Live wielrennen

08/07Einde

Tour de France

Etappe 2: Mouilleron-Saint-Germain - La Roche-sur-Yon

Renner Ploeg Tijd
1 Peter Sagan BORA - hansgrohe 4:06:37
2 Sonny Colbrelli Bahrain - Merida
3 Arnaud Démare Groupama - FDJ
+ Toon de volledige uitslag
Mouilleron-Saint-Germain
La Roche-sur-Yon
182.5 km
Start wedstrijd 13:20 Gem. snelheid 44.401
24°
3bf

Wereldkampioen Sagan sprint naar de zege én geel in tweede Touretappe, Gaviria valt in slotfase

Wereldkampioen Sagan sprint naar de zege én geel in tweede Touretappe, Gaviria valt in slotfase

Foto: AP

Peter Sagan heeft de tweede etappe in de Ronde van Frankrijk gewonnen. Net als gisteren draaide de biljartvlakke rit uit op een massaspurt. De man van BORA-hansgrohe was de snelste van het pak, voor Sonny Colbrelli (Bahrain Merida) en Arnaud Démare (FDJ). Gele trui Fernando Gaviria (Quick Step Floors) kwam op 2 kilometer van de meet ten val en spurtte niet mee, Sagan pakt door de bonificaties het geel over.

Van bij de start trokken Sylvain Chavanel (Direct Energie), Dion Smith (Wanty-Groupe Gobert) en Michael Gogl (Trek-Segafredo) er meteen vandoor. De drie kregen ook de vrijheid van het peloton, maar na goed 30 km haakten Gogl en Smith al af, waardoor Chavanel alleen overbleef. De Fransman twijfelde niet en legde er duchtig de pees op. Hij zou dik vier minuten krijgen. Gogl leek de rol lossen door last aan de knie, maar Trek communiceerde dat hij zich liet terugzakken om betere kansen te hebben. Smith had in het begin de enige bergpunten mee gegrist waardoor hij de bolletjestrui pakte. Opdracht volbracht en dus liet hij zich meteen inzakken.

Wereldkampioen Sagan sprint naar de zege én geel in tweede Touretappe, Gaviria valt in slotfase
Sylvain Chavanel. Foto: REUTERS

In het peloton toonde Belgisch kampioen Yves Lampaert zijn tricolore trui, samen met Team Sky regelde Quick Step Floors het tempo in het peloton. De blauwe brigade zou ook vandaag in dienst rijden van gele trui Fernando Gaviria. Dieper in het peloton reed Porte, die gisteren net als Froome en enkele anderen veel tijd verloor, lek. De Australiër had een nieuw wiel nodig.

Achteraan het peloton fietste ene Lawson Craddock moedig rond. De Amerikaan kwam gisteren zwaar ten val en brak zijn schouderblad, maar zette wel verder. Het leverde hem meteen bekendheid op en de renner zelf spotte meteen met Neymar.

Onderweg kende enige vluchter Sylvain Chavanel een memorabel moment bij de passage in het dorp Treize-Septiers, waar hij bijzonder warm ontvangen werd. Hij groette het publiek even uitbundig terug. Ook de jarige Jean-René Bernaudeau, manager bij Direct Energie, stond ertussen. Fantastische beelden voor La Machine, die vandaag zijn 350ste Tourrit afwerkte en dit jaar zijn 18de Tour de France rijdt, een absoluut record.

Chaotisch slot

Maar het was vechten tegen windmolens voor Chavanel, die niet op kon tegen de sprintersploegen. Op 12 kilometer voor de meet was zijn liedje uit en kon de voorbereiding voor de spurt beginnen. Marcel Kittel, gisteren tweede en daarom in het groen vandaag, zag zijn spurt in rook opgaan door een lekke band op dik 7km van de meet. Nadien was er nog de valpartij van Luke Durbridge op 5km van de meet en op 2km van de streep ging er een hele groep tegen het asfalt. Grootste slachtoffer: gele trui Gaviria, die zo de dagzege in rook zag opgaan.

Een klein peloton sprintte voor de zege, Sagan was daarin de snelste. Sonny Colbrelli spurtte naar de tweede plek en Arnaud Démare was derde. Dupont snelde naar de zesde plaats. Door de bonificatieseconden pakt Sagan, die vier seconden achterstand telde op Gaviria, het geel over van de Colombiaan. De Slowaak pakt ook meteen het groen, de trui waarvoor hij naar Frankrijk komt.

Wereldkampioen Sagan sprint naar de zege én geel in tweede Touretappe, Gaviria valt in slotfase
Foto: REUTERS
Wereldkampioen Sagan sprint naar de zege én geel in tweede Touretappe, Gaviria valt in slotfase
Foto: Photo News

- Uitslag -

1) Peter Sagan

2) Sonny Colbrelli

3) Arnaud Démare

4) André Greipel

5) Alexander Kristoff

6) Timothy Dupont

7) Alejandro Valverde

8) Andrea Pasqualon

9) John Degenkolb

10) Philippe Gilbert

- Algemeen klassement -

1. Peter Sagan

2. Fernando Gaviria +6”

3. Sonny COlbrelli +10”

4. Marcel Kittel +12”

5. Sylvain Chavanel +13”

Sagan: “Heel tevreden”

Peter Sagan heeft zijn eerste ritzege beet in de Tour de France. De wereldkampioen sprintte naar de zege. “En ik pak ook de gele trui? Ja? Wel, dat is fijn”, gaf hij mee in een eerste reactie. “Dit was echt wel een lastige finale, ik had het net iets eenvoudiger verwacht. Ik moet in de eerste plaats vooral mijn ploegmaten bedanken”, gaf Sagan mee aan de streep in La Roche-sur-Yon. “Zij hielden me in de laatste 30 kilometer de hele tijd vooraan en dus zij hebben ook meer dan hun zeg in deze zege.”

Wereldkampioen Sagan sprint naar de zege én geel in tweede Touretappe, Gaviria valt in slotfase
Foto: AFP

De sprint werd ontsierd door een valpartij in het slot. “Ik heb die valpartij niet gezien, pas na de finish kwam ik dat te weten. Ja, het was geen gemakkelijke finale, het was zwaar: de hele tijd draaien en keren, op en neer. Het was niet evident en ik wist dat ik vandaag lang genoeg moest wachten om te sprinten. Démare zette vroeg aan en ik kon daarvan profiteren. Al heb ik me wel moeten reppen want die Corbrelli, Colberri, Colbrelli (Sagan missprak zich, red) kwam nog heel dicht, gelukkig kwam zijn jump net te laat en had ik genoeg snelheid in de benen.”

John Degenkolb diende na afloop klacht in bij de jury, omdat hij vond dat Sagan hem de pas afsneed, maar die ging niet in op zijn commentaar en verwierp zijn klacht. “De jury heeft die beslissing genomen, en ik heb ook geen fout begaan en sprint op een correcte manier.” Op de vraag of die valpartij hem herinnerde aan zijn uitsluiting vorig jaar was hij kort. “Ik heb mijn verhaal daarover al verteld, ik blijf er bij dat ik toen geen fout heb begaan. Elke sprint is anders.”

Ook de gele trui kreeg Sagan om zijn schouders. “Ik ben blij dat ik hier win, want mijn familie is hier vandaag, mijn vader en enkele vrienden van Zilnia, zijn thuishaven. Ik draag deze zege dan ook op aan mijn zoontje Marlon. Aan de groene trui denk ik nog niet. In de Tour is elke dag onvoorspelbaar. Ik bekijk het dag per dag. Gisteren won Fernando de rit en het geel, maar ik heb mijn revanche beet.”

Wereldkampioen Sagan sprint naar de zege én geel in tweede Touretappe, Gaviria valt in slotfase
Foto: Photo News
Corrigeer