Live wielrennen

26/02Einde

UAE Tour

Etappe 3: Al Ain - Jebel Hafeet

Renner Ploeg Tijd
1 Alejandro Valverde Movistar Team 4:44:50
2 Primož Roglic Team Jumbo - Visma
3 David Gaudu Groupama - FDJ
+ Toon de volledige uitslag
Al Ain
Jebel Hafeet
179 km
Start wedstrijd 9:17
21°
4bf

Alejandro Valverde wint eerste keer in regenboogtrui, leider Roglic houdt stand na eerste test bergop in UAE Tour

Alejandro Valverde heeft de derde etappe van de UAE Tour (WorldTour) gewonnen, hij was de snelste op de prachtige klim naar Jebel Hafeet. Primoz Roglic werd tweede en blijft aan de leiding in de Verenigde Arabische Emiraten, Laurens De Plus maakte indruk alweer als superknecht.

LEES OOK: Remco Evenepoel en andere Belgen presteren sterk in de UAE Tour: “Het is altijd motiverend als Nibali en Porte na je eindigen”

Klik hier voor onze digitale wielergids

Na de ploegentijdrit en een sprint werd het vandaag een interessante etappe voor de klassementsrenners, want de finish lag na 178 kilometer op een klim van een tiental kilometer naar Jebel Hafeet. Het peloton trok gezamenlijk maar in een rotvaart naar die laatste klim, met Team Jumbo-Visma op kop in dienst van de Sloveense leider Primoz Roglic.

De Plus controleert en imponeert

Diego Ulissi van thuisploeg UAE Team Emirates en Patrick Bevin (Team CCC) openden de debatten bergop. De favorieten hielden zich lange tijd gedeisd maar Robert Power (what’s in a name?) kon zijn krachten niet bedwingen en sprong als eerste naar de twee leiders. Witte trui Laurens De plus behield echter de controle in dienst van kopman Roglic.

Een herboren De Plus maakte indruk: in zijn eentje dunde hij de kopgroep verder uit én riep hij de aanvallers weer tot de orde. Grote namen als Porte en Nibali moesten halfweg de klim al overboord, even later moest ook een zwoegende Remco Evenepoel de betere klimmers laten gaan.

Valverde wacht en imponeert

Op vier kilometer van de kop zat het werk van De plus erop en meteen gaf Roglic er zelf een snok aan. Alleen Daniel Martin (UAE), Emanuel Buchmann (Bora) en David Gaudu (FDJ) konden de Sloveen volgen. Wereldkampioen Alejandro Valverde wachtte nog even af maar maakte even later de (indrukwekkende) sprong naar voren. “Dit is een historische zege voor mij, winnen in de regenboogtrui”, sprak hij na zijn triomf in de bergetappe van de UAE Tour. “Na de vele ereplaatsen van de voorbije weken doet dit enorm veel deugd, want ik wilde zo graag die zege.”

Op 200 meter van de streep zette Valverde de sprint in en niemand kwam nog over de Spanjaard, die zijn eerste zege van het seizoen en zijn eerste zege in de regenboogtrui boekte. “Ik wist hier perfect waar ik mijn aanval zou plaatsen. Toen Roglic en co in de aanval trokken, liet ik hen begaan. Ik wist zeker dat ik hen nog zou bijbenen. Op deze klim moet je goed indelen, zeker niet te vroeg gaan, zeker ook niet vandaag want de wind blies nog harder dan vorig jaar. Toen ik mijn aanval plaatste, op de plek die ik voor ogen had, reed ik snel naar hen toe en daarna werd het een sprint. Dit is een belangrijke zege voor mij. Ik was er de voorbije weken al een paar keer dicht bij, maar het werd telkens net niet. Nu is het wel raak.”

Roglic werd tweede en blijft leider. Remco Evenepoel finishte knap als vijftiende tussen de grote namen.

Vorig jaar won Valverde ook al bovenop Jebel Hafeet, toen nog onderdeel van de toenmalige Abu Dhabi Tour. Die smolt dit jaar samen met de rittenkoers in Dubai tot deze Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten.

In het klassement heeft Roglic nu veertien seconden voorsprong op dichtste achtervolger Valverde. Gaudu is derde op 0:39. Woensdag kunnen er opnieuw verschuivingen ontstaan in het klassement, want de finish ligt dan na een rit van 205 kilometer bovenop de steile Hatta Dam. “Ik heb nu die ritzege vast, we zien wel hoe het loopt voor het klassement. Ik tel nu 14 seconden achterstand. Dat is niet veel maar ook niet weinig en Roglic is sterk. Morgen wacht een belangrijke rit. Het is voor punchers, dat weet ik. Ik ken de klim, John Degenkolb won er al eens, maar ook Colbrelli. Ik ga mijn best doen, maar deze ronde is nu al geslaagd want ik heb een ritzege op zak”, besluit wereldkampioen Valverde.

Uitslag:

1. Alejandro Valverde in 4u44’50”

2. Primoz Roglic z.t.

3. David Gaudu z.t.

4. Emanuel Buchman +4”

5. Daniel Martin +12”

6. Davide Formolo +33”

7. Ilnur Zakarin +33”

8. James Knox +35”

9. Bauke Mollema +35”

10. Jan Hirt +35”

Stand:

1. Primoz Roglic in 9u38’05”

2. Alejandro Valverde +14”

3. David Gaudu +31”

4. Emanuel Buchman +39”

5. Wilco Kelderman +47”

6. Daniel Martin +54”

7. Tom Dumoulin +57”

8. Victor de la Parte +1’05”

9. James Knox +1’07”

10. Davide Formolo +1’08”

Corrigeer