Live wielrennen

31/05Einde

Ronde van Luxemburg

Proloog: Luxemburg - Luxemburg

Renner Ploeg Tijd
1 Damien Gaudin Armée de Terre 3:00
2 Greg Van Avermaet BMC Racing +1
3 Jempy Drücker BMC Racing +4
+ Toon de volledige uitslag
Luxemburg
Luxemburg
2.1 km
Start wedstrijd 19:00

Greg Van Avermaet komt één seconde tekort in proloog van Ronde van Luxemburg: “Eén fout gemaakt”

Greg Van Avermaet komt één seconde tekort in proloog van Ronde van Luxemburg: “Eén fout gemaakt”

Foto: Photo News

Damien Gaudin heeft woensdag de proloog van de Ronde van Luxemburg (2.BC) gewonnen. De Franse hardrijder van de bescheiden continentale wielerploeg Armée de Terre legde de afstand van 2,14 kilometer in het centrum van Luxemburg af in 3 minuten. Greg Van Avermaet had welgeteld één seconde meer nodig en werd tweede. Zijn teamgenoot bij BMC, thuisrijder Jean-Pierre Drucker, moest genoegen nemen met de derde plaats en klokte af in 3:04.

Het was Bert Van Lerberghe die meteen een zeer sterke tijd neerzette (3:08). Sébastien Delfosse moest slechts enkele honderdsten van een seconde prijsgeven en bezette zo voorlopig de tweede plaats. Gaudin, als dertiende gestart, klokte af in net 3 minuten rond en kneep zo maar liefst acht seconden van de beste tijd af. Een hele poos lang kwam niemand nog in de buurt van Gaudin tot de specialisten op pad gingen. Benjamin Declercq reed na 3:06 over de eindmeet. Zijn teamgenoot bij Sport Vlaanderen-Baloise, Piet Allegaert, deed met 3:04 nog iets beter.

En dan begon Greg Van Avermaet aan zijn proloog. De olympisch kampioen, die dinsdag hervatte met de kermiskoers van Gullegem, stoof door de straten van Luxemburg, Gouden Greg moest uiteindelijk één seconde prijsgeven op Gaudin. Zijn teamgenoot Jean-Pierre Drucker, winnaar van de proloog van vorig jaar, klokte af in 3:04 en werd uiteindelijk derde.

Gaudin wordt meteen ook de eerste leider van deze vijfdaagse rittenkoers. Morgen/donderdag staat de eerste rit in lijn op het programma, met start in Luxemburg en aankomst na 172 kilometer in Bascharage.

Van Avermaet: “Spijt van één ding”

“Ik rijd deze rittenkoers vooral met het oog op de Ronde van Frankrijk”, reageerde ‘Gouden Greg’ na afloop. “Het parcours lag me nu eenmaal en een explosieve tijdrit is zeker iets voor mij, zeker met die kleine helling in de omloop. Na de afdaling in de bocht heb ik niet vol doorgegeven, daar heb ik nu wel spijt van. Daar had ik wat tijd kunnen goedmaken.”

“Voor de rest mag ik niet ontevreden zijn over mijn proloog. Niemand van de ploeg legt me druk op, maar ik doe dat zelf wel. Ik wil hier presteren. Aan motivatie ontbreekt het me nooit. Mijn seizoen staat of valt niet met deze Ronde van Luxemburg, maar ik wil me hier gewoon laten zien. Deze tweede plaats is misschien een opstap naar iets moois later deze week. Maar deze rittenkoers is vooral een voorbereiding op de Ronde van Frankrijk. Daar wil ik zeker gaan voor één ritzege. De veertiende etappe naar Rodez stipte ik al aan. Eerst deze Ronde van Luxemburg afwerken. Ik sta nu één seconde achter op de leider en ook ploegmaat Jean-Pierre Drucker volgt niet veraf. We zien wel wat het geeft.”

Gaudin: “Koers is nu al geslaagd”

Met een gemiddelde van 41,89 kilometer per uur zette Damien Gaudin dus iedereen een neus: “Dit is een mooie overwinning. In 2011 was ik hier al eens tweede. Winnaar was toen ene Fabian Cancellara. Nu wou ik hier opnieuw schitteren en dat is me wel gelukt”, begon Gaudin. “In 2011 was ik ook al vroeg op de dag gestart maar werd ik door de laatste renner nog geklopt. Ik vreesde vandaag voor hetzelfde scenario. Ik zag Greg Van Avermaet heel dicht komen en wist dat dan nog Jean-Pierre Drucker moest aankomen. Die won vorig jaar de proloog dus hij was een te duchten concurrent. Gelukkig bleven beide BMC-renners achter mij en mag ik het podium op om de gele leiderstrui in ontvangst te nemen”.

“Ik maak een schitterend seizoen door. Dit is al mijn vierde zege. Het is natuurlijk een uitdaging om deze gele trui zo lang mogelijk te behouden. Wij hebben een sterke ploeg maar morgen verwacht ik wel heel wat tegenstand. Hier zijn geen gemakkelijke etappes. Ik hervat nog maar pas dus echt top ben ik nog niet. Vrijdag staat er een zware rit op het programma, maar de kop is eraf en eigenlijk is deze Tour voor mij en mijn team al geslaagd met deze zege.”

Allegaert: “Trui als beste jongere toch een tijdje meedragen”

Piet Allegaert (Sport Vlaanderen-Baloise) viel net naast het podium. De 22-jarige West-Vlaming strandde op vijf seconden van Gaudin op de vierde plaats. “Het was het doel om hier goed te zijn. Met dat bergje in de omloop lag het parkoers me goed”, reageerde Allegaert, die de jongerentrui mocht aandoen. “Ik zorgde ervoor dat ik net voor de klim nog niet alle reserves had opgebruikt. Daardoor kon ik in het tweede gedeelte van de tijdrit een stevig tempo ontwikkelen. In de afdaling ging ik dan ook voluit tot de eindstreep. Dit is alvast een mooie prestatie. Ik hoop dat ik mijn trui als beste jongere toch een tijdje kan meedragen in deze Ronde van Luxemburg.”

Uitslag:

1. Damien Gaudin (Fra/Armee de Terre) de 2,1 km in 3:00 (gem 41,89 km/u)

2. Greg Van Avermaet op 0:01

3. Jean-Pierre Drucker 0:03

4. Piet Allegaert 0:04; 5. Benjamin Thomas (Fra); 6. Alex Kirsch (Lux) 0:05; 7. Benjamin Declercq; 8. Sébastien Delfoss 0:07; 9. Bert Van Lerberghe; 10. Andrea Pasqualon (Ita) 0:08; 11. Huub Duijn (Ned); 12. Nathan Van Hooydonck; 13. Pim Ligthart (Ned); 14. Berden de Bries (Ned); 15. Tom Wirtgen (Lux) 0:09; 16. Yohann Bagot (Fra); 17. Xandro Meurisse 0:10; 18. Maxime Farazijn; 19. Raphael Freienstein (Dui); 20. Fabien Canal (Fra) 0:11 ... 24. Kevin Van Melsen 0:12; 26. Loïc Vliegen; 39. Thomas Sprengers 0:14; 41. Jérôme Baugnies; 44. Timothy Dupont 0:15; 55. Jonas Rickaert 0:17; 59. Dimitri Peyskens; 64. Ruben Pols 0:18; 66. Dries De Bondt 0:19; 69. Frederik Veuchelen; 70. Antoine Warnier 0:20; 77. Grégory Habeaux 0:21; 82. Otto Vergaerde 0:23; 87. Sander Cordeel 0:24; 92. Elias Van Breussegem 0:26; 95. Jelle Donders 0:27; 98. Christophe Premont 0:30; 108. Stijn Steels 0:58

Corrigeer