de wedstrijd. De Belg en de Italiaan kregen nog het gezelschap van Pello Bilbao en met z’n drieën rijden ze naar Chérel. Op 19 kilometer van de streep was echter alles weer te herdoen. Het signaal voor andere renners om aan te vallen. Vuillermoz en Quintana vertrekken, daarna ging Gianni Moscon op de Col de Civiglio, de Nederlandse revelatie uit de Vuelta Sam Oomen schoof vlot mee. Maar niemand raakte echt weg.

Het was tot de grote kanonnen zich roerden dat er kloofjes ontstonden. Thibaut Pinot ging op de trappers lopen en pakte een lengte, maar Vincenzo Nibali liet de Fransman niet gaan. Hij ontbond zijn duivels en ging in één ruk naar Pinot. In de afdaling moest Pinot flink zijn tenen uitkuisen tegenover de meesterdaler die de Italiaan nog steeds is. De Italiaan nam dan ook een voorsprong, Pinot durfde de risico’s niet nemen. Op de beelden is goed te zien waarom.

Achter Pinot sloegen Moscon en Rigoberto Uran in elkaar in de achtervolging, maar om nog 40 seconden goed te maken op een redelijke tijdrijder als Vincenzo Nibali, dat was te lastig. Na zijn zege in 2015 wint Vincenzo Nibali nu voor de tweede keer in zijn carrière de koers van de Vallende Bladeren. Alaphilippe werd nog tweede na een late uitval, Moscon werd derde.

Corrigeer