Live wielrennen

22/04Einde

Luik - Bastenaken - Luik

Renner Ploeg Tijd
1 Bob Jungels Quick-Step Floors 6:24:44
2 Michael Woods Team EF Education First - Drapac p/b Cannondale +37
3 Romain Bardet AG2R La Mondiale
+ Toon de volledige uitslag
Luik
Ans
258.5 km
Start wedstrijd 10:28
22°
3bf

Bob Jungels rondt voorjaar Quick-Step op schitterende wijze af met winst in Luik-Bastenaken-Luik

Bob Jungels rondt voorjaar Quick-Step op schitterende wijze af met winst in Luik-Bastenaken-Luik

Foto: BELGA

Wat een voorjaar voor Quick-Step Floors. De Luxemburger Bob Jungels won met een verre aanval op verbluffende wijze Luik-Bastenaken-Luik. Patrick Lefevere beleeft een voorjaar zoals hij er nog nooit één heeft beleefd.

Een zonnige zomerse dag om de wielerlente af te sluiten: Luik-Bastenaken-Luik werd afgewerkt in een schitterend decor met negen renners die al meteen zin hadden in een vroeg avontuur, waaronder vier landgenoten: Jerome Baugnies, Loic Vliegen, Matthias Van Gompel en Antoine Warnier. Het negental verzamelde een maximale voorsprong van vijf minuten. Vooral de troepen van Movistar (Valverde) en UAE (Dan Martin) zorgden ervoor dat de vroege vlucht nooit een voor het peloton problematische voorsprong bij elkaar kon fietsen.

Bob Jungels rondt voorjaar Quick-Step op schitterende wijze af met winst in Luik-Bastenaken-Luik
Uitblinker Jerome Baugnies Foto: BELGA

Onder druk van het parcours en de zomerse temperaturen groeide de wedstrijd uit tot een slijtageslag. Vooraan dunde de kopgroep uit tot vier éénheden met nog één Belg, Jerome Baugnies. De poulain van Hilaire Van der Schueren besloot zijn vluchtgezellen op La Redoute, één van de meest mythische hellingen uit de geschiedenis van Luik-Bastenaken-Luik, in de steek te laten. Helaas is La Redoute al lang niet meer de scherprechter die het ooit was. Het peloton reed en masse over de helling uit Philippe Gilberts geboortedorp. Met nog dertig kilometer te gaan, moest de echte finale nog altijd beginnen en was het wachten op onder meer de Roche-aux-Faucons en de helling naar Saint-Nicolas. In het peloton bepaalde Quick-Step Floors het tempo in dienst van Julian Alaphilippe, afgelopen woensdag nog winnaar van de Waalse Pijl en duidelijk de beschermde renner in de ploeg van Patrick Lefevere. De moedige Jerome Baugnies was de laatste vluchter die werd ingerekend: op 24 kilometer van de finish was ook hij eraan voor de moeite, net voor het aansnijden van de Roche-aux-Faucons.

Bob Jungels rondt voorjaar Quick-Step op schitterende wijze af met winst in Luik-Bastenaken-Luik
Gilbert valt aan. Foto: BELGA

Daar werd de finale definitief geopend door Philippe Gilbert, achtervolgd en voorbijgestoken door Michal Kwiatkowski. Quick-Step deed er alles aan om de koers zwaar te maken met als doel het isoleren van Valverde. Daar slaagden de blauwhemden perfect in, zeker toen Luxemburgs kampioen Bob Jungels erin slaagde een eerste kloof te slaan op een select groepje achtervolgers. Daar was de samenwerking zoek en dat werd beseft door Tim Wellens. Alaphilippe en Valverde reageerden waardoor Quick-Step alweer in een ideale situatie kwam te zitten. Jungels reed voorop, achterin controleerde Alaphilippe elke poging tot reactie. Tot een samenwerking tussen bijna allemaal éénlingen kwam het niet achter Jungels. Wellens verzette hemel en aarde, ook Valverde probeerde op zijn eentje de kloof te dichten maar tijdrijder Jungels reed intussen meer dan een halve minuut weg van de eerste achtervolgers waar Alaphilippe de debatten controleerde.

Bob Jungels rondt voorjaar Quick-Step op schitterende wijze af met winst in Luik-Bastenaken-Luik
Vanendert reageert. Foto: BELGA

Jungels viel in de duik naar de Maas niet stil en begon met meer dan een halve minuut aan de beklimming van Saint-Nicolas. Jelle Vanendert besloot zijn duivels te ontbinden en halveerde in geen tijd de voorsprong van Jungels. Zou de 33-jarige Jelle Vanendert voor de verrassing van de dag kunnen tekenen. Het was duidelijk: de slotklim naar Ans zou eens te meer voor de definitieve beslissing moeten zorgen. Of Jungels, of Vanendert of toch nog een Valverde of Alaphilippe uit de achtergrond. Vanendert kreeg het gezelschap van Bardet en de Canadees Woods maar ze kwamen allemaal te laat om Bob Jungels nog te verontrusten. Na Andy Schleck won nog eens een Luxemburger Luik-Bastenaken-Luik. Jelle Vanendert werd in de slotmeters nog voorbij gereden door de eerste achtervolgers en strandde op een ereplaats.

Uitslag:

1. Bob Jungels (Lux) 2. Michael Woods (Can) 3. Romain Bardet (Fra) 4. Julian Alaphilippe (Fra) 5. Domenico Pozzovivo (Ita)

Corrigeer