Live wielrennen

27/04Einde

Ronde van Romandië

Etappe 3: Ollon - Villars-sur-Ollon

Renner Ploeg Tijd
1 Egan Bernal Team Sky 25:10
2 Primož Roglic Team LottoNL - Jumbo +4
3 Richie Porte BMC Racing Team +18
+ Toon de volledige uitslag
Ollon
Villars-sur-Ollon
9.9 km
Start wedstrijd 14:34

Jonge Colombiaan verrast toppers in klimtijdrit Romandië. Is dit het nieuwe wonderkind?

Jonge Colombiaan verrast toppers in klimtijdrit Romandië. Is dit het nieuwe wonderkind?

Foto: EPA-EFE

Egan Bernal, onthoud de naam! De 21-jarige Colombiaan van Team Sky verpulverde in de Ronde van Romandie de tegenstand in een klimtijdrit van negen kilometer. Richie Porte moest bijna twintig seconden toegeven, leider Primoz Roglic bleef hangen op vier seconden maar behoudt wel de leiderstrui.

Er stond voor de renners een klimtijdrit van negen kilometer op het programma. Met start in Ollon en de finish in Villar moesten de renners een hoogteverschil van meer dan zevenhonderd meter overwinnen, goed voor een stijgingspercentage van bijna acht procent gemiddeld en met uitschieters tot elf procent. Voer voor klimmers dus en daar hoort Europees kampioen tijdrijden Victor Campenaerts niet bij. Die had gisteren al zijn tijdrit in dienst van Thomas De Gendt gereden en koos deze keer voor een snipperdag. Snipperdagen, dat kent Thomas De Gendt niet. De Oost-Vlaming won alvast de prijs van beste landgenoot maar daarmee kom je niet op het podium.

Het werd snel duidelijk dat de tijdrit voor grote tijdsverschillen zou zorgen. De Kroaat Durasek zorgde voor een eerste referentietijd maar eerst Jakob Fuglsang en even later ook Daniël Martin doken ruim onder de tijd van Durasek. Daarna was het aan Steven Kruijswijk om de snelste tijd neer te zetten. De Nederlander deed maar liefst veertig seconden beter dan Martin.

Verrassende Bernal

Maar er moesten nog enkele serieuze kleppers komen. Ritchie Porte bijvoorbeeld, de Australische hardrijder van BMC. Porte realiseerde alvast een snellere tussentijd en kneep aan de finish nog eens dertig seconden van de beste tijd van Kruijswijk af. Na Porte was het nog uitkijken naar zijn ploegmaat Rohan Dennis en de leider in het algemeen klassement, Primoz Roglic. De Sloveen werd vorig jaar nog vice-wereldkampioen tijdrijden op een loodzwaar parcours. Zowel Dennis als Roglic beten zich de tanden stuk op de tijd van Porte maar plots was daar de jonge Colombiaan Egan Bernal. Het 21-jarige toptalent deed maar liefst achttien seconden sneller dan Porte. De Sky-belofte deed maar liefst achttien seconden beter dan Porte. Ook Roglic beet zich daarna de tanden stuk op de tijd van zijn Colombiaanse uitdager maar behoudt wel de leiderstrui.

Uitslag:

1. Egan Bernal (Col)

2. Primoz Roglic (Slo) op 4”

3. Richie Porte (Aus) op 18”

4. Steven Kruijswijk (Ned) op 48”

5. Rui Costa (Por) op 1’06”

6. Daniël Martin (Ier) op 1’10”

Corrigeer