Live wielrennen

16/08Einde

BinckBank Tour

Etappe 4: Blankenberge - Ardooie

Renner Ploeg Tijd
1 Jasper Stuyven Trek - Segafredo 3:44:46
2 Caleb Ewan Mitchelton - Scott
3 Zdenek Štybar Quick-Step Floors
+ Toon de volledige uitslag
Blankenberge
Ardooie
166.3 km
Start wedstrijd 12:47
22°
4bf

Jasper Stuyven verrast peloton met geweldige uitval in BinckBank Tour

Jasper Stuyven verrast peloton met geweldige uitval in BinckBank Tour

Jasper Stuyven heeft de vierde etappe van de BinckBank Tour op zijn naam geschreven. Onze 26-jarige landgenoot (Trek-Segafredo) verraste het peloton in de slotkilometers en bleef een onafwendbare massasprint na 165 kilometer tussen Blankenberge en Ardooie toch voor. Caleb Ewan won de spurt voor de tweede plaats voor Zdenek Stybar. Matej Mohoric blijft leider.

Het waren Thomas Sprengers, Lukas Spengler en Elmar Reinders die al na zowat 3 kilometer koers in de aanval trokken. Laatstgenoemde dikte zijn puntenaantal in het klassement van de strijdlust, waarin hij derde stond op twee punten van Taco van der Hoorn, opnieuw aan. Dries De Bondt en Andrey Grivko probeerden de kloof met de leiders te overbruggen maar slaagden niet in hun opzet. Het leidende trio kreeg een maximale voorgift van 3:30 op het peloton. Sep Vanmarcke had dan reeds met zitvlakproblemen de wedstrijd verlaten. Ook rode truidrager Fabio Jakobsen stapte voortijdig uit de wedstrijd. Net voor de drie vroege vluchters gegrepen werden door de grote groep, op 80 kilometer van de finish, kneep de Nederlander de remmen dicht. Het sein dan voor Edward Planckaert, Sjoerd van Ginneken, Jay Mc Carthy, Alexis Gougeard, Julius van den Berg en Alex Kirsch om even voor het peloton uit te rijden maar ook zij kregen geen vrijgeleide. Die tempoversnelling zorgde wel even voor een breuk in het peloton.

Toen alles terug samen was gesmolten muisden, op 58 kilometer van de finish, Dries De Bondt, Edward Planckaert, Nick van der Lijcke en Alex Kirsch er vanonder. Dries De Bondt was de snelste na het tweede ‘Checkpoint’ maar ook Elmar Reinders pakte punten waardoor de Nederlander de nieuwe leider werd in het klassement van de strijdlust. Alex Kirsch bleef doorgeven en mocht de eerste van twee plaatselijke ronden, van elk 15,4 kilometer, aanvatten met een minieme voorsprong op het peloton. Nog voor het ingaan van de ‘Gouden Kilometer’ was ook hij eraan voor de moeite. Die ‘Gouden Kilometer’ leverde meteen spektakel op. Sean De Bie pakte in de eerste sprint één seconde terug op leider Matej Mohoric maar de Sloveen pakte in de daaropvolgende spurt meteen drie seconden bonificatie. En dan werd alles in stelling gebracht voor een massasprint op de Stationsstraat in Ardooie. Jasper Stuyven trachtte die in de laatste kilometer te omzeilen en slaagde daar met verve in.

Eerste zege van het seizoen

Voor Stuyven is het de eerste echte zege van het seizoen (hij won wel het Na-Tourcriterium van Heusden-Zolder). In het voorjaar behaalde hij ereplaatsen in de Omloop Het Nieuwsblad (vierde), Milaan-Sanremo (tiende), E3 Harelbeke (zesde), Gent-Wevelgem (negende), Ronde van Vlaanderen (zevende) en Parijs-Roubaix (vijfde). Stuyven pakte nadien nog brons op het BK en miste op een haar na een ritzege in de Tour. In Ardooie was het dan toch eindelijk prijs. Vorig jaar moest Stuyven wachten tot de slotrit van de BinckBank Tour om zijn eerste overwinning van het seizoen te pakken. De etappezege is ook een mooi eerbetoon aan zijn afscheidnemend ploegleider Dirk Demol die van Ardooie is.

“Zat er al sinds vanochtend mee in het hoofd”

“Ik zat al van vanochtend met dit plannetje in mijn hoofd”, zei Stuyven achteraf. “Die finish met de chicane in de laatste kilometer is al een paar jaar dezelfde. Ik wist dat het mogelijk zou kunnen zijn om die vele rappe jongens hier te verrassen. Met dank aan een supersterke ploeg, die ontzettend hard ging op het einde. Ze waren zeer gedreven, gingen volle kracht naar voor en lieten op het juiste moment een gaatje vallen. Vorig jaar ging ik hier voor het klassement, maar nu bekijk ik het toch meer dag per dag. Omdat die tijdrit toch een andere wending geeft aan het klassement en er geen Ardennenrit meer is in vergelijking met vorig jaar.”

De vijfde etappe brengt de renners vrijdag over 204,4 kilometer van Sint-Pieters-Leeuw tot Lanaken. De BinckBank Tour telt in totaal zeven ritten en eindigt zondag.

Matej Mohoric (Bahrain-Merida) pakte tijdens de ‘Gouden Kilometer’ 4drie belangrijke bonificatieseconden op zijn naaste concurrenten. De Sloveen is na drie etappes dus meteen weer wat steviger leider en telt nu drie seconden voorsprong op Sean De Bie en 22 seconden op de Zwitser Stefan Küng, derde in de stand.

“Ik wist dat ik Sean De Bie in de gaten moest houden tijdens die Gouden Kilometer. Hij kon in de eerste bonificatiespurt een seconde pakken maar dan was het aan mij om er drie te nemen”, verduidelijkte Matej Mohoric. “Het klassement blijft dus een spel met seconden. Voorlopig heb ik nog de bovenhand, maar het kan snel verkeren. Attent blijven koersen is dus de opdracht.”

“Deze rittenkoers is zo onvoorspelbaar. Woensdag en donderdag zou het pleit beslecht worden in een massasprint. Wel dat was nu reeds twee keer niet het geval. Misschien zijn de sprinters morgen wel aan zet maar het is af te wachten hoe de rit naar Lanaken zal verlopen. Het weekend wordt vooral zwaar en is bepalend of ik kan afsluiten met deze groene leiderstrui. Schrik heb ik er zeker niet van”, meldde Matej Mohoric.

Rituitslag

1. Jasper Stuyven (BEL) Trek - Segafredo 3:44:45

2. Caleb Ewan (AUS) Mitchelton - Scott “

3. Zdenek Ntybar (CZE) Quick-Step Floors “

4. Rüdiger Selig (GER) BORA - hansgrohe “

5. Timothy Dupont (BEL) Wanty - Groupe Gobert “

6. Jempy Drücker (LUX) BMC Racing Team “

7. Ryan Gibbons (RSA) Team Dimension Data “

8. Tom Van Asbroeck (BEL) Team EF Education First - “ Drapac p/b Cannondale

9. Daniel Hoelgård (NOR) Groupama - FDJ “

10. Dylan Groenewegen (NED) Team LottoNL - Jumbo “

Klassement

1. Matej Mohoric (Sln/TBM)

2. Sean De Bie (Bel/VWC) op 0:03

3. Stefan Kung (Zwi/BMC) 0:22

4. Maxime Vantomme (Bel/WVA) 0:28

5. Michael Matthews (Aus/SUN) 0:31

6. Taco van der Hoorn (Ned/RNL) 0:32

7. Victor Campenaerts (Bel/LTS) 0:36

8. Soren Kragh (Den/SUN) 0:37

9. Maximilian Schachmann (Dui/QST) 0:41

10. Alex Dowsett (GBr/TKA) 0:41

Corrigeer