Live wielrennen

09/06Einde

Ronde van Zwitserland

Etappe 1: Frauenfeld - Frauenfeld

Ploeg Tijd
1 BMC Racing Team 20:18
2 Team Sunweb +20
3 Quick-Step Floors +27
+ Toon de volledige uitslag
Frauenfeld
Frauenfeld
18.3 km
Start wedstrijd 15:20
26°
2bf

Greg Van Avermaet wint met BMC ploegentijdrit in Ronde van Zwitserland, Küng eerste leider

Greg Van Avermaet wint met BMC ploegentijdrit in Ronde van Zwitserland, Küng eerste leider

BMC heeft de openingsploegentijdrit van de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Zwitserse formatie met Greg Van Avermaet was 20 seconden sneller dan Sunweb. Stefan Küng kwam als eerste over de streep en mag de leiderstrui aantrekken.

Team UAE zette de eerste richttijd neer in de ploegentijdrit in en rond Frauenfeld. De Arabische ploeg met kopman Rui Costa snelde over een heuvelachtig parcours van iets meer dan 18 kilometer naar een tijd van van 21’08”. Een tijd waar de mannen van Team Sky zich de tanden op stuk beten, maar de specialisten van Quick Step hadden weinig moeite om onder die tijd te duiken. Met Philippe Gilbert en Yves Lampaert als locomotieven van de blauwe trein dook de Belgische formatie in één klap 23 seconden onder de toptijd.

In een tijdsproef waarin waanzinnige snelheden tot 100 km/u gehaald werd kwam nadien Movistar in de buurt van de 20’45” van Quick Step, maar de Spanjaarden kwamen zes seconden tekort. Bora-Hansgrohe, met wereldkampioen Peter Sagan, kwam nog korter, maar was slechts een halve seconde trager.

Een Belgische zege in Zwitserland kwam er echter niet. Huidig wereldkampioen Sunweb was aan het tussenpunt zeven seconden sneller en hield die voorsprong vast tot aan de aankomst. De tijdritkanonnen van Mitchelton-Scott werden pas vierde. Het enige gevaar voor de dagzege van Sunweb kwam nog van BMC. Aan het tussenpunt was de Zwitserse formatie vijf seconden sneller en in de slotkilometers versnelden Van Avermaet en co. nog. Aan de finish klokten ze uiteindelijk negentien seconden sneller af dan Sunweb. Stefan Küng kwam als eerste over de streep en mag ook de eerste leiderstrui aantrekken.

Greg Van Avermaet: “Ideale generale repetitie voor de Tour”

En of ze bij BMC gebrand waren op een knalprestatie in de ploegentijdrit. De formatie streek woensdag al neer in de buurt van Frauenfeld en kon zo het parcours minutieus verkennen. “Zes keer hebben we de afgelopen dagen het parcours afgereden”, zegt Greg Van Avermaet na de zege. “Donderdag hebben we vier keer verkend, vanmorgen nog eens twee keer. We zijn specialisten en worden ook beter en beter. Sinds de Tour heb ik met de ploeg nog nooit een ploegentijdrit verloren. Vandaag hadden we met Stefan en Tejay twee tempobeulen bij en ik was zelf ook heel goed.”

In de ploeg van BMC zitten ook enkele certitudes voor de komende Tour de France. Met ook daar een ploegentijdrit op het programma is de overwinning van vandaag een ideale, generale repetitie. “Sowieso”, vindt ook Van Avermaet. “Zo’n ploegentijdrit is altijd goed om elkaar beter te leren kennen en om te weten wat we wel en vooral niet moeten doen. Zo had ik op voorhand tegen de anderen gezegd om op de beklimmingen het tempo niet te hoog te leggen om elkaar niet dood te rijden. Op training hielden we daar geen rekening mee, maar vandaag wel. En het resultaat is dat we perfect hebben ingedeeld.”

Van Avermaet staat dankzij de zege nu helemaal voorin het klassement en kan morgen al de trui overnemen van ploeggenoot Küng. “De leiderstrui dragen, is altijd fijn. Maar ik wil hier in Zwitserland vooral proberen om een rit te winnen.”

Uitslag:

1) BMC

2) Sunweb +20”

3) Quick Step +27”

4) Bora-hansgrohe +27”

5) Mitchelton-Scott +29”

Corrigeer